Az oldal alapötletét J.K Rowlingnak köszönhetjük aki egy csodálatos varázsvilágot álmodott meg a számunkra.
Az oldal képeit köszönjük a Caution 2.0 - nak, a tumblrnak valamint az Obsessionnak. Nem kis kutatás, szerkesztés eredményei így kérünk NE lopj! Köszönjük!
Az oldalunkon szereplő kódokért hatalmas köszönet Clemence Lacroixnak és Brittany Greynek
Hozzászólások száma : 65 Join date : 2013. Jul. 14.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Hétf. Aug. 05, 2013 2:54 am
*Másnap este*
Elég húzós nap volt ez. Sikerült elrendeznem különösebb gond nélkül a dolgot Mr Wilsonnal. Láthatóan összetört egy kissé, de azonnal ráállt az alkura. A kölyköket elvitte magával. Gyakorlatilag képtelen voltam ezek után iskolai munkára koncentrálni, de aztán félreraktam a nálam halmozódó dolgozatokat és ledőltem egy kissé. Ellenben nem jött álom a szememre. Némi forgolódás után kimásztam hát az ágyból, majd igyekeztem olvasással tölteni az időt. Estefelé erre is ráuntam, úgysem emlékeztem semmire mindabból, amit átböngésztem. Egy pohár itallal a kezemben az eseményeken járt az agyam. Elsősorban, meglepő módon, Amanitán. Az én szememben jó és rossz döntéseket egyaránt hozott a lány. De nem is ez a lényeges. Összességében a szíve szerint cselekedett, amiért határozottan tiszteltem. Furcsa kimondani, mert rémálmaimban sem kívántam ilyen nehéz és... kezelhetetlen tanítványt, akit mégis meg kell tanulnom kézen fogni és terelgetni a lépteit egy igen rögös és marha nehéz ösvényen. A lassan körbe forgó brandy is mintha az ő arcát idézte volna fel nekem. Elgondolkodva mosolyogtam és valahogy, valamiért, most el is ment a kedvem az ivástól ma estére. Holnap is lesz nap - nyújtóztattam ki a tagjaimat, majd nekiálltam nekivetkőzni. Alig aludtam viszont el, vagy még igazán el sem aludtam, mikor csörömpölés hallatszott a folyosóról. Fáradtan megdörzsöltem az arcomat. Csodálatos, az éjszakás prefektus bizonyára keresztülesett valamelyik lovagi vérten. Majd ő elintézi - gondoltam nyűgösen és a másik oldalamra fordultam. Nagyjából 3-4 perc és az álom és ébrenlét határa kellett, hogy eszembe jusson: annak a kezébe egy rothadt nagy alabárd van beletámasztva. Merlinre! Remélhetőleg nem esett baja a kölyöknek, de ezt viszont meg kell néznem. A felöltözés nyűgével nem is foglalkoztam, csak a pálcámat kaptam fel, ha gyógyítani kéne nyílt sebet és úgy, ahogy vagyok, vagyis egy szál csíkos boxerban, mezítláb az ajtó felé indultam sebes léptekkel. A kilincset feltépve kiléptem a folyosóra és körbe néztem.
Amanita Mulchany hufflepuff
Hozzászólások száma : 66 Join date : 2013. Jul. 15.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Hétf. Aug. 05, 2013 4:49 am
Hajnali hármat ütött a karórám épp abban a pillanatban mikor végre valahára ismét a roxforti birtok területén tudhattam magam. Az út hazafelé nem volt túl egyszerű. Sajnos meg kellett, hogy állapítsam a tűsarkú cipő nem éppen az ittas lányok legjobb barátja pláne nem akkor, amikor a cél a feltűnés nélküli visszalopakodás. Botladozva, dülöngélve tettem meg a birtok és a kastély közti rövidke ám annál göröngyösebb, kavicsosabb útvonalat melynek eredményeképp itt - ott fű és sárfoltos öltözékben, horzsolt tenyerekkel, szakadt farmernadrágban, enyhén szólva is zilált állapotban léptem át a kastély bejáratát. Odabent csend fogadott, s koromsötét de hát mi mást is várhattam volna ilyen kései időpontban? Már az ügyletes prefektusok is rég az ágyunkban alusszák az igazak álmát, Mrs. Norrisról és Friccsről már nem is beszélve. Mindenki alszik, készül a holnapra egyedül én, vagyok az, akinek ez nem megy. S hogy miért nem? Mert bánt a lelkiismeret.
Szabadon eresztettünk egy gyilkost, aki egy egész iskolát félre tudott vezetni angyali arcocskájával, bájos mosolyával, igéző azúrkék íriszeivel. Még én is bedőltem neki, én, aki világ életemben úgy tartottam magamról, hogy jó megfigyelőkészséggel, kiváló emberismerettel áldatott meg a hatalmas és mindentudó Merlin által. Soha még csak egy pillanatra sem ötlött fel bennem a gyanú, hogy Samantha közel sem az, az ártatlan, aranyos kislány, mint aminek mutatja magát, ezt pedig soha, de soha nem leszek képes megbocsátani önmagamnak. És tessék hála annak, hogy a kis szörnyeteg még kiskorú nem vonhattuk felelősségre a tetteiért, gonoszsága jutalmaként mindössze csak az erejétől fosztották meg. Hol van ez a büntetés ahhoz képest, amikkel a felnőtt halálfalókat sújtja a minisztérium? Más egy életre börtönbe került volna, vagy ami még annál is rosszabb, megkapja a méltán rettegett dementor csókot. De nem, Samantha szabad, s habár élete hátralévő részét kvibliként is kell leélnie még így is olcsón, megúszta a dolgot. Hol itt az igazság? Röhej, de még így örülhetek, hogy a dolog ennyiben maradt, különben olyan személy került volna az Azkaban egy mocskos, patkányok, lakta kis cellájába, aki erről az egészről nem is tehet. Illetve… áh nem is érdemes belegabalyodni a szálakba az eseményeken ez már úgy sem változtathat. Ettől független, bár a szívem azt súgja a körülményekhez képest helyesen jártunk el Lascarral, a lelkiismeretem őrjöng, tombol, majd felemészt.
Egész éjjel próbáltam meggyőzni magam arról, hogy nem tehettünk mást, hiába is értesítettük volna a minisztériumot Samantha így is, úgy is megúszta volna galád tettei következményét, Bill hátán azonban csattant volna az igazságszolgáltatás kemény ostora. Egy ártatlan személyt mentettünk meg az Azkabantól, a Norton testvérek pedig immáron biztonságban pihennek, s várják, hogy reggel kivigyem őket az állomásra. Szegény gyerekek vajon mennyi időbe telik, míg sikerül túltenniük magukat a történteken, elfelejtik a kínokat, a megaláztatást s tovább lépve folytatják az életüket? És Billnek? Vagy Peternek? Vagy épp Lascarnak? Lehet utóbbi már réges - rég el is felejtette, hagyta, hogy az alkohol átmossa az agyát. Bagoly mondja nincs igazam?
Gyáva volnék, amiért úgy döntöttem lelkiismeretem harsogó szavát az alkohol nyújtotta kellemes bódultság érzetével, hallgattatom el legalább a ma éjszakára? Bizony, hogy gyáva, de nem tehettem mást. Vagy ez vagy, az őrület. Két napja már, hogy nem tudok aludni, ébren tartanak kavargó gondolataim. Apám viselkedése, Lascar szavai, Kulgan félreértése, a sztori a profról és a piáról, Mrs. W reggeli levele, a hajtóvadászat, a csalódás, önnön ostobaságom… Eddig bírtam és nem tovább. Gyenge volnék? Biztosan, de lássuk be én is csak ember, vagyok. Fene tudja már mi mindent, ittam meg odalent a Szárnyas Vadkanban ahol a pultos szerencsémre régi cimborám, így nem kekeckedett, nem árulkodott csak töltötte és töltötte az újabb adagot. Fel akart Ő kísérni legalább a kapuig, de elhárítottam azzal, hogy a friss levegő és egy kis séta csak jót tesz, nem lesz semmi bajom. Nem is lett, matt részegen ugyan de még mindig egyben vagyok.
Bölcs eszmefuttatásaim közepette észre sem vettem merre vittek a lépteim, csak arra tudtam gondolni, hogy azok a rohadt cipők már szörnyen szorítják a lábaimat. Meg is álltam egyik kezemmel megtámaszkodva a mellettem álló lovagi páncélban másikkal pedig ugrándozva, dülöngélve próbáltam megszabadulni kopogó lábbelijeimtől. Az isten verje meg, hogy nem akarnak egyszerűen lejönni. Öt percembe telt mire az elsőt végre valahára leügyeskedtem magamról, ám amikor a másikhoz fogtam volna szépen orra buktam. Remek. Nyöszörögve ültem fel, s dörzsöltem meg sajgó halántékomat, majd gyorsan kibújtam a másik cipőmből is. - Háh! Az én eszemen arkaltál te túljárni? - pillantottam a cipőre, amit aztán szépen be is hajítottam társával együtt a táskámba. - Mindjárt más! - sóhajtottam elégedetten miközben talpra vergődtem s leporoltam magam.
- Tudod Sir Leonard, nem vagy egy úriember. - vetettem oda az előttem álló lovagi páncélnak. - Egy hö… hölgyet illik felseg… felsegíteni, ha az elesik. Van még mit…tarnulnod! - bökdöstem meg a mellvértjét mire a páncél egyszer csak felborult s darabjaira hullott szét. - Ccccssss! Le frog… Le fogsz minket… buk… buktatni te bolond. Pssszt! Csendesen. - magyaráztam vigyorogva, miközben nekiláttam összeszedegetni Sir Leonard darabjait. - Ezt a fejre… fejetlenséget! Cöcöcö… - nevettem halkan, majd elkezdtem összeillesztgetni a darabokat. - Na mi az? Maradj már ott… - sehogy sem értettem miért nem akar a lovag karja benne maradni a lyukban, hiszen olyan jól passzolna oda szerintem ( nyakrész ) és mégsem… Rejtély. - Tudod… a mai napom után azt hittem nerkem… nekem van csak okom… szétesni, de te barátom… ürbeertél. Izé… übereltél. - csuklottam miközben létrehoztam életem első modern művészeti alkotását. - Nézzenek oda… mintha kissé… megváltoztál volna Sir Leonard. Becsaj… becsajoztál te széltoló? - huppantam ismét a popsimra. - Te is csak olyan vagy… mint Lascar igaz? Döglenek utánad a csajok. Vig… vigyázz cimbora… ha te is akkora egomán…se**fej leszel, mint ő… hamar kiráb… kiábrándulnak majd belőled. - döntöttem neki a hátam a falnak.
- Persze most jót alszik az a marha! - emeltem fel a hangom épp abban a pillanatban mikor kinyílt a professzor ajtaja ám én ebből mit sem vettem észre. - Őt bezzeg nem bántja a kerti friss retek… Micsoda? Az miért is bántaná? Mit is akartam? Segíts már Sir Leonard mi is az a szó? Lelki… lelki… Lelkiismeret! Ez az! Látod, tudtam, hogy okos fickó vagy. Lascar alszik, mint a tej… csak én nem… nem tudok és erről is csak Ő, tehet. Úgy, de úgy gyűlölöm. - csuklottam ismét. - Hogy inná magát halálra a marhája… ahe… ahelyett, hogy a felelő… felelősségről magyaráz. Csak az ő hibája… az egész. Minden! Hidd el nekem Sir. - próbáltam meg talpra állni mikor egyszer csak szembe találtam magam a boxer alsós professzorral. - Nidda egy prof! - csuklottam és újra a földön találtam magam. - Ej, de nyáriasra vette a figurát. Új divat? - vigyorogtam miközben szőke tincseim az arcomba hullottak. - Tartson így órát… Garantált lenne a sikere nem csak a nők, de a homokosok körében is… - magyaráztam miközben újra megkíséreltem a talpra állást. - Mondjuk… mode… modellnek sem lenne utolsó. - dőltem neki a falnak, hiszen csak az tudott egyensúlyban tartani. - Eh… mondja… merre is van a klubhely… klubhelyiségem? Azt hiszem elfelejtettem.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Hétf. Aug. 05, 2013 5:44 am
Kinyitottam az ajtót tehát, bár már előtte hallottam a kint lévő hölgyemény utolsó szavait. A folyosón aztán karba font kézzel megtámaszkodtam az ajtókerethez és megfigyeltem a kint zajló "párbeszédet". Amanita mezítláb, piszkosan dőlt neki a falnak, egy egykoron még emberre, most inkább valami közepesen brutális marslakóra méretezett páncél mellett, amilyen csak súlyosan narkotikumos befolyásoltság alatt lévő science fiction író agyából pattanhatna ki. Vagy egy nagyon részeg lányéból. Ugyanis itt jól láthatóan ez a helyzet. Egy ideig hallgattam a monológot és ugyan igencsak fájtak a szavai, mégpedig mélységesen, de nem cseréltem volna el a lehetőséget. A részeg ember az esetek túlnyomó többségében őszinte ez pedig hatalmas kincs. Ahogy észrevett felé indultam, majd a szavaira biccentettem egy könnyed mosollyal: - Nos, ezt bóknak veszem - feleltem barátságosan, nem felejtettem el egy pillanatra sem, hogy nagyon részeg emberrel van dolgom, eszerint kell bánnom vele. - Egyedi megfogalmazása a dicséretnek, de érdekes is. Kérdésére a fejemet csóváltam: - Most úgysem hiszed el nekem, de holnap hálás leszel érte talán... na jó, ezt téged ismerve kétlem... mindegy. Szóval: tudom merre van a házatok körlete, de nem fogom megmutatni. Egyedül ugyanis nem jutsz el odáig, nem vagy olyan állapotban - sóhajtottam. - De még ha oda is érnél, beállítasz jól érezhető whiskey illattal magad körül, piszkosan, mezítláb és dülöngélve, szerinted a holnapi napod egy kellemes vasárnap lenne, vagy az egészet a mellékhelyiségek súrolásával töltenéd? - igyekeztem fényt gyújtani az agyában. Ilyenkor nem jó irányítani valakit, kerek-perec megmondani bármit is. Tapasztalataim szerint hagyni kell, hogy a részeg azt higgye, önmagától jött rá a nagy igazságra. Remélem beválik, mert nem akarom, hogy a lány sivalkodására összefusson az egész Roxfort. Felvéve Amanita játékát a páncélhoz fordultam: - Sir Leonard, maga meg őrségben van tudtommal, így ha megengedi, lekérném a hölgyet egy táncra - mosolyogtam, majd ha Ama nem ellenkezett, akkor egyszerűen ölbe kaptam, sőt még párszor aprót dobtam is rajta, mint a kislányokon szokás, alig pár centit persze, de így talán erre koncentrál és nevet egy jót, ahelyett, hogy sivalkodna.
Ha ez sikerült, akkor bevittem a szobámba. Mármint nem oda, ahol már járt, hanem a hálóba és letettem az ágyra, majd visszafordulva becsuktam az ajtót. Előtte egy rövid pálcaintéssel helyrerendeztem a páncélt, hogy másnak ne legyen gyanús. Utána visszaballagtam a szobába, ahol vagy már állt Nita, vagy még feküdt, ez a lényegen nem változtat. Odahúztam az ágyhoz egy széket, majd meleg vizet és folyékony szappant hoztam be, na meg két törölközőt. Az egyiket megnedvesítve elkezdtem lemosni az arcát nagyon finoman, közben mosolyogva figyeltem és közöltem csendesen: - Látom, te se ma kezdted az ipart kislány - utaltam az állapotára. - Szerencsédre ezen lehet segíteni, csak némi időbe telik. Ha normálisan megmostam az arcod, a kezed meg a lábaid és nem úgy nézel ki, mint egy gyakorló kéményseprő, akkor segítünk is a dolgon. Merlinre! Te még nálam is maszatosabb tudsz lenni, pedig nekem sikerült a kastélyunkban kölyökként fejest ugranom egy kazalba az elsőről. Nos... a kazal csak a fedése volt, alatta tehéntrágya volt - mosolyogtam az emléken. Letörölgettem az arcát, míg a régi szépségében nem pompázott. Tekintve, hogy a részeg emberek általában hadonászva beszélnek, arra még akartam hagyni egy kis időt, hátha józanodik egy keveset, inkább a bokáit vettem kezelésbe addig is. Gyászfekete talpait látva felvontam a szemöldököm: - Mégis hol jöttél te keresztül? Valami szénbányán? - hökkentem meg. - Remélem nem vagy csiklandós. Azzal elkezdtem finoman beszappanozni az érintett testrészt, merengve egy keveset a dolgon, amire jutottam pedig abszolút nem volt kellemes. Egy pillanatra rámutattam a felső testemre: - Ha tényleg annyira gyűlölsz, mint amit a szavaid mutattak, akkor most rúgj belém akkorát, amit bírsz. De az ideget add ki magadból, mert hidd el kislány, bárhogy másképp szebb látvány vagy - morogtam, aztán gondoskodóan tisztogattam tovább a lábát. Remélem a víz jót tesz és kicsit tisztul majd a tudata. Az arc és a talpak a milliónyi idegvégződés miatt erre kiválóak, de persze ezt nem mondhattam meg neki. Hosszú lett volna az ilyenkor alapvető "nem is vagyok részeg" kezdetű vita.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Hétf. Aug. 05, 2013 7:22 am
- An… nak ves... veszi… aminek akarja professzor. - vontam meg a vállam. - Maga úgyis min… mindig minde… mindent jobban tud másoknál. A nagy dr. Sebastien… hogy is hívják… Lascar, akinek… a véleménye mindig üti másokét… a professzor, aki egy zsen… zseni. Ch… egomán tuskó. - magyaráztam ezt inkább magamnak, mint neki miközben kisimítottam néhány tincset a szemeimből. - Azt hiszi elfelejtettem… hogy reg… reggel… kb lebunkózott? Meg… meg olyannak írt le… mint az a sok… röhejesen idióta… mardekáros a házában? Nem… Dehogy felejtettem. Ha nem kellett volna a seg… segítsége elküldtem volna a jó édes… - halkan felnevettem. - De nem… nekem az a hülye Bill… fontos volt. Nrem har… hargyhattam, hogy… börtönbe menjen. Az is egy marha! Egy marha… de a haverom. A haverokat pedig… véden… védeni kell. Még ha ezért az ördögtől is kell seg… segítséget kérni. - sóhajtottam.
Mikor rákérdeztem a profnál, nem e tudja, e véletlenül merre van a klubhelyiségem nyíltan, kijelentette, hogy tudja, de nem fogja megmutatni nekem majd még ahhoz is volt képe, hogy kijelentsem holnap talán még hálás is, leszek neki ezért. Ch… persze majd pont neki. Hallgatva, ahogyan részletezni kezdi mennyire nem jó ötlet piaszagúan, koszosan, mezítláb beállítani egyszer csak bennem is leperegtek a dolgok. Mi lenne, ha így találna rám egy háztársam? Ha jó fej valahogy ágyba tuszkol reggel, pedig csak hallgat, ám ha másmilyen az illető nagyon, de nagyon megszívhatom. Ha csak önmagába szívja a vérem még az is húzós ám ha riaszt egy tanárt aki nem Lascar akár még ki is csaphatnak. Hiába vagyok, ugyanis nagykorú az iskola területén akkor sem fogyaszthatnék alkoholt, a rendbontásról, csendháborításról, felháborító viselkedésről már nem is beszélve. Tetszik vagy sem Lascar mondott valamit, hiába utálom ezért csak még jobban. - Francba… nem mehetek fel. - dünnyögtem rúgva egyet mérgemben mire újfent összecsuklottam, mint egy kártyavár. - Táncra? - döbbentem meg mikor pedig a prof egyszerűen csak felkapott és feldobált párszor a páncél felé fordultam - Maga egy áruló uram! Hagyja, hogy csak úgy el… elvigyenek! Szégyen! Gyalázat! Z… zs.. zendülés! - bosszankodtam, ám hevesebben nem tiltakoztam, mert nem akartam a folyosóra csődíteni az egész tanári kart.
Lascar egyenesen a hálószobájába vitt majd miután gondosan letett az ágyára kiment és becsukta maga után az ajtót. Egyből felültem, ám a hirtelen lendülettől kegyetlenül forogni kezdett körülöttem a szoba s vele együtt Lascar is. - Megtenné, hogy abbahagyja?... A... for… forgást. Idegesítő. - hunytam le néhány pillanatra a szemeimet miközben kibújtam a bőrdzsekimből, amit azután egy hanyag mozdulattal a földre dobtam. Annak aztán már úgy is mindegy, így is, úgy is tiszta kosz. Lascar az ágyhoz húzott egy széket illetve néhány egyéb dolgot én pedig csak bámultam rá miközben finoman elkezdte lemosni az arcomat. - Nem kell megmosnia… majd reggel elintézem valahogy. Különben sem vag… vagyok gyerke megy ez eg… egyedül is. - bár a kettős látásommal kissé nehezen így végül nem is vettem el tőle a törölközőt. Nem tudtam melyik proftól kéne melyik törölközőt. Jesszus ez osztódik!!! - Gratulálok… szo… szóval már… fiatalnak se volt egy szé… észlény. - állapítottam meg a rövid kis sztori után majd közelebb hajoltam hozzá cinkos pillantással. - Ne fé... fé… ne toljon be, köztünk marad prof. - kacsintottam rá.
- Minek néz maga engem? És különben is… hol van itt szénybánya? - pislogtam nagy szemekkel a férfira, miközben az elkezdte lemosni a lábamról a koszt. - Csak itt… vettem a le a cipőmet kint… el is estem de az, az áruló lovag még csak… felse… fel sem segített. Bunkó! Na látja ő tén… tényleg az! - magyaráztam kifelé mutogatva. Enyhén szólva is ledöbbentem azon mikor a prof a mellkasára mutatott azzal, hogy most rúgjak bele egy nagyot, ha tényleg annyira gyűlölöm, mint mondtam, amiről lapostányér méretűre duzzadt íriszeim árulkodhattak neki. - Persze aztán holn… holnap meg repülök az iskolából… vagy szívat egész évben. Kösz kihagyom. - fontam össze magam előtt a karjaimat. Nem tudom pontosan, mire megy a ki a játék de, nem hagyom, hogy behülyítsen.
- Mag… maga is csak gyer… gyereknek néz úgy, mint … az apám! - ütöttem egyet az ágy támlájába teljes erőmből mire az öklöm hangosan roppant egyet. - Auuu. - haraptam az ajkaimba. - Ugyanolyan… mint ő. Mert az apámnak csak eddig voltam jó… Már nem mióta az a szérgyentlen… hogyishívják felbukkant. - ahogy a fájdalom, a szomorúság, s az indulatok kezdtek erőt venni felettem tincseim s íriszeim jég kék árnyalatot öltöttek. - Elárult egy idgen… idegen… nő miatt. - motyogtam magam elé bámulva.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Hétf. Aug. 05, 2013 7:58 am
Ama magánszámára a folyosón nem reagáltam, ahogy odabent a lehajított dzsekire sem. Majd később elrendezem. Bocsánatkérő mosollyal megráztam a fejemet: - Igyekeznék, de mivel ez a fránya szoba forog itt, így sajnos visz engem is - adtam látszatmagyarázatot a súlyosan ittas lánynak. - És igen, nem kell megmosnom, de akkor az lesz, hogy te elalszol így az ágyamban, reggelre pedig az ágynemű is nagyon koszos lesz. Szegény Kulgannal szúrnál ki, azt meg szerintem nem akarod - szereltem le gyorsan egy logikusnak látszó magyarázattal, majd folytattam a gondoskodó ápolgatást. - Egyébként a gratulációt köszönöm, e tekintetben kedves kolléganő - feleltem kedélyesen, az ajkaimról most nem olvadt le a kedves mosoly. Na, hogy jelenleg minek nézem, azt például hagyjuk. Az első eszembe jutó szó a részegnek természetesen, de szerintem ebbe nem most kéne belefolyni. - Igen, a folyosón vetted le őket, de gondolom addigra csak Merlin tudja min nem gázoltál át, hiszen a nadrágod is közel térdig koszos - mutattam rá a tényekre. Nem tehetek róla, valahogy így, ilyen nyers és kendőzetlen mivoltában hihetetlenül aranyosnak találtam. Még az is lehet igaza van és valahol az atyai érzéseim keltette fel. Meglehet. Bár az sem mindegy, hogy tagadhatatlanul szép arca, igéző szemei, formás teste és karcsú bokái vannak... Utóbbiak közül a bal megmosásával végeztem, de tekintve a lány felcsattanását nem tértem még át a jobbra. Helyette finoman, nyugtatóan kezdtem megmasszírozni az ölemben lévőt és lágyan, nem is csak megjátszva, hanem valóban mély szeretettől súlyos hangon szóltam hozzá. Hogy a fenébe ne, hiszen érezhető volt a mimikáján, a gesztusain, a hanghordozásán: ez a téma az, ami valóban a legmélyebben érinti. Éppen ezért nincs jogom meghallgatni. Ha józan lenne, az más. Megtisztelne a bizalma, de ittasan... nem hiszem, hogy valóban szeretne ennyire a bizalmába avatni. Nem az az ember, finoman fogalmazva. Csak lebeszélni sem lesz egyszerű... Ujjaim finoman, kényeztetően siklottak a talpán miközben beszélni kezdtem: - A gyerekek a szülőknek mindörökre azok maradnak - kezdtem csendesen. - Az apukák szeretik a lányaikat. Én pedig a tanárod vagyok, akit ugyan utálsz, de szerencsére nem annyira, hogy meg is rúgj. Azért szolgállak most ki "házimanó módra", mert megérdemled Nita. Minden véleménykülönbség ellenére kezdelek tisztelni és bizonyos tekintetben felnézek rád. Tehetséges vagy és erős. Nagyon erős. Eljön az idő majd, amikor könnyedén tudsz belenézni a gondolataimba és az emlékeimbe. De ez még nincs itt. Ahogy nem van az ideje annak sem, hogy édesapádról beszélj nekem. Holnap reggel meghallgatom majd, ha valamit el szeretnél mondani, de az ilyen forgó szobák veszélyesek. Hallgatóznak és pletykásak tudod. Reggelre majd megnyugszik és elalszik - kacsintottam, majd elengedve a lábát mellé ültem és felvettem az éjjeli szekrényről a csészémet. Megtámasztottam a hátát és finoman az ajkaihoz tartottam: - Igyál csak. Jót fog tenni - susogtam a fülébe, miközben lágyan simogattam a hátát. - Így. Hidd el, jót fog tenni. Kinyúltam és kedvesen letörölgettem az arcáról azt az egyetlen könnycseppet, ami kibukott. Sőt, még utána is párszor végigsimítottam rajta az ujjam hegyével. - Semmi baj Ama. Itt alszol ma este, reggel ágyba kapod a reggelit és mikor nem lesz füle a falnak megosztod velem mindazt, amit szeretnél. Ezzel visszaültem elé és most a jobb lábát kezdtem el letisztogatni, olyan finoman és lágyan, mintha egy hímes tojással bánnék. Megszűnt a kevélység, a rossz emlékek, a fáradtság. Ebben a percben valóban csak Nita volt fontos senki és semmi más. Finoman dolgoztam tovább, az újabb kitörések esetén rutinból váltva át kényeztető masszírozásra. Igyekeztem kontrollálni a lányt anélkül, hogy megérezné. Na meg elterelni a figyelmét. Elmosolyodtam: - Tudod - meséltem neki, - hallottam egy mesét még régen, édesanyámtól. Egy kisfiúról szól, aki felnőtt akart lenni, mert nem játszhatott a nagyokkal. Egy tündér, akit megmentett a vízbefúlástól teljesítette a kívánságát. Felnőtt lett, de hamarosan rájött: elvesztette a gyermekkorát. Utána három próbát kellett kiállnia a tündérnek, mire visszakapta a gyermekségét - rögtönöztem valami hihető mesét. - Néha nem baj, ha kicsit lehetsz gyermek. Néha nem baj, ha gondoskodnak rólad, attól még nem adod fel azt a fene nagy önállóságod - pöcköltem meg játékosan a nagyujját.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Hétf. Aug. 05, 2013 9:56 am
- Hülye szoba… bár megállna már. - sóhajtottam fájdalmasan majd vettem egy mély levegőt, hogy sikerüljön lecsillapítanom némiképp felkavarodott gyomromat, hiszen már csak az hiányzik ez után a rémes nap után, hogy kidobjam a taccsot a prof szobájában. Az volna aztán a végső megaláztatás. - De nem fogok úgyse itt aludni… majd… majd alszom a perfektusi fürdőben vagy… a szükség szobájában. - magyaráztam szép lassan kinyitva a szemeimet. - Mell… mellesleg, tényleg nem arkarok… Kulgannal kiszú… kiszúrni. Nem érdemli meg szergény manó. - motyogtam halkan. Nem fair, hogy bedobta ezt a labdát, hiszen tudja nagyon jól, hogy a manók sorsa mindig is a szívügyem volt, magamtól pedig sosem okoznék nekik plusz munkát vagy kellemetlenséget még akkor sem, ha múltkor vázolta nekem, hogy a manók élete a szolgálat. Meglehet, hogy így van én, mégsem vagyok képes ezzel visszaélni. Tessék lehet kövezni. - Kolléganő? - vontam fel a szemöldököm meglepetten. - Nem prof, bármily megtisztelő is, én akkora dinka… mint maga… nem… nem vagyok. - emeltem fel a kezeimet magam elé védekezően.
- Ak… akarja tudni? Orra estem… odakint… úgy ötször - hatszor. És Roxmortsban is párszor. De nemazért mert rés… réceg vagyok hanem… mert vacak az út. És sötét is van. Nem j… jutott eszembe, a világítós varázslat. Tudja aza… miazmár... amikor kicsi világító gömb lesz a pálca végén… és és… ö… világít. Szóval az. Az istennek se juto… jutott eszembe. - ciki vagy sem, de ez a helyzet. Tanulság: legközelebb viszek öngyújtót magammal biztos, ami biztos. - Tudja prof… odalent nagyon barátságos népek laknak. Egy fószer például, azt mondta, látja milyen ramaty állapotban, vagyok… és megkínált cirgarettával. Hogy annak milyen rémesen büdös a füstje... - fintorodtam el. - Az íze talán még annál is… ro… rosszabb. Két... két sulkot… bírtam csak szívni belőle… aztán elnyomtam. Maga porbálta már? - érdeklődtem cseverészve, mintha ez annyira természetes dolog volna. Mármint az, hogy egy részeg éjszakán az ember gyere a professzora szobájában, igyekszik nem hányni és bratyizni. Mert persze az, hogy Lascar most rendes nem jelenti azt, hogy meg is fogom kedvelni. Még mit nem!
Valami érthetetlen oknál fogva beszéd közben a professzor masszírozni kezdte a lábam, ám a szavai olyannyira lefoglaltak, hogy erre úgy igazán nem is tudtam odafigyelni. Mit mondhatnék? Ilyen állapotban még egy dologra is nehezemre esik koncentrálni nem, hogy kettőre. - Pletykásak? Vesz… veszélyesek? Ugyan mit bánom én már. Kürtölje szét a világnak a nyomorom… - emeltem fel a hangom miközben megtámaszkodtam az ágytámlának dőlve óvatosan. - Nem… nem változat… arzon, hogy azapám… egy… áruló! Áruló, mint Sir Leonard. Mind áruló! Az összes férfi. Maga is! Mindegyik. - hadonásztam beszéd közben kis híján lebucskázva az ágyról. - Bill is… akár… akár az apám. Elég egy csinos nő… és máris minden más megszűnik… csak az a fontos, annak megfel… megferlelni. - sóhajtottam szomorúan majd hagytam, hogy a prof belém diktálja a csészéje tartalmát. Őszintén? Passzolom, mi van benne… de nem is érdekel. - Af… a falnak… mindig füle van prof. Mindig. - suttogtam. - Az egész Roxfort pel… pletykafészkek kicsiny gyülekezete semmi több. Nem iskola ez… ingyen cirkusz. Telis… tele marionett figurákkal… jan… Jancsi bohócokkal. Azt hirszi… elmúlik ez… egyetlen éjszaka le... leforgása alatt? Menthetetlenebb, mint hittem.
Érdeklődve hallgattam végig a professzor kis meséjét arról a kisfiúról, aki annyira fel akart nőni ám aztán rájött arra, hogy baromságot kívánt valami tündértől és vissza akarta csináltatni az egészet. Ez is milyen már… szívatni egy kölyköt három próbával. - Szó… szóval innen jött margának… a három próba mikor felkerestem. - mutattam rá. - Tudja… egy dolog a korai felnőtté... válás és az, hogy apám esetleg ettől… meg akar kímélni… és egy dolog a hazugság. Az én apám… hazudozik professzor. Nagyon… nagyon csúnyán… harzudozik. Barjban van… de nem kér sergítséget… csak hazudik… titkolózik előttem. Az a r*banc pedig… csak biztatja erre… A felesége… Saffi. - vágtam egy fancsali grimaszt. - Ez… ezért kerestem fel… ma… magát. - bukott ki belőlem végül a dolog halkan. - Olvasni akarok… a fejében, hogy lássam… mit titkol előlem. Mert, hogy… nem csak az… édesanyám kilétét… ab… abban egészen… biztos vagyok. - nesze neked őszinteség Amanita, lehet, hogy holnap első dolga lesz írni az édesapádnak, hogy tájékoztassa a terveidről és lemondja a tanítást is.
A tekintetem a padlóról a férfi mellkasára siklott onnan pedig fel egyenesen az arcára. - Mondja… minden részleg... diákjával has... hasonlóképpen jár el, vagy ez a dolog csak nekem szól? Mert… mert ha a második… akkor, muszáj szólnom… hogy ettől még gyűlölni fogom… és kész. - jelentettem ki dacosan, akár egy kislány, aki egy életre elhatározza, hogy utálni fogja a spenótot. - Nagyon… fáj a fejem… és tele van… hangokkal. - hunytam le ismét a szemeimet, alaposan összeszorítva azokat fájdalmamban. - Hiába… az alko… alkohol… a lelkiismeretem… nem hagy békén, nem hallgat. Nem hallgat… mert egy bűnös embert… szabadon eresztettem. - mosolyodtam el keserűen. - Ahogy azt… a példájánál is mondtam… doktor úr, én nem tudok… nyugodtan aludni így…
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Kedd Aug. 06, 2013 7:35 pm
Határozottam megráztam a fejemet: - A prefektusi fürdőben nem alhatsz, hiszen ha rád nyit egy társad, abból nagyon csúnya magyarázkodás lesz ebben az állapotban - mutattam rá a tényekre. - A szükség szobája meg... nem tudom mennyire jó ötlet. Nem ismerem ugyanis - vallottam be. - Roxforti hét évem alatt sosem találtam meg. Ahogy mondjuk patrónust is csak később tanultam meg idézni - mosolyodtam el. - Igaz, ezen nincs mit szégyenkeznem, hisz a varázslók többsége sohasem tanulja meg, nekem nagy nehezen sikerült végül. De ahogy hallottam például neked is jól megy. Na szóval, ha akarod a szükség szobájáról lehet szó, de amíg támogatni kell nem fogunk rábukkanni, hiszen nekem nincs rá szükségem. Majd ha járóképes leszel, akkor mehetsz - tettem meg az üzleti ajánlatot. Az ellenkezésére felnevettem: - Hej, Nita, ha tudnád... - kuncogtam, de nem fejtettem ki most jobban a kérdést mennyire is vagyunk mi kollégák. Érzésem szerint rendkívül. A zavart előadásra bólintottam: - Nem csodálom. Lumos. Elég bonyolult kifejezés - és most az arcom nem árulta el komolyan gondolom-e, avagy csak heccelődöm. - Dohányzás? Nos igen, tizenhat évesen kipróbáltam, de nem tetszett. Ahogy mondani szokás taknyom-nyálam egybe folyt tőle az első pár slukk után. Megmaradtam a szivarnál inkább, az is évente 2-3 alkalommal csak, ha az események úgy adják. Fájdalmas vallomását már sehogy sem tudtam megakadályozni, pedig Merlin látja lelkemet nagyon is próbáltam. Szóval ezért akar betekintést nyerni a legilimencia titkaiba. Az apja vagy titkolózik előtte, vagy legalábbis a lány úgy érzi, nekem meg nem szokásom alábecsülni a női megérzés hatalmát. Érdekes. Lassan Amanita szemébe emeltem fel a saját kék íriszem és csendesen kérdeztem: - Szereted édesapádat? - megvártam a nagy eséllyel helyeslő választ. - Felnevelt téged? Szeretett? Megbíztál benne? - érdeklődtem minden alkalommal kivárva a bólintást, vagy a szóbeli megerősítést. - Nem lehetséges, hogy azzal, amit eltitkol, téged akar csak megvédeni? - vontam fel a szemöldökömet. - Könnyen dobálózol az áruló jelzővel - csóváltam a fejemet. - De ez a te döntésed, mindaddig, míg a segítségemet nem kéred. Éppen végeztem a lábai megmosásával, mikor elkezdett megint valami apróságért lecs*szni, de csak mosolyogtam és megsimogattam a bokáját szeretettel: - Nem Nita. Az én szobámnak csak ma este van füle. A legtöbb falnak viszont sajnos mindig, ez nem újdonság nekem sem - ráztam a fejemet finoman. - Kérem a kezedet. ... Mármint megmosni, te! - kacagtam fel a lány arcát látva. Nekiálltam a csuklóit is lemosni, hallgatva a fejtegetéseit elgondolkodtam egy kicsit. Tényleg minden részeg diákommal ilyen lennék? Hát ezt nem tudhatom. Esetleg csak remélhetem, bár igazán azt sem, ha őszinte akarok lenni magammal. Aprót megcsóváltam a fejemet: - Nem, nem mindegyikkel. Te különleges vagy - ismertem el. - De ennek nincs köze ahhoz, hogy mennyire gyűlölsz. Talán fogsz még jobban is, ebbe nem tisztem és nem lehetőségem beleszólni. Mire végeztem a két alkarjával is sóhajtva felálltam, majd az italtartó állványhoz lépve keresgélni kezdtem, elfojtott érzelmeimtől nehéz s karcos hangon válaszoltam: - Önző vagy, mint mindig, de ez legalább segíteni fog a tanulmányaidban - feleltem halkan. - Az énközpontúság jó dolog a legilimenciában, te pedig szereted magad mártírnak látni, mintha csak téged érintene meg egy ilyen esemény. Mit gondolsz miért járőrözik helyetted Peter? Talán mert aggódik érted. Na meg mert úgyis tudja, hogy a mai éjszakán semmit sem pihenne. Ami engem illet... ezt inkább hagyjuk. Amiről kialakult véleményed van, még ha nem is támasztja alá senki és semmi, azt úgysem lehet megváltoztatni. Hisz belevetted abba a csinos kis fejedbe, hogy én valami érzéketlen szörnyszülött vagyok, de ez legyen a te magánvéleményed - vontam vállat, megtalálva a keresett üveget. Méregerős francia párlat, vetekszik bármilyen abszinttal. Takarásban könnyed legyintés a pálcámmal s a két pohár tartalma változott. Amanitáé színben, szagban és ízben felvette a brandy tulajdonságait, de ütni ugyanakkorát fog. Az enyém egyszerű málnaszörppé változott, bár a színében szintén a fent nevezett italt idézte meg. A lány kezébe adtam az erős itallal telit s koccintásra emeltem a poharam felé: - Csirió! - mosolyogtam. - Idd meg, jót fog tenni. Azzal kirántottam húzóra az enyémet. Pfúj! Utólag átgondolva... Gyűlölöm a málnát. De viszont Nitának aludni kell és ez a pohárka el is hozza a számára a nyugodt, álomtalan pihenést. Ha meg visszautasítja? Legfeljebb kiütöm egy varázslattal, de ez így nem mehet tovább.
//Bocsánat a késésért //
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Kedd Aug. 06, 2013 11:35 pm
- Oké, oké a perfektusi fürdő kizárva. - sóhajtottam, ahogy magamban lepergettem a kis jelenetet, amit a professzor épp, hogy csak felvázolt. Cink lenne akár egy kollégának akár egy illetéktelen belógónak magyarázkodni arról, hogy én csak azért alszom a hatalmas kádban, mert részeg vagyok, és így nem mehettem fel a hálókörletembe, ráadásul azért vagyok részeg, mert… brr… Kiráz a hideg, ahogy belegondolok. Nem akarok újra visszaemlékezni rá miért is, vagyok részeg, csak felejteni, felejteni és felejteni. Ez olyan nagy kérés? - Maga még sosem látta a szükség szobáját? - kerekedtek el a szemeim Lascar vallomásán, ahogy azon is mikor elmesélte nekem, hogy jóval később tanulta meg a patrónusidéző varázslatot is. Fura, hogy ennyire megnyílt, bár lehet, hogy csak azért ilyen közlékeny, mert azt hiszi holnap semmire, sem fogok emlékezni a szavaiból. Fene tudja. - Oké, legyen így. De… tu… tudja mit? A legkö… legközelebbi óránkat tartsuk ott… mármint a szükség szobájában, és akkor meg tudom… mutatni magának. Elképesztő hely, ami tényleg mindig azzá változik, amire épp szüksége van. Nekem például… már volt pirvát könyvtár… meg saját hálószoba mikor a többiek fent hang… hangoskodtak, és nem hagytak aludni… de volt… volt már edzőterem is mikor nagyon hiányzott a vívás és kicsit le akartam vezetni a fesz… feszültséget. - valamivel könnyebben megy már a beszéd, hála Merlinnek, de a fejem zúg, s lüktet a fájdalomtól. - Az egyik cimborám azt mesélte, hogy neki uszodává változott egy hat… hatalmas nagy medencével, Dumbledore feljegyzéseiben pedig… - kuncogni kezdtem, ahogy eszembe jutott. - egy hatalmas szobának írta le… telis tele éjjeliedényekkel. - nevettem a végén halkan. - Hát igen, kinek mire van épp szüksége. Khm… na de, ko… komolyan mondtam, hogy szív… szívesen megmutatom egyszer. Ez egy olyan él… élmény amiből… nem szabad kimaradnia. - a hangom ezúttal nem a tőlem megszokott kemény, hűvös hangvételű volt, hanem egész barátságos, kedves. Talán, azért mert jól esett valahol, hogy ennyire őszinte hozzám, talán az alkohol hatására vagy szimplán csak, mert fárasztó folyton hűvösnek lenni, nem tudom, de nem is érdekes, egyszerűen csak ez a helyzet és kész.
- Ha tudnám, lehet, hogy megijednék prof és megállnék a fejlődésben. - incselkedtem a be nem fejezett megjegyzésén egy kicsit, egy őszinte, játékos mosollyal. - Lumos! Tényleg! Ba… basszus, hogy nem jutott eszembe? - csaptam a homlokomra miközben az arcomat, s ezzel együtt a hajamat és az íriszeimet is bíbor színűre festette az általam érzett zavar. - Ciki, hogy nem… nem jutott eszembe. Szép ki het… hetedéves… az ilyen. - hát igen ezért szokták annyian hangoztatni, hogy az alkohol még a legtehetségesebb, legintelligensebb illetőkből is rongy embert csinál ha azok nincsenek hozzászokva az iváshoz vagy épp ellenkezőleg, átestek a ló túloldalára és valami oknál fogva az alkoholizmusba menekültek a rendes élet elől. - Nem… nem jó dolog az ivás… tudom jól. Pont maga… maga miatt döntöttem el, hogy sosem iszom több alkoholt… de ez után a két nap után nem bírtam tovább és megszegtem… a saját magamnak tett ígéretemet. De most újat terszek… mármint ígéretet. Holnaptól egy korty alkoholt sem fogyasztok. Semmi sem tán… tántoríthat el… ettől. - pillantottam Lascarra ahogy eszembe jutottak Kulgan szavai. - Mag… magának sem kellene több professzor. Higgye el nekem amekkora szája, van… és hat… határozott fellépése… charmeos megjelenése… és… olykor még a humora is ergész… ergész jó… nem éri meg egy nő miatt… az alkoholba menekülnie. Találni fog egy másikat… aki val… valóban szeretni fogja olyannak… amilyen. El… elitista, gon… gonosz ex-mardekárosnak csak… csak, hogy magát idézzem. - mosolyodtam el halványan hiszen bár meglehet nem vagyok épp színjózan a memóriám ezen része tökéletesen jól funkcionál. Legalábbis remélem.
- Taknya - nyála egybefolyt? - pislogtam, mert ezt a mondást ez eddig még senkitől sem hallottam, ám azután hamar leesett a galleon, ami halk kuncogásra késztetett. - Megnyugtató, hogy… nem csak én viseltem akkor rosszul, az első találkozást ezzel az izével. Üdv a klubban prof. - vigyorogtam, mint a vadalma, sőt még vállba is veregettem csak úgy barátilag. BARÁTILAG?!????? Mi a franc van velem? - Izé… bocs… bocsánat. - szedtem össze magam gyorsan. - A szivart még nem kóstoltam… de talán majd egyszer… természetesen csa… csakis tudományos kutatási célból. - magyaráztam nagy komoly ábrázattal. - Tudja, hogy lássam… mi a különbség a cigi és aközött.
A vallomásomat követően a professzor érdekes kérdéseket kezdett feltenni nekem, amikre végig csak bólogattam, hiszen persze, hogy szeretem az apukámat, persze, hogy felnevelt, ahogy abban is egészen biztos vagyok, hogy Ő is szeret engem, és ahhoz sem férhet kétség, hogy megbíztam benne. Egészen mostanáig. - Meglehet… hogy csak védeni akar, de tudja ez a dolog nálunk… nem így működik. - sóhajtottam. - Vagyis… nem így működött. Saffron feltűnése előtt… mindent megbeszéltünk egymással prof. Szó szerint mindent. Lévén édesanya nélkül nőttem fel… még a pasi ügyekben is tőle kértem segítséget. Ne vigyorogjon! Apám sem tette mikor megtudta, hogy a kicsi lá… lánya már nem szűz. De segített! A csalódásoknál pedig vigasztalt. Ő is sokat mesélt… persze ne úgy képzelje el… hogy a moc… mocskos részleteket, de Ő is elmondta a nőügyeit… beszélt a mun… munkájáról, a gondjairól… mindenről. Egy… egyszer még azt is elmesélte, hogy majdnem kirúgták… de ennek már vége. Mindennek vége mióta csak az a nyo… nyomorult ri*anc felbukkant. Az… azóta már szinte semmit sem… beszélünk meg. - szomorodtam el teljesen. - Tudja… az emlékem… mikor Kul… Kulgan fejében olvastam… szóval, amit akkor has… használtam… szóval az volt, mikor szembe szá… szálltam apámmal. Felrúgtam, egy… általa előre leszervezett jegy… jegyességet épp a szül… születésnapom előestéjén. Ha jól emlékszem… egy éve. - bár jelen állapotomban az idő meghatározása kissé nehezemre esik. - Ak… akkor jöt… jöttem rá először… hogy apám tit… titkolózik előttem és haz… hazudik is. Pedig megfogadtuk, hogy… so… soha nem tesszük, történjék bármi. Reg… reggel kaptam egy levelet… a házvezetőnőnktől… amiben Ő is azt írta… hogy apa nagy bajban lehet… Saffron pedig tudja mi az, csak nem mondja el. Őt előbb beavatta… mint engem! A saját lányát, akinek megesküdött! Erre nincs se… semmilyen mentség prof. Semmilyen! Ezért kértem a se… segítségét főleg. Remélem nem hagy cserben. - sóhajtottam lehajtva a fejem.
A kérem a kezed résznél elsőre nagy szemekkel meredtem a férfira, ám amikor leesett mit is, akar én is nevetni, kezdtem miközben előre nyújtottam. - Tudja ezzel… azért most egy vil… világot tört össze bennem. - viccelődtem majd hirtelen az arcom elkomorodott. - Pedig már komolyan kez… kezdtem reménykedni ab… abban, hogy el akar venni. - nem sokáig bírtam megtartani a szomorú tekintetet a lebiggyesztett ajkakkal mivel nem sokkal később kitört belőlem a kacagás. - Sokat vesztettem, de vala… valahogy majd csak túlteszem magam rajta. Legalábbis remélem. - a végét már nyugodt hangszínnel mondtam, az arcom pedig nem árulhatta el neki, hogy komolyan beszéltem e vagy csak játszadoztam. Ez örökre az én kicsi titkom marad. És már megint… nevettem vele, kedves is voltam… MI ÜTÖTT BELÉM???????
- Én különleges? Látja, ebben tév… téved. Hisztis vagyok, gyenge, és már egy em… emberben sem vagyok képes megbízni. Oké metamorf vagyok nagy kala… kaland, ezzel születtem és még így tizenhét évesen, sem vagyok képes teljesen kordában tartani a dolgot. - vontam meg a vállam. - Lás… lássa be… a különlegességem… abb… abban áll, hogy… képes vagyok magát… alaposan fel… felbosszantani olykor - olykor. - tártam szét a karjaim.
Lascar miután végzett a lecsutakolásommal felkelt és az italtartó állványához sétált. Figyelmesen hallgattam minden egyes szavát már amennyire képes voltam erre zúgó fejjel, alkoholtól kábán majd eltűnődve, magam elé bámulva megköszörültem a torkom. - Peter rendes srác… még a fe… fejemet sem harapta le nagyon… amiért… elkábítottam. Mon… mondtam neki, hogy majd… viszonozom ezt a… járőr dolgot. Meg… megviselte ezt… gondolom… de erősebb, mint én… hamarabb túl lesz rajta. Igaz nem ismerem… olyan közelről, de valahogy… érzem. - tűrtem néhány tincset a fülem mögé. - Nem… csak én gondoltam, hogy maga… érz… érzéketlen. Peter is azt mondta… hogy azt hitte maga egy olyan… izé… - kerestem a szót a fejemben. - Gó… Góliát? Nem… Gó… Gólem! Ez az! Meg is lepődött, hogy… belement az eltusolásba. Ren… rendes volt ma… magától. - aztán hirtelen megértettem. - Maga is… emiatt van még ébren igaz? - pislogtam rá majd elvettem tőle a felém nyújtott italt. Rá se kérdeztem, mi van a pohárban, mivel a gondoskodása után kétlem, hogy ki akarna babrálni velem. - Csirió! - ezzel követve a példáját egy hajtásra ki is ürítettem a poharat. - Jesszus. - köhögtem utána párat. Talán lassabban kellett volna. - Hé én csak… azt akartam mondani, hogy… maga mégse olyan rossz arc. Sőt… kösz mindent. De tényleg. - tettem le a poharat az éjjeliszekrényre majd felvéve az egyik párnáját, azt kezdtem el ölelgetni, arra hajtottam rá a fejem.
- Leh… lehet egy ki… kicsit… szermé… személyesebb kérdésem? - kérdeztem, de nagyon nem is figyeltem, hogy bólint e vagy sem, muszáj volt visszatérnem a nem sokkal ezelőtt fejtegetett gondolataimhoz. - Ugye… ugye már… nem ak… akar… tudja… öhm… végezni magával? Csak mert… szerintem nagy kár… volna. Nem csak mert… a húga nagyon… nagyon… szenvedne… de… érdekes embert… ves… veszítene a világ… egy… ostobaság miatt.
Outfit:This - Notes: Semmi gond, megérte rá várni ^^
Sebastien A. Lascar professor
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Szer. Aug. 07, 2013 1:16 am
Biccentettem barátságosan a szavaira: - Igen, ismerem a szoba történetét, de... jómagam még sohasem láttam - vontam vállat. - A természetemből fakad. Hiszek abban, hogy az ember meg tudja oldani a saját problémáit minden egyéb esemény dacára, csak a saját erejéből. Ezért nem jelenik meg nekem. De ha szükséged van edzőpartnerre a vívásban, csak szólj - mosolyogtam rá, majd kérdő tekintetére elkuncogtam magam: - Sosem tanultam a vonatkozó mugli sportot, de a keletiek hagyományos fegyverével, a handzsár nevű görbe karddal megállom a helyem azt hiszem. Azt ugyanis kitanultam és... rokonszakma - vigyorogtam. - Tőlem tarthatjuk ott a következő órát. Legalábbis, ha velem együtt is képes leszel megtalálni. Ezt a részét valóban nem ismertem a helyet létrehozó mágiának. Csak egyikünk, vagy mindkettőnk vágyaira reagál vajon? Kiderül, ha józan fejjel is így gondolja majd. Nevetéséhez csatlakoztam, majd ahogy a múlt ködéből felsejlett egy emlék bólintottam: - Ez bizony velem is előfordult - vigyorogtam. - Kölyök voltam, de egy régi, elfeledettnek hit fali járaton át ki akartam lesni a lányok zuhanyzójának öltözőjét. Nos... akkor még jó ötletnek tűnt. De lévén a várt csajok helyett mindössze az öreg McGalagony igazgatónő jött fürödni... hát én is azt hittem ott megálltam a fejlődésben - meséltem el kuncogva. Egyetértően biccentettem: - Az alkohol valóban nem segít, csak időlegesen elfeledteti a problémáinkat, vagy legalább megszépíti azokat - ismertem el. - Az ilyen ígéret ostobaság viszont. Helye van a szesznek is az ember életében, pl társadalmi eseményeken. A lényeg, hogy ne veszítsük el felette a kontrollt - magyaráztam kissé zavartan, hiszen ha őszinte akarok lenni, nekem is be kell vallanom, hogy már néha nem vagyok benne biztos kinél van a gyeplő a saját helyzetemben, csak ez pont nem az a pillanat, mikor ezt el kéne magyaráznom. Felvontam a szemöldökömet: - Bókok tőled? Ejha! Nagyobb lehet a baj, mint hittem... - csóváltam vidáman a fejem, éreztetve vele, hogy nem kell komolyan vennie. - Erősebb, de íze is van - feleltem könnyedén a szivarra és a cigarettára vonatkozó felvetésre. - Íme, máris nem kell kipróbálnod - kacsintottam. Csendesen hallgattam a szavait amikor az édesapjáról beszélt. Egy ideig elmerengtem mindenféle logikus magyarázatokon, meg tanításon, meg minden, de azt hiszem ennek a lánynak most nem erre van szüksége. Elengedtem a lábfejét, felültem mellé az ágyra, majd egyszerűen átültettem az ölembe, ha kell kihasználva a fizikai fölényemet. Magamhoz húztam s most nem töröltem le a könnyeit. Most csak a vállamra döntöttem a fejét és a fülébe súgtam: - Sírj Nita. Sírj csak, add ki magadból - susogtam finoman simogatva a hátát. - Ideje már, hisz túl régen emészt. És ne félj. Köztünk marad és nem hagylak cserben. Egyáltalán nem. Én nem akarok a döntéseidbe beleszólni. Nem vagyok az édesapád, csak az oktatód, akivel most többet közöltél annál, mint amit valóban akartál és amit reggel nagyon bánni fogsz, de megígérem: nem hagylak cserben. Csak sírj. Ne törődj semmivel. Ez egyszer süketek lesznek a falak... Az ölemben ringatva tartottam a lányt akár könnyezett, akár tombolt és a mellemet csapkodta ököllel, most erre volt szüksége. Hogy kijöjjön végre belőle, ami rágja. Nem italra és nem is felelősségről szóló hegyi beszédre, még ha utóbbinak van is haszna. De nem most van az ideje. Ha kiadta magából és megnyugodott, akkor visszaültettem magam mellé és kezelésbe vettem a két kacsóját. Kiismerhetetlen szavaira magam is hasonlóképpen feleltem: - Hiába, ez van, konzervatív ember vagyok. Nem ajánlok eljegyzést az első éjszakán - vigyorogtam vissza barátságosan. Miután a keze megtisztult komolyan bólintottam: - De még milyen különleges vagy - feleltem. - Ennek semmi köze a metamorfizmushoz. Ez belőled fakad. Majd megérted. Talán Vainwrightnál, talán máshol, de majd idővel megérted - mosolyogtam. - De nem ma. Nem ma. Egyelőre elégedj meg annyival: jó pár tanárod, köztük én is, mélyen tisztel téged és nem véletlenül. Bízz az olyan vén rókák bölcsességében mint a professzor, vagy egy hivatásos gondolatolvasó s ezek miatt emberismerő szavaiban - kacsintottam. Amint visszatértem a poharakkal le is reagáltam a szavait: - Peter nem rossz gyerek, de valami rágja őt, nagyon mélyen, de elég intenzíven. Nem szoktam a diákjaim gondolatait olvasni, közelebbit nem tudok, de majd meglátjuk mi lesz a sráccal - gondolkodtam hangosan. - Viszont közel sem olyan erős, mint te. Jó szándékú, az vitathatatlan, sőt, nem is gyenge jellem, akkor nem is lehetne a Mardekárban, de... nem az az ember, aki a te erőddel dacolhat. Kevésbé mutatja talán, ám attól még megrendült. Túlságosan csapatjátékos. Azt hiszi neki kell támaszt nyújtani mindenkinek, így kívülről megőrzi a betonoszlop álarcát. Azt is megértem, hogy finoman fogalmazva nem kedvel engem, de azért te meg gondold át miket mondasz egy diáktársad háta mögött a házvezető tanárának - kuncogtam. - Peter nem akart prefektus lenni, mert tudta milyen felelősséggel jár és megrémítette. Na meg mert kialakult benne egyfajta kisebbrendűségi komplexus a Mardekár aranyvérűi között, de ha ezt bárkinek továbbadod simán letagadom - mosolyogtam. Arra a kérdésre, hogy én is emiatt nem aludtam-e még csak röviden biccentettem, de nem mentem bele. Halkan tettem hozzá: - Lelkiismeret-furdalásod van, mert letagadtuk Samantha tetteit. Mr Wilson... az apja... tudod ő jó ember. Nagyon jó. Elképesztő fájdalom volt neki mindaz, amit a gyermekei műveltek. De sokkal nagyobb lett volna a fájdalma, ha... ha a lánya az Azkabanba kerül, vagy megkapja a dementor csókot. Ha csak egy évvel is később bukkan ki az eset. Másrészt most ugyanígy gondold meg mit érzett volna Bill Kincaide, vagy a szülei. Rajtuk, Mr Wilsonon és a Kincaide családon segítettél és ha nem teszed, akkor ezek az emberek élnek át sokkosan nagyobb kínt, ahogy Justin Hooker szülei is. Szívvel cselekedtél Nita. Mind így tettünk. Remélem, egyszer el is fogadjuk ezt majd magunkban - mormoltam elgondolkodva. - És hogy gólem lennék-e? Néha szeretnék. Sőt, igyekszem is az lenni, míg a tanári katedra felelőssége van a vállaimon. De... van egy másik Sebastien Lascar is, viszont őt a tanulóim többségének nem kell megismerni. Nem szükséges szeretniük az oktatót - mosolyogtam. Miután megitta az italát lassan eldőlt, átölelve a legközelebbi párnát. Szavait hallgatva leültem mellé és megsimogattam a haját, miközben feleltem: - Nem vagyok tökéletes Nita. Még annál is kevésbé, mint aminek hittél, vagy hiszel - mormoltam. - De ennyire gyáva azért nem vagyok. Na meg sok dolgom van még. A testvérem számít rám. Illetve át kell adnom bizonyos tudást egy bizonyos ifjú hölgynek. Egy másodpercig elgondolkodtam, majd halkan folytattam: - Az afrikai beduinok között dívik a csók, mint üdvözlési forma. Több fajtája is van és sokkal több mindent fejeznek ki vele, mint mi európaiak. A lábra adott csók a szolgaság jelképe. A kézre adott a tiszteleté. A homlokra pedig a gondoskodást jelképezi. Előre hajoltam és sorrendben lágy csókot adtam a két lábfejére, a két kezére, majd a homlokára s befejeztem: - Mind együtt a tántoríthatatlanságot fejezi ki. Aki adja, az azt fejezi ki vele, hogy számíthatsz rá. Egyfajta hűség, bár más formában. Nem kötelességszerű, hanem tiszteletből vagy szeretetből fakadó. Mindannak ellenére, vagy talán éppen azért, amit ma elmondtál és ahogy ma viselkedtél, számíthatsz rám. Megsimogattam az arcát. - Aludj jól... - susogtam. Pár perc múltán Nita elaludt, én pedig az ablakhoz sétálva kipillantottam. Vihar illatát érezni, ózonnal telt a levegő. Nyári vihar. Rövid, de rendkívül heves. Vajh a holnap reggel allegóriája? Merlin figyelmeztetése a reggelünkről, mikor az indulat vihara eloszlatja az ital adta jótékony ködöt? Vagy csak egyszerű természeti jelenség? Hisz sorsunk kovácsai mi magunk vagyunk. Visszanéztem a lányra, aki édesdeden aludt. A holnap reggel nem lesz ilyen kellemes bezzeg... Eszembe jutva ezáltal a teendőim kisétáltam a másik szobába, majd már rutinból kikevertem a bájitalt macskajaj ellen. Felvettem a dzsekijét és kiszedtem a táskájából a cipőjét is. Mindkettő mocskos volt, nem is kissé. Fáradt mosollyal intettem a pálcámmal s a felső újból tisztán virított. Az egyik szék háttámlájára terítettem. Épp a cipők felé fordultam volna, mikor meggondoltam magam. Úgyis hosszú lesz az este. Inkább leültem és amúgy mugli módra kezdtem el kipucolni őket. Még magamnak is nehezemre esett bevallani, nem csak az időtöltés miatt. Jó érzés volt. Nem a suvickolás persze, hanem belegondolni, hogy örülni fog neki valamikor. Meg az, hogy ezért én tettem, legalább az én művem lesz az a kis mosoly. Az én művem, amiért én dolgoztam meg és nem a mágia. Mikor végeztem a két kis topánt az ajtó mellé állítottam és elmerengve néztem a lányra. Mikor is lett számomra oly fontos Nita mosolya? Mikor lopta bele magát tulajdonképpen a szívembe? Furcsa kérdések s az eredmény mellett oly lényegtelennek tetszenek... ...Reggel környékén találomra kellett megtippelnem mi az, ami egyben laktató és a lány még legalább esélyesen szereti is. Jobb híján bundás kenyér s külön fokhagymás tejföl, reszelt sajt került az állítható tálcára egy nagy pohár tea és egy csésze kávé társaságában. Na meg persze a bájital. Mikor meghallottam a halk nyögéseket a szoba felől, ami egy másnapos ember ébredezésére utaló legalapvetőbb jel mosolyogva beléptem s az ágyhoz sétáltam. - Szép jó reggelt! Gondolom éhes még nem vagy, de ha megiszod ezt a keleti varázslöttyöt mindjárt más lesz a helyzet, úgyhogy jó étvágyat - üdvözöltem.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Szer. Aug. 07, 2013 4:05 am
- Te szentséges Merlin és az ő negyvenkettes tornacipője! - nyöszörögtem a képen mely megjelent előttem a fiatal Lascarról aki, épp a meztelen McGalagonyt kukkolja. Befogtam a szemeimet, és vadul rázni kezdtem a fejem. - Elfelejtem, elf… elfelejtem, elfelejtem! Nem megy! Basszus e… ez a kép halálomig fog kís… kísérteni professzor. Ler… lehet, hogy részeg vagyok, de még… még így is azt mondom, hogy fúj! - egyszerűen kirázott a hideg. Jesszus. - Kegyetlenség ilyet elm… elmesélni egy olyan ki… kislánynak, mint én. Örök lelki nyomor. - dörzsölgettem meg egy kicsit a karom, hogy ezzel tüntessem el a keletkezett libabőrt. - De ettől… fü… független minden elismerésem a ma… magáé. A látvány ellenére még él… és meg sem vakult… furcsa sem lett. Oké ez utóbbit visszaszívom. - gonoszkodtam egy kicsit, hiszen nem is rólam lett volna szó, ha nem használom ki a kínálkozó lehetőséget. - De arzét… szép teljes… teljesítmény. - kuncogtam a végén, hiszen lássuk be Lascar megkapta a büntetését, amiért leskelődni akart a lányok után. Életre szóló tanulság lehetett ez számára. Csórikám… Kellett egy kis idő, míg a vonásaim végre valahára rendeződtek és meg bírtam állni röhögés nélkül azt, hogy ránézzek, de szerencsére végül sikerült én pedig megköszörültem a torkom.
Elég furcsa volt hallani épp tőle, hogy az alkohol nem rossz dolog épp csak megfelelő események s kellő mértéktartás szükségeltetik hozzá annak tudatában, amiket Kulgan elmesélt, ám úgy döntöttem nem fűzök a dologhoz tartalmasabb kommentárt, túlságosan fáj a fejem egy újabb vitához. A szurkálódó megjegyzését hallva csak megforgattam a szemeimet és, ahogyan az a hároméves kislányokhoz illik még nyelvet is nyújtottam rá. - Ossz… ossza be jól, mert az évben… többet biztosan nem kap. Egyszer volt Bu… Budán kutyavásár. - somolyogtam hamiskásan. - Mellesleg… ez nem az alkohol… hat… hatása, szimplán csak… születési hiba. Vagy fejre ejtettek az ápolók… nem sokkal azelőtt, hogy apa hazavitt a kor… kórházból. Bár így… belegondolva valószínűbb, hogy Ő volt a tettes otthon. - vontam meg a vállam szórakozottan. - Oké akkor… nem porbá… porbálom ki a szivart. Hiszek magának. - bólintottam akár egy engedelmes kisdiák.
Annyira belelovaltam magam a csalódottságba, a kétségbeesésbe, és a haragba, melyeket mind - mind az édesapám iránt érzek, hogy még csak fel sem tűnt az, hogy a prof az ölébe húzott, csak amikor már a könnyeim utat törtek maguknak s patakokban folytak végig az arcomon. Utálom ezt, két napja gyakorlatilag megállás nélkül sírok, holott eddig gondosan ügyeltem arra, hogy komolyabb érzelemnyilvánításokra itt az iskolán belül sose kerüljön sor. Leszámítva természetesen az indulatokat, a haragot vagy a boldogságot. A többit mindig igyekeztem magamba elfojtani, nehogy valaki kifigyelje, s később felhasználja azt ellenem a megfelelő pillanatban alaposan a padlóra küldve ezzel. Nem adunk önként és dalolva fegyvert az ellenség kezébe nincs igazam? - Nem… nem akarok többet… sírni. Nem érdemlik… meg. Sem az apám, aki or… orvul hátba támadott sem pedig maga… - hüppögtem. - Így is… eleget hallgatott már. Va… valahogy megoldom… - ám a szavaimmal ellentétben a könnyeim tovább áztatták az arcom. - Szemét… mil… milyen jogon dönti el, hogy mi a jó nekem? Tud… tudni akarom… ki az anyám… mégsem mondja el. Ahogy azt az… isten… istenverte titkát sem. A vak is látja, hogy… bajban van mégsem… mondja el mi történt. - sírtam tovább ökölbe szorítva a kezeimet. - Utá… utálom érte. - mondtam ki most először azt, ami leginkább nyomta a szívemet a következő pillanatban, pedig a könnyeim elálltak, belsőmet pedig a megtisztulás kellemes érzete járta át. Kimondtam… A mondat, ami hosszú ideje tartotta már fogságban a lelkem végre valahára a felszínre bukott. Utálom apámat, amiért hazudik, amiért titkolózik, amiért Saffron fontosabb neki nálam. Utálom, amiért elárulta a kettőnk közti egyességet, az apa - lánya kapcsolatot. Hiába szeretem, borzasztóan utálom is egyben. - Kö… köszönöm. - motyogtam miután a professzor visszatett a helyemre. Nem csak azért voltam hálás, amiért végre kiadhattam mindezt magamból, hanem azért is, mert megígérte nem hagy cserben. Ez sokat jelent még akkor is, ha nehezen vagyok képes megfelelően kimutatni, pláne most.
- Fene pedig milyen nagy buli lett volna. - vigyorogtam a szavaira. - Ké… két pillanat választott el… attól, hogy átka… átkapcsoljak esküvőszervező… módba. - fél perc síri csend majd újabb szívből jövő kacagás töltötte be a szobát. Te jó isten más sem hiányzik. Nem effektív csak vele nem, de mással se akarok összeházasodni, sem, most sem pedig később. Legalábbis egyelőre így látom főleg azok után, hogy apa stikában megpróbált szervezkedni egy évvel ezelőtt. Őszintén nem az a házasodó típus vagyok, épp ellenkezőleg. Minden valószínűség szerint az őrületbe kergetném az összes esetleges jövőbeni jelentkezőt, akik aztán visítva menekülnének a közelemből én, pedig aztán vigyorogva mennék a dolgomra, ami nem más, mint a bajkeverés. Nincs épeszű ember, aki ilyen társra vágyik, ismerjük csak el. - Tudja mit? Le… legyen magának… gyer… gyereknek. Elhiszem… amit mond. - egyszerűbb, mint homályos gondolatokkal, zúgó fejjel vitatkozni vele és bizonygatni, hogy téved, mert nem vagyok különleges.
Amint Lascar visszatért az italokkal el is kezdte lereagálni a szavaimat Peterrel és a napközben történtekkel kapcsolatban. - Ne féljen… nem… adom tovább. - bólintottam a Peterről szóló gondolataira. Talán igaza van, valamin tényleg rágódik a srác, ám sajnos annyira jóban nem vagyunk egymással, hogy lehetőségem nyíljon így konkrétan rákérdezni nála. Talán majd egyszer, talán soha, egy biztos, nem a ma estén. - Szívvel. - bólintottam a szavaira, ahogy végig gondoltam hány ember életét „mentettük meg” a nap folyamán. Igaz ugyan, hogy Samantha megmenekült, ám ha másképp esett volna, úgy nem csak ő nyerte volna el méltó büntetését, de egy ártatlan ember is, akinek egyetlen hibája a butasága volt csupán. Bill nem az a személy, akinek a börtönbekerülését képes lettem volna járulékos veszteségként elkönyvelni csak, hogy Sammyt az igazságszolgáltatás elé citálhassam. Fáj belátnom, mégis kénytelen vagyok… így cselekedtünk helyesen. - Eddig jól játssza a Gólemet, de vigyázzon… hiába az alkohol egy dol… dologra holnap reggel így… is, úgy is eml… emlékezni fogok… - hajoltam picit közelebb. - A Gólemnek is… van szíve. - kacsintottam majd mikor eszembe jutott egy vicces gyermekkori kedvenc mesém halványan elmosolyodtam. - Épp, mint a Grincsnek.
Eldőlve az ágyon képtelen voltam parancsolni önmagamnak, rázúdítottam hát a profra maradék gondolataimat. - Nagyon… helyes. - motyogtam ásítás közben. - Szük… szükségünk van… magára. - bukott ki belőlem a vallomás majd, mint akinek víz alá nyomták a fejét a prof hangját már csak foszlányokban hallottam, a szavai pedig oly távolian csengtek, mintha nem is mellettem ült volna, hanem valahonnan egészen máshonnan magyarázott volna nekem. - Beduinok… csók… ühüm… hallom… fig… figyelek. - motyogtam, ám a szavai értelmét már nem fogtam fel. Néhány pillanattal később szemeim lecsukódtak, a testem elernyedt én pedig vígan ringatóztam az álmok tengerén.
* * *
A késő nyári nap meleg sugarainak kellemes játéka hozta rám a másnap reggelt, ami az első néhány másodpercben még olyan békésnek tűnt ám abban a másodpercben mihelyst egy kismadár látott neki csicseregni mintha csak száz meg száz légkalapáccsal kezdték volna püfölni a fejemet. Hülye madár, tollas kis bajkeverő!!! Összeszorított szemekkel tapogattam ki a legközelebb eső párnát, amit már készültem is volna a fejemre tenni mikor egyszer csak szöget ütött valami a fejembe. Túl finom a párna az enyémekhez képest… ó basszus lehet lenyúltam valamelyik szobatársamét? Ebből még ricsaj lesz, de még mekkora. Szép lassan nyitogatni kezdtem a szemeimet a kép, pedig idővel az abszolút homályosból teljesen tisztává vált. És ekkor jött a sokk!
- Ez nem az én szobám! - bukott ki belőlem a gondolat majd egy fájdalmas nyögés, ahogy a saját éles hangom belenyilallt a fejembe. Kapkodva ültem fel s pillantottam körül, elsősorban magamon, biztos, ami biztos. Más sem hiányzik, mint, hogy kiderüljön részegen, lefeküdtem valakivel. Szerencsére ilyesmire még sosem került sor, de egy - két lány mesélt már hasonlóról így jobb biztosra menni. Megnyugodva konstatáltam, hogy ilyesmiről szó sincs és folytattam a „kárfelmérést”. Hol a bánatba vagyok? Kinek az ágyába? Rémlik, hogy visszajöttem… egy kisebb balett jelenet a folyosón… Lascar prof… - Basszuuus!!!! - és a fájdalmas felismerés, miszerint amit álomnak hittem maga volt a kőkemény valóság. Te szent atya úr isten! Neee! Amiket mondtam, amiket csináltam… bár nem teljes a kép így is rémes. Szétmegy a fejem, de ez még csak a kisebb baj, a nagyobb valószínűleg épp valahol kint röhög rajtam. - Hol van ilyenkor egy halálfaló, hogy megszabadítson kínjaimtól? - nyöszörögtem visszadőlve az ágyra épp abban a pillanatban mikor kinyílt az ajtó és belépett rajta a professzor. Már csak ez hiányzott. Az összes kezem ügyébe kerülő párnát a fejemre gyűrtem, hogy elrejtsem a zavartól és a szégyentől rózsaszín árnyalatot öltött tincseimet meg úgy az egész paradicsom képemet. - Nagyon kérem, öljön meg inkább. - vergődtem a párnákba tartva attól a szónoklattól, lecseszéstől, büntetéstől, ami az éjszaka után kilátásban van számomra. Istenverte madár csak nem hallgatott el. Zúg a fejem. Megpróbálva kitapogatni a bájitalos fiolát közelebb csúsztam a tálcához, de a képemről a párnákat továbbra sem vettem le. Addig jó, míg nem látom a fejét, a kárörvendő vigyorát vagy tudom is én.
- Fúj ez borzalom. - nyöszörögtem miután kis ügyeskedések árán, de felhajtottam a bájitalt majd újra a fejemre tettem a párnákat. - Levél apámnak, kicsapás még a mai nap folyamán? Esetleg már meg is tette csak átaludtam? - azok után, amikre emlékszem ez lenne a minimum. Merlinre bárcsak elnyelne a föld.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Szer. Aug. 07, 2013 4:41 am
Az este során őszintén szólva egyre nehezebben tudtam értelmezni a lány gondolatmeneteit. Például hogy miképp jön ide a magyar főváros valami kutyavásárral, de ezt nem tettem szóvá. Amint a Grincset sem, bármi is legyen az. Gondolom valami olyasmi mint a Gólem, vagy inkább az Óz Bádogembere a szövegkörnyezet alapján. Leginkább egyszerűen csak hagytam kibeszélni magát Nitának, had essen túl a nehezén. A gyermeknek titulálásra sem ellenkeztem, csak megvártam, amíg szépen elszunnyad.
Reggel az ágya mellett állva nagy nehezen belé diktáltam a gyógyító hatású löttyöt, majd kurtán felnevettem a szavaira: - Szóval nem csak én nem tudom értékelni ennek az itókának az aromáját, hanem más is van így vele - feleltem barátságosan. Csendesen néztem, ahogy elbarikádozza magát egy fél tucat párnával, amire már csak sóhajtani tudtam. - Kérlek mássz ki onnan - próbálkoztam még mindig jó kedélyűen. - Egy árva percet sem aludtam, nagyon szeretném végre ezt a tálcát letenni, de ez erősen nem megy így. Hoztam reggelit. Remélem szereted, ha nem, kapsz helyette mást, csak gyere már elő - kérleltem. A szavaira kissé összeszaladt a szemöldököm: - Szóval ilyennek ismertél meg... - sóhajtottam szomorkásan. - Ha ez lett volna a szándékom, akkor este a gyengélkedőre viszlek és kész. Nem véletlenül nem akartam ebből sem hivatalos ügyet csinálni. Tudom miért történt, elfogadtam és nem akarok itt nagy és morcos pót apucit játszani. De ha ez minden vágyad, akkor kiadhatom büntetésnek is, hogy mássz elő és egyél egy keveset. Magamból kiindulva az a bájital keményen dolgozik, a kiéhezett vezérfarkas mostanra lótüdő a lányhoz képest. - Szépen kérlek egyél egy keveset - kérleltem még egy picit. - Megölni pedig nincs semmi okom. Tudtommal te tegnap elestél a folyosón és megfájdult a lábad. Ezért itt pihentél le. Mostanra bizonyára jól van. Én ezt így tudom. Rendben? - vontam fel a szemöldököm. Ha sikerült Nitát előimádkoznom, akkor megvártam míg felül és az ölébe helyeztem a tálcát. - Jó étvágyat - mosolyogtam rá.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Szer. Aug. 07, 2013 5:45 am
- Nem, nem csak maga. Rémes, borzalmas, undorító. - nyöszörögtem, de hát tulajdonképpen egy szavam sem lehet tekintve, hogy az éjszaka folyamán szépen lejárattam magam a prof előtt. Tanulság: Legközelebb, ha arra vetemednék, hogy csúnyán, nagyon csúnyán lerészegedjek tanácsosabb Roxmortsban maradni és meghúzni magam a Vadkan egyik szabad szobájában, mint feljönni, hiszen ki tudja kivel, futhatok össze… Te jó ég ezt már sosem mosom le magamról, érzem én. - Blőe… mintha cipőtalpat kóstoltam volna. Az utóíz rosszabb, mint maga a lötty. - tudom, tudom be kéne fognom, de ha egyszer brutális. Mikor Lascar elmondta, hogy egész éjjel egyetlen percet sem aludt szörnyű lelkiismeret furdalásom támadt. Nem elég, hogy kínosan viselkedtem még az ágyát, a szobáját is elfoglaltam csórikám pedig ébren dekkolhatott miattam. Ilyen nincs. - Sajnálom. - dünnyögtem bele a párnába miközben lelki szemeim előtt, láttam önmagam három milliméteresre összezsugorodni szégyenemben. Én esküszöm iskolát, váltok ezek után és Winifred Wasilewski néven irány a Durmstrang vagy a Beauxbatons vagy tudom is én. Bárhová csak el innen.
- Nem… - motyogtam, miközben előkászálódtam húsz réteg párna, takaró, lepedő és még a fene tudja mi alól, majd égővörös arccal, rózsaszín, kócos tincsekkel, szégyentől tompán fénylő íriszekkel pislogtam a prof irányába. - Nem ilyennek ismertem meg, egyszerűen, csak ahogy szépen lassan kezdenek visszatérni az emlékeim egyre világosabbá, válik számomra milyen ostobaságokat, hordtam össze, mi mindennek mondtam el, milyen sok hülye családi sztorit osztottam meg magával, ezek miatt pedig legszívesebben Kínáig ásnék egyetlen kiskanál segítségével csak, hogy ne kelljen a szemébe néznem. - haraptam bele az alsó ajkamba csak, hogy vissza tudjam tartani a könnyeimet. - Erre nincs mentség, hiába éreztem magam vacakul lelkileg akkor sem kellett volna leinnom magam aztán meg feljönni a kastélyba játszani az eszem. Ezért gondolkodtam a büntetésben, mert hasonló esetben minimum az egész Roxfortot felsikáltatnám a delikvenssel józanodás után, amihez mindössze egy fogkefét és egy csöbör vizet mellékelnék és akkor még finom voltam. Maga meg… - vettem egy mély levegőt és lejjebb hajtottam a fejem. - Hagyta, hogy kitúrjam a saját ágyából, a szobájából, és még reggelit is csinált… - ráztam meg a fejem. - Túl jó arc, nem érdemlem meg. - sóhajtottam.
Kiültem az ágy szélére majd óvatosan átvettem a proftól a tálcát egy halk köszönöm kíséretében. - Ne féljen, hamar lelépek, hogy ki tudja aludni magát. - dünnyögtem, majd haraptam a bundás kenyérből. - Nagyon finom, de maga is egyen kérem, egyedül sosem szerettem. - helyezkedtem úgy, hogy akár helyet is tudjon foglalni mellettem vagy épp szemközt velem és elérje ő is a tálcát, ha esetleg úgy döntene, csatlakozik. - Mondja meg de őszintén… tettem vagy mondtam olyasmit az éjszaka folyamán, amivel esetleg megbántottam? Ne kíméljen jobb, ha Öntől hallom mintha egyszer csak beugrik. Sajnos akadnak még itt - ott szürke foltjaim.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Szer. Aug. 07, 2013 6:35 am
Szívből nevetve hallgattam a lány borzongását. Én is megfogalmaztam párszor magamban mihez is hasonlítanám az ízét, de ezt talán nem idézném vissza, ahhoz egy kissé konzervatív úriember vagyok. Most viszont nem tudtam visszatartani egy apró szurkálódást: - Mond, hány cipőtalpat fogyasztottál el eddig? - érdeklődtem kuncogva, remélve, hogy picit oldódik a lány, bár eleinte nem így látszott. Szabódó bocsánatkérésére csak legyintettem: - Elfelejtve, rendben? Könnyed mosoly játszott az ajkaimon miközben mesélni kezdtem, hátha ezzel végre előcsalogatom a lányt: - Tizenhét éves kölyökként jártam Egyiptomban - meséltem. - Apám fizetett be egy nyaralásra bizonyos családi viták utáni idegnyugtató jelleggel. Egy napon belül megléptem a csodás mágusszállodából, úgysem keres senki alapon és több mint egy hónapig csavarogtam a félvad muglikkal, a beduinokkal teveháton, negyven fokban a sivatagban, a jellegzetes arab disdásában. Nem cserélném el semmire életem ezen élményét. Megtanultam tájékozódni a Szaharában, vívni a handzsárral és bánni a puskával, hastáncon nyálat csorgatni, kövön tipikus arab lepényt sütni és tevét gondozni. Na ott fordult elő, hogy mivel a pihenő időszakot egy skorpió kolónia közepén kellett volna töltenünk, inkább mentünk még egy napot. És ez nem egy alkalommal történt meg... - vigyorogtam. - Hozzá szoktam az alváshiányhoz. Amúgy... amúgy sem sokat aludtam volna ma - néztem félre egy pillanatra, majd vidám hangon folytattam: - Szóval emiatt ne legyen lelkiismeret-furdalásod. Hozzá vagyok edzve. Mellesleg Ibrahim, a karaván parancsnokához képest meg abszolút finom voltál és nőies. Ő egy pár ruki után meztelenül táncolt és ugrotta át a tábortüzet - nevettem fel az emléken. Finoman megfogtam a vállát, miután kiült az ágy szélére, majd csendesen, komolyan válaszoltam: - Valóban? Ha van egy diáktársad, akit tisztelsz az eszéért és a jelleméért, aki egy olyan ügy miatt, amelyben kénytelen-kelletlen részed volt, bár a körülményekhez képest a lehető legjobban oldotta meg, de most lelkiismeret-furdalása van. Sőt, még neked is, hiába tudod ésszel, mindent kihoztatok belőle, amit csak lehetett. Nos, ha ez az ember nem bírja tovább, hisz előző nap a Roxfort legmocskosabb gazembere tartott neki magánórát és egy kissé leissza magát... tényleg ezt tennéd? - kérdeztem felvont szemöldökkel. Csak félig volt tréfás a kérdés, félig meddig komolyan kíváncsivá tett. - Ami a családi történeteket illeti... - sóhajtottam. - Nagyon sajnálom, hogy így alakult Nita. Merlin látja lelkemet, én mindent megtettem ennek elkerülésére, de nem azért, amit mondasz. Ittas voltál és... nem hinném, hogy enynidre a bizalmadba akartál volna avatni - gondolkodtam. - Talán lett volna valami módja a helyzet kezelésének, ha más nem egy altató mágia, de... én is fáradt voltam és nem gondoltam rá időben - vallottam be, majd kihúztam a combtokból a pálcámat és ledobtam magam mellé a földre. - Enélkül minden varázsló védtelen, hiába képzettebb. Gondolom tanultátok már a feledés átkot. Úgy hiszem kötelességem megadni a lehetőséget, hogy ezeket a részeket töröld az elmémből. Legalábbis, mikor már újra rendben leszel fizikailag és szellemileg, ahhoz pedig enni kell - kacsintottam rá. Mostanra felfedezhette, hogy a pálcája is ott van a tálca szélén. Bizalom. Ennél többet nem tudok mutatni már... - Az ember mond sok mindent olyan állapotban mint te tegnap - mormoltam halkan. - Túlságosan értékes diákot veszítenénk el, ha Kínába mennél egy ilyen semmiség miatt. Azt hiszem a megbánásod teljesen őszinte, semmi értelme bármilyen büntetésnek, az nem azért van, hogy megtoroljunk valamit, hanem hogy tanítsunk vele. Esetedben tökéletesen felesleges. Maximum annyi... Kérsz egy pohár brandyt? - kuncogtam, számítva rá, hogy a piának még csak az említése is milyen reakciót vált most ki. - Ennyi volt. Ha nagyon akartál valami büntetést, akkor tessék, ez az érzés volt az a gyomrod tájékán. Ne rágd magad ilyeneken. A meghívására mellé ültem: - Köszönöm, ezt most elfogadom, valamikor tegnap ettem utoljára - ismertem be. Elvettem az egyik szeletet, ráraktam a fokhagymás tejfölt vastagon, meg némi reszelt sajtot is, hiába, francia vagyok, szeretek furcsa ízkombinációkat. Mosolyogva beleharaptam, majd a falat lenyelése után újfent biccentettem: - Mégegyszer köszönöm. A kérdésére elmerengtem picit az éjszaka eseményein: - Semmi ilyesmit nem tettél. A részeg ember pedig általában őszinte. Többre becsülöm, mint egy utólagos udvariassági bocsánatkérést - ráztam meg a fejemet. Tekintetének súlya persze hatott most is, vállat vontam: - Kifejtetted most is mennyire nem szimpatizálsz velem, illetve hogy gyenge képességű tanárnak tartasz - finomítottam meg az eredeti szöveget egy kissé. - Illetőleg, hogy akkora dinka sosem leszel mint én - kuncogtam. - Semmi olyasmi, amit eddig ne tudtunk volna - vigyorogtam barátságosan. - Tettél egy elhamarkodott meghívást illetve pár át nem gondolt megjegyzést, de szintén semmi említésre sem érdemes. Megnyugodhatsz, hidd el - veregettem meg a vállát kedvesen. Felmértem a lányt, majd halkan érdeklődtem: - Egyébiránt viszont hatott a bájital? Jobban vagy? Fejed, gyomrod, szédülés, társai? - érdeklődtem picit azért még aggódva.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Szer. Aug. 07, 2013 8:07 am
- Hehehe, nagyon vicces prof. - motyogtam a kis szurkálódására, ám még így, szorult helyzetem kellős közepette sem rólam lett volna szó, ha nem akartam volna visszavágni egyből egy frappáns válasszal. - Mondja dr. Lascar hány órán keresztül érlelte magában ezt a gyöngyszemet? Na és egyedül találta ki vagy egy kis segítséggel? - kérdeztem vissza, s bár az arcomat nem láthatta, a hangszínemből világosan kivehető volt, hogy halványan elmosolyodtam és a célom nem a megbántása volt, csak a kölcsön visszaadása. Haláli egy alak, mi mindent el nem követ csak, hogy oldja a helyzetet. - Bocs, de ismeri a mondást, ne piszkálja az alvó… esetemben a másnapos oroszlánt.
- Ejha. - hallgattam érdeklődve a történetét Egyiptomról meg a beduinokról, ám a hastáncos résznél megforgattam a szemeimet. - Vhaj miért is nem lepődöm én meg ezen? Hiszen maga is csak egy férfi. Amúgy meg nem értem mi olyan nagy szám rajta, de komolyan. Fatima, egy nagyon kedves, Griffendéles ismerősöm volt olyan kedves tavaly, hogy megtanítson rá röpke két hónap leforgása alatt, aztán meg kényszerített, hogy bemutatót tartsak belőle néhány háztársa előtt. Fura de valahogy akkor sem értettem miért bámulnak rám olyan érdekesen a srácok. Szimpla tánc az egész. - vagy csak én lennék ennyire naiv? Talán sosem fogom megérteni, mindegy is. - Mindenesetre élmény dús időszak lehetett, egyszer mesélhetne majd róla részletesebben is. - mosolyodtam el halványan.
Miután kiültem az ágy szélére, hagytam, hogy a prof megfogja a vállam, ám a pillantását továbbra is igyekeztem kerülni minden lehetséges módon. Képtelen vagyok a szemébe nézni főleg azok után milyen jó fej még mindig annak ellenére is, hogy én közel sem voltam az vele. - Jogos, talán így belegondolva nem, vele nem tenném ezt. Bár… merülnek fel bizonyos „enyhítő” körülmények, amik nem teszik indokolttá az illető viselkedését. Először is kétlem, hogy „Roxfort legmocskosabb gazembere tartott neki magánórát”. Meglehet, hogy az illető nem épp a lazaság vagy a humor mintapéldánya ám ez a kijelentés így kissé erősre sikeredett. De hát fene tudja, lehet, hogy én tévedek, és igaza van. Másodszor, az említett személy labilis idegállapota nem indokolja azt, hogy beigyon aztán másokat, tartson fel éjjel bohócot csinálva magából. Lent is maradhatott volna a Szárnyas Vadkanban ahol ivott és egy szobában reggelig, kialudhatta volna magát. Amúgy meg ha többen is voltak a szituban elég húzós, hogy csak őt viselte meg ennyire, mások ésszerűbben, felnőttesebben tudták kezelni a helyzetet. - tártam szét a karom. - De azért köszi… menjen inkább védőügyvédnek az jobban állna magának mint a politikai pálya. - mosolyodtam el hangyányit nyugodtabban.
A gesztusa az emléktörléssel kapcsolatban nagyon jól esett, olyannyira, hogy néhány pillanatig komolyan képtelen voltam megszólalni, egyszerűen csak a fejemet ráztam. - Én… - szólaltam meg végül halkan: - Nem tartom szükségesnek, hogy töröljem az információkat professzor. Előbb vagy utóbb úgyis megtudta volna őket valahogy, vagy tőlem személyesen vagy a gondolataimból, talán jobb is volt így túlesni rajta. Gyorsan, viszonylag fájdalommentesen hála az alkohol ködének. Abban egy szemernyit sem kételkedem, hogy bízhatok a diszkréciójában és abban, hogy nem él vissza a hallottakkal szóval köszönöm, de nem élnék a lehetőséggel. - aztán egy újabb emlékkép villant be. - Ahogy a rúgást sem használtam ki emlékeim szerint. - kacsintottam rá a pálcámat pedig egyszerűen csak az övé mellé dobtam. Egyelőre nincs rá szükségem.
Amikor a prof a megbánásról kezdett beszélni és arról, hogy nem büntet meg hálásan, mosolyogtam rá, ám mikor felhozta a brandyt… - Gonosz undok dög! - fújtam rá egyet, mint egy mérges kiscica majd vettem egy mély levegőt, hogy csillapítani tudjam a hányingeremet. - Soha többet! Egy életre… meggyűlöltem. - hunytam le a szemeimet, míg el nem múlt a rosszullétem. - Megkaptam… ott a pont. - fene tudja már pontosan mi az állás a mi kis meccsünkben, de nem is számít, attól még élvezem.
- Akkor, tessék is enni rendesen nehogy nekem itt éhen haljon miközben épp belém, próbálja meg diktálni a reggelit. Nézze meg az ember! - koppintottam az orrára, úgy ahogyan Mrs. W. szokott nekem otthon. - Mit köszön? Ön készítette. Én köszönöm inkább, hogy kaptam. - magyaráztam, majd haraptam párat a sajátomból. - Gyanítom Ön inkább kávé párti… - tippeltem miközben lenyúltam a tálcáról a teás bögrét. - Én ritkán szoktam azt inni, mert nagyon megdobja a vérnyomásomat és a szívem is, megkergül tőle. - kortyoltam a teámból.
Eszegetés közben képtelen voltam megállni, hogy ne kérdezzek rá arra, hogy megbántottam e valamivel az éjszaka során mivel bár lehet, sőt biztosan piszok vacakul érezném magam, azután ha kiderülne, hogy igen, mégsem vergődnék tovább a teljes tudatlanságban. - Szóval nem mondtam semmi újat. - bólintottam, ahogy a dolgok leperegtek a szemeim előtt. - A meghívás mellesleg komoly volt nem elhamarkodott, a megjegyzéseim, ha azokra gondol, amikre én is szintén, a szimpátia pedig alakulóban van. - vontam meg a vállam. - De köszönöm… tényleg megnyugtatott. - vallottam be majd betömtem a maradék bundás kenyeremet és nekiláttam a következőnek. - Igen hatott köszönöm. A fejem már nem fáj, a gyomrom is egész rendben van, míg nem említi a.... tudja mit, szédülni pedig nem szédülök. - mosolyogtam rá megnyugtatóan. Hirtelen ötlettől vezérelve mikor épp nem evett vagy ivott egyszer csak közelebb hajoltam hozzá és egy puszit nyomtam az arcára. - Tényleg köszönök mindent. - aztán, hogy kicsit oldjam a feszültséget sietve hozzátettem. - De ha ezt bárkinek elmeséli természetesen simán, letagadom.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Szer. Aug. 07, 2013 11:26 pm
- Tekintve, hogy magam sem voltam példamutató diák és igen sokszor keveredtem szó- ... öhmm... és egyéb jellegű párbajokba a Griffendél Ház tagjaival, így nem mondanám, hogy komolyabb idő vagy segítség kéne ehhez, te kis másnapos oroszlánka - vigyorogtam. Ahogy a lány lassan végre elkezdte felpörgetni magát persze már megint kaptam tőle némi fejmosást, amire vállat vontam: - Nem hinném, hogy tényleg ennyire prűd vagy Nita - feleltem barátságosan. - A tánc mint olyan művészeti és szórakozási forma. A keleti hastáncnak pedig sohasem titkoltan mindig is célkitűzése volt némi erotikus felhang. Amennyiben egy megfelelő idomokkal megáldott hölgyemény ilyet ad elő, akkor a nézőközönség férfi tagjaira az bizony hatással van. Ugyanmár! Az emberi élet alap részét képezi az erotika, a testi vonzalom. Én meg azt mondom a "felháborodásodra", hogy ha egy férfira nincs hatással valami, amit alapvetően a testi vágyak felkorbácsolására szokás alkalmazni, ráadásul egy csinos lány adja elő, akkor azzal az illetővel komoly bajok vannak övtől lefelé, vagy nyaktól felfelé - csóváltam a fejemet, aztán széles vigyorral hozzáfűztem: - Sajnálom, hogy lemaradtam arról a bemutatóról. Fejtegetéseire megcsóváltam a fejemet és nyugtatóan paskoltam meg a vállait, amit addig fogtam csupán barátságosan kifejtve: - Mindegy, hogy a tanár valóban a Roxfort legmocskosabb gazembere-e, ha ott és akkor az illető diák így gondolta. Márpedig ebben biztos vagyok, hiszen én is kitanultam mindazt, amire... öhmm... amit a példánkban szereplő diák tanul, sőt még ez a nevezett tanár igyekszik is finomítani mindazt, ahogy őt oktatták. Ettől még elég nehéz marad. Másodsorban egy ittas személyt azért felelősségre vonni, mert nem maradt lenn a Vadkanban, nem hozott logikus döntést? Az alkohol a gátlások után másodikként a logikát söpri el - mutattam rá a tényekre. - Harmadszor akik tudják az igazságot, abból egy bájital miatt aludta át a napot a gyengélkedőn, a másiknak volt elfoglaltsága önként vállalt éjszakai járőrben, a harmadik elfoglalhatta magát az ügyintézéssel egy ideig, na meg plusz pár év élettapasztalata van. Egyedül a példában szereplő diák maradt magára az eseményekkel. Túl szigorú vagy Nita - csóváltam elnézően a fejemet, majd megjátszott felháborodással horkantam fel: - Ügyvédneeeeek?! Köszi, de még szeretném megtartani ezt a hosszú csontot itt a hátamban, amit gerincnek is neveznek. Csípem a csigákat, de azért nem ennyire... Azt már nem tudtam megállni, hogy ne fogjam a hasam röhögve a háborgásán, de ezt nem kommentáltam, nem lett volna értelme. Helyette falatozni kezdtünk. Fáradt mosollyal felvettem a pálcáinkat a földről, az egyiket mellé téve, a magaméval pedig addig ügyeskedtem, míg felállás nélkül kiláttam a másik szobába és belebegtettem egy poharat, benne hószín itallal: - Ami azt illeti a tea sosem volt nagy kedvencem, bár Afrikában sokat ittam szükségből, a forró tea vagy kmirrha nélkül el sem viseli az ember azt a forróságot - meséltem. - De kávé sem nagy kedvencem. Nem szeretem a keserű ízt, inkább csak akkor fogyasztom, ha szükségem van az élénkítő hatására. Jómagam az egyszerű, de általam kedvelt tejre teszem a voksom - mosolyogtam rá. A fejtegetéseire megrántottam a vállam jól ismert reakciómként: - Nincs benne új, de eszerint változik is a világ, ha alakulóban a szimpátia. Már csak jobb tanárrá kell válnom eszerint, de azt meg úgyis majd a tapasztalat hozza magával. Legalábbis remélem - biccentettem. - A meghívásodat akkor a szükség szobájába elfogadom. Ott lesz a következő nagy tanóránk - biccentettem. A puszi meglepett és egy picit elpirulva néztem a lányra, de azért boldogan: - Köszönöm - feleltem csendesen. - Köztünk marad, nem fogom feltárni, hogy van kedves oldalad is egy tanárral szemben - cukkolódtam egy aprót barátságosan. A pálcájára tévedt a tekintetem és magamban lassan döntöttem is. Amikor végzett még rutinból hajoltam oda a szalvétával és törölgettem meg a száját, közben felvetést téve: - Komoly bizalmat szavaztál nekem azzal, hogy nem élsz ezzel a lehetőséggel. Sem - jutott eszembe vigyorogva a rúgásra tett felajánlás. - Viszonozni fogom. Arra kértél meséljek Afrikáról. Nem érdemes. Afrikát nem lehet elmesélni, azt látni kell. Fogod is, ha már annyira érdekel - kacsintottam. - Ha valaki önként enged az elméjébe, akkor a varázslaton kívül szinte semmit sem kell tenned. Mivel az elme meghódol a tiéd előtt, a kezedben lesz a gyeplő. Végigvezetlek a fontosabb emlékeimen a beduinok között. Megmutatom neked. Persze, ha akarsz, ilyenkor bármi mást is kifürkészhetsz az emlékeimből vagy az érzelmeimből, de ahogy te bízol bennem én is megbízom benned. Gyere, megmutatom a karavánok népét - nyújtottam a kezébe a pálcáját. - Arra vigyázz, hogy ne próbálj beleavatkozni az emlékekbe, meg se szólíts senkit ott. Nem tudsz változtatni semmin, de az elmém automatikusan ki fog lökni. Még a leggyengébb lélek is kitaszít, ha észleli a jelenléted. Megvártam míg kényelmesen elhelyezkedik, majd biccentettem: - Kezdjük!
Ha Amanita belemegy, akkor szemei előtt a tizenhét éves Lascar professzor jelenik meg. Kevésbé vállas még mint most, inkább kissé egészségtelenül soványnak mondanád, amolyan otthon ülő típusnak, aki inkább könyvek felett görnyed vagy zongorázik a hűs szobában és csak ritkán mozdul ki. Arcra ekkor sem volt már éppen taszító, de fizikailag nézve jóval kevésbé vonzó, mint most, túlságosan "nyápic" alkat, inkább kissé beteges benyomást kelt. Nem használ rajta az sem, hogy a sivatagban könnyű, európai úti ruhát visel, azt is igen elegánsan, ennek megfelelően nem hogy verejtékezik, de egy kisebb Niagara szakad le róla, na meg olyan vörösre égett a napon, mint a főtt rák. Felemelt kézzel integet egy közeledő tevés csapatnak. Ez utóbbiak hamar oda is érnek. A vezetőjük érdekes figura. Harminc év körül jár, a sivatagi arabok tipikus ruházatát viseli, hosszú disdását, sarut a lábain, illetve fekete fezt tekert a fejére. Sűrű pofaszakállával, olajbarna bőrével, sötét hajával sem lóg ki népe tipikus gyermekei közül. Magas, vállas férfi, még férfi szemmel nézve is jóképűnek mondaná bárki. De legfeljebb olyan nőket vonzhat akik szeretik a veszélyt. Vékony ajkai, rideg pillantása egyaránt könyörtelenséget sugall, egész kisugárzása egy vadászó nagyragadozót idéz inkább, mint embert. Mintha gégéjét a homok marta volna ki, olyan rekedtes hangon üdvözli a fiatal Bastient: - Salem alejkum, rumi! - veti oda, mire a fiatalember gondolkodás nélkül válaszol: - Al salem, ala man, hitab al huda! - reccsennek az ő szavai is, ami láthatóan meglepi a vezetőt s könnyedén, bár erős akcentussal angolra vált: - Ismered a nyelvünk rumi, de a szokásaink nem. A mi földünkre tévedtél és az nem a te otthonod - recsegi. - A te földeden járok - válaszolja Bastien ugyanúgy angolul, - de nem kívánom magamnak. Testvéretek hozom hozzátok - feleli, majd hátrahagyott lova vontatta saroglyához lép és annak takaróját lerántja. Verejtékező, meglehetősen rossz bőrben lévő arab fekszik oda felkötve. Karján szakszerűnek mondható kötés, nyilván sebet látott el valaki. - Juhziz! - hördül fel a vezető, majd leugorva tevéje nyergéből oda siet. Felmérve a sérült állapotát izzó szemeit a fiúra emeli: - A te műved? - Elhozom hozzátok, ha úgy is volna? - érdeklődik megőrizve nyugalmát a francia, amire a beduin igazat adva bólint. - Mit tudsz hát? - Egy kairói sikátorban támadták meg. Késszúrás a karján és az oldalán - mutatja a vezérnek. - Az utóbbi nem veszélyes, elakadt a bordacsonton, de a karján ütőeret ért. Elláttam és elhoztam. - Ha fontos neked, miért nem segítettél a harcában? - kérdezi a vezető gyanakodva. - Miképp? - érdeklődik Bastien. - Ököllel nem sokra mentem volna három késes briganti ellen. Azt tettem, amihez értek. - Talán nincs is fegyvered? - húzódik vigyorra a beduin ábrázata. - Nincs - simít végig a fiú ösztönösen a pálcáján amit már akkor is combtokban hordott. - Semmi olyan, mit annak hívnátok. - Mifelénk az asszonyok kutyának nevezik azt a férfit, kinek keze van, de a fegyvert el nem bírja - veti oda foghegyről az arab. - Mifelénk meg az asszonyok kutyának nevezik azt a férfit, kinek nyelve van, de csak morogni tud vele - vág vissza nyugodtan a későbbi tanár. A sivatagi ember nem szól, soká merednek egymás szemébe, egyfajta néma párbajt vívva. A többi beduin kíváncsian figyeli a jelenetet, láthatólag imponál nekik az idegen fiú büszkesége, de hallgatni csak a vezérükre fognak, aki több mint egy perc múltán elvigyorodik: - Bátor vagy gyerekember - ismeri el. - Én, Ibrahim, Szelim fia, tartozom neked egy élettel. Mond, mit kérsz ezért? Mutass valakire, s meg fog halni. Mutass egy másikra, s kegyelmet adok neki. - Bölcs vagy Ibrahim, Szelim fia - biccent a fiú. - De sem halált, sem életet nem akarok most. Azt tettem, amiről úgy gondoltam, hogy tennem kellett. Ha engeded, veled tartok egy ideig, míg kitalálom, mivel viszonozd a szívességem. Ibrahim rövid ideig gondolkodik, majd tekintélyeset csap Bastien lovának tomporára. - Egyedül is megtalálja az utat hazafelé - jelenti ki, - okos állat az. Főleg a lovasához viszonyítva. Legyen hát ifjú rumi, a karavánok népével tartasz. Az a te tevéd - int az egyik tartalék állat felé. - Mi a neved? - Sebastien - feleli mosolyogva a professzorod. - Julien fia - vigyorodik el, majd fellendíti magát is a nyeregtakaróra. A beduinok harsogó nevetés közepette indulnak el, mikor ki is tudja végre köpködni a szájába került fél kiló homokot, tekintve hogy rögvest le is zuhant az állat másik oldalán. Na igen, a teve, az bizony nem ló. A kölyök elvigyorodik, óvatosabban mászik fel immár a dromedárra és biztosabb tempót választva követi a csapatot. Innentől rövidebb emlékképeket látsz, érezhetően a professzor most kellemes emlékek sorában tobzódik úgymond, el sem tudja dönteni melyikeken vezessen végig. Látod amint egy idős beduin asszony valami lepényféleséggel kínálja. Látod vigyorogva falatozni, majd amint kíváncsian tanulgatja az idősebb asszonyoktól miként is kell elkészíteni az amúgy nem túl bonyolult ételt, amit égő tevetrágyával felforrósított köveken sütnek ki végül. Hallod, amint egy vén beduin vezető magyarázza neki miként talál vizet, hogy tájékozódjon a csillagok alapján vagy amikor a törzs fiatal harcosai mutatják meg neki miként kell igazán megülni a tevét. Láthatod amint Ibrahim a kezébe nyomja a nehéz görbe kardot, a handzsárt, mit eleinte két kézzel is alig bír el, a gyakorlásra, amelynek során igen sokszor landol a kemény sivatagi ember talpa a fiatalember fenekén, minek hatására orral előre felszántja a sivatag porát. Látod félholtan, mocskosan és izzadtan kiterülni egy-egy ponyva alatt a Szaharához edződött beduin ifjak nevetése közben. Látod másfélszeresére duzzadt arccal térdelni a homokban. Hiába, első ismerkedés a puskával, ami kegyetlen nagyot rúg vissza, őszinte derültséget okozva a karavánozók közepette. De telik is az idő... Lascart láthatod, amint ott tevegel a törzs ifjaival és már bátran engedi el a tevéjét velük, s igazán nincs is oka már szégyenkezni a tevére termett, azokon felnőtt arab ifjakkal szemben. Látod füstölt sajtféleséget falatozni a kereskedő népekkel, akikkel a karaván üzletel, pergő nyelvvel és könnyed mosollyal alkudozva mindenféle apróságra a helyi szokások szerint. Láthatod a gyors perdülésekre épülő, akrobatikus vívást Ibrahimmal, immár fél kézben pörgetett handzsárral. A vén gazember végül ugyan kiüti a fiú kezéből a kardot, de nem véletlenül öleli magához a végén büszkén csillogó szemekkel. Bizony igencsak szakad már a víz Szelim fiáról is, megizzasztotta az a korábbi csetlő-botló kölyök. Látod a magasba hajított köveket és cserépmaradványokat, amikre kapásból tüzel. Már nem fogja a puskalövések után az arcát, mi több, a tíz tárgyból nyolc darabokra robbant a találatok után, kiérdemelve az ifjak elismerő kiáltásait. Már a sivatagi vezető mellett járhatta végig a táborhelynek kinézett területet a hosszú bottal, beleszúrva minden lyukba, felzavarva kígyó és skorpiót. Már ugyanúgy fordította tevéjét a víz felé, mit éppúgy megérzett, már könnyen tájékozódott a csillagok után. Megváltozott a vékonydongájú fiú, akit a legelején láttál. Rákvörösre égett bőre kávébarnává enyhült, a nyápic alkatra elképesztő mennyiségű szíjas izomzat rakódott, figyelembe véve az eltelt rövidke időt. Már nem zihált félholtan a pányva alatt, meleg ide-vagy oda élte a karavánok népének életét mint ők maguk. Igen. A szemed előtt vált lassanként férfivá az a kiskölyök. Hosszabb emléket láthatsz most. Bastien elheverve fekszik egy tekintélyes párnán, nyilvánvalóan a karavánnak pihenője van most a dögmeleg idején. Mosolyogva figyel egy csinos, amolyan őzike szemű, kissé teltebb, épp emiatt rendkívül jó idomokkal megáldott lányt, akinek sötét hajú, kellemes arcvonásokkal bíró legény teszi a szépet, közben pedig közösen vízipipázik a karaván legidősebb tagjával és egyben bölcsével. A fogatlan, de még mindig jó karban lévő, nyolcvan körüli öreg csendesen pöfékel, majd halkan kérdezi: - Tanultál valamit, mióta itt vagy velünk, Bastien? - Többet mint máshol évek alatt tettem volna - fordul az öreg felé a fiatalember tekintete. - Vigyázz - mormolja csendesen a vénember. - Olykor a tudás veszélyes. A legjobb oktató is hívhatja tévútra tanítványát s olykor a legostobább koldus mutat meg igaz utakat. - Mond el nekem bölcsességed Omar dey - kéri szelíden a francia. - Nekem nincsenek bölcsességeim fiam - feleli fogatlan mosollyal az öreg. - Sosem voltam bölcs ember. Nekem csak meséim vannak, amit kölykök, meg olykor zavaros fejű ifjak hallgatnak. - Érdekel a meséd Omar dey - hajtja meg a fejét Bastien. - Az én fejem is zavaros. - Olykor mindenkié az - bólint az öreg. - De a legnehezebb elismernünk, amikor így van. Legyen hát, van neked is egy mesém mára... Egyszer, réges-régen, még nem sokkal a nagy Mohammed után, egy iskolát alapítottak meg a sivatag szívében, Jahankar mellett. Tudós bölcsek nevelték ki ott a legjobb papokat. Ott tanított egy igen bölcs mester, Kasim nevezetű, ki öreg korára elvesztette a szeme világát. De ő maga büszke és makacs lévén, ezt soha el nem ismerte. Úgy hitte mindenki más vak és az ő szemei jók. Mert hiába minden bölcsesség, ha magunknak hibáinkat be nem valljuk. Egy napon ifjú növendék fordult hozzá, ki az iskola mecsetjébe akart menni imádkozni, de még nem tudta merre van. Az öreg Kasim magabiztosan mutatta fel botját a szerinte helyesnek vélt irányba, de vak lévén az iskola kapujára bökött. A tanítvány meglepődött, de mikor még egyszer megkérdezte és az idős mester még állította, az a helyes irány, hát nekiindult. Három nap múltán pedig a szomjúság vagy valamilyen vadállat végzett vele. - Mi a tanulság? - kérdezi a férfi. - Tanulsága minden mesének van, de magadnak kell rájönnöd. Ha én mondanám meg, csak a saját igazságommal lennél gazdagabb és én olyan lennék, mint a vén Omár. A magad szívével fedezheted fel a saját igazságod - felelte csendesen a vénember nagyot szívva a pipából. Bastien láthatólag kérdezni akart, ám ekkor kitört a hangzavar a táborban. Mindketten felkapták a fejüket erre, aztán verejtékező, rémült fiatalember robbant be közéjük térdre vetve magát: - Omar dey! Kérem jöjjön gyorsan! Nagy baj történt! Nagy baj van Jamarral! - kiabálta zavartan. A dey korát meghazudtoló sebességgel pattant fel aggódva és indult neki, a nyomában a franciával. Nem kellett messze menniük, a tábor szélében feküdt egy kisfiú. Bokája csúnyán elszíneződött, kékes-fekete volt és durván feldagadt. Körülötte a karavánozók zajongtak, egy harcos késén nagy termetű skorpió vergődött. A félelemtől és fájdalomtól tébolyult anyát három markos legény fogta le, hogy ne vesse magát a gyermekére. A fegyveres komoran és bűnbánóan fordult az öreghez: - Ez a dög marta meg. Dobtam a késem, de már... elkéstem mester - suttogta fájdalomtól terhes hangon. Omar megszemlélte a halódó jószágot, majd komor tekintettel, csendes hangon szólt a szülők, az anya és Ibrahim testvére, Kassad felé: - Sajnálom - dünnyögte. - A vastagfarkú skorpió mérge Allahhoz visz, embernek ezen nincs módja segíteni. Még rengeteg fiat szülhetsz majd Jaina a törzs dicsőségére, de őt, a kis Jamart, most el kell engednetek - mormolta szomorúan. Az asszony sikoltozni kezdett, Kassad hamuszürke arccal rogyott le egy nyeregkápára, majd két tenyerébe temette az arcát. Te viszont jól látod Bastien tekintetét, ami a két fájdalomtól vergődő szülőre, majd a hidegrázásban fekvő, fájdalmasan nyögdécselő fiúcskára téved ide-oda. Végül a tenyere a disdásája mögé csúszik, pontosan tudod, hogy ott tartja a pálcáját. - Omar dey! Ibrahim! Vigyétek a gyereket a ponyva alá, majd mindenki menjen innen. Nem kell látnotok, ami most történik - dünnyögi csendesen. - Megpróbálok valamit. - Fiam - kezdi csendesen Omar. - Elhiszem, hogy fájdalmas mindez, hisz az én szívem is összefacsarodik, de Allah akaratával szemben semmit sem tehetünk. - Nem hiszem, hogy Allah ellenére lenne, ha azért próbálkoznék - feleli keményen és igen elszántan Bastien. - Kérlek dey. Vesztenivalója senkinek sincs, de az idő fogy. Az anya félőrülten dobja magát a vén Omar és Ibrahim lábai elé: - Kérlek! Könyörgök! Mesterek!! Talán a rumik módszerei megmenthetik a fiamat! Kérlek! - Ibrahim bizonytalanul néz az öregre, aki tépelődve rágja a bajszát. A nő fejhangon sikolt rájuk: - Allah könyörületére! Könyörgöm!! Könyörüljetek! A kisfiam... Az én kisfiam... Még csak öt éves! Csak öt éves... - hisztérikusan tépi magáról a ruhát - Tegyetek amit akartok... Gyereket adok neked Ibrahim! Vedd el! Mindenem! Vedd, itt van! De... Jamar... A kisfiam!! A KISFIAM!! Omar gyorsan ráterít a nőre egy takarót, majd a férjére néz: - Vidd a feleséged a sátradba Kassad. Tegyétek a gyereket a ponvya hűvösébe, majd mindenki menjen hát. Ha nem tetszik Allahnak a cselekedetünk, akkor vendégünk nem jár sikerrel, de más esetben gyilkosokká lennénk, ha nem cselekszünk. - Hallottátok! - üvölt az összegyűltekre Ibrahim. Bastien egyedül marad vergődő kisfiúval. Kése hegyével felvágja a sebet újra és igyekszik a maradék mérget is kiszívni, amit a harcosok sietségükben és félelmükben nem tettek esetleg, aztán előhúzza a pálcáját. Tudod, hogy amit tesz, azt el kell ítélned, hiszen muglik között van. Vagy legalábbis el kéne... Egy pillanatra felsandít az ég felé: - Na lássuk Allah, mi is a te akaratod - morogja némileg dühösen. Pálcáját a sebre irányozza, két szemöldöke között most gazdagon csorog a verejték, ahogy koncentrálni igyekszik. - Hippokrax! - suttogja valami elképesztően vad és nehéz hangon. Rövid várakozás után a kisfiú verejtékezni kezd és dobálja magát, ám hamarosan élettelibb színt ölt az arca és lelohad a bokáján a daganat. A varázsló megtörli a homlokát, majd újra a sebre mutat: - Vulnera sanentur - suttogja, s a kés sebhelye szépen bezárul. Kulacsából itatja a kisfiút többször is, te pedig hamar rájössz, hogy a szerencsétlen kis kölyök szervezete szó szerint elkezdi kiizzadni a mérget. Közel fél óra után a gyermek szemei kinyílnak és halk hangon megszólal: - Mama...? - suttogja cserepes ajkakkal. Bastien megsimogatja az izzadtságban úszó kis homlokot egy nagyon szeretetteli mosollyal: - Itt lesz nemsokára. Mire felébredsz itt lesz - biztatja, aztán könnyű álmot, pihentető alvást hozó varázslatot alkalmaz. A gyermek teste elernyed. Visszasétál a francia mágus az arabokhoz, ahol fáradtan támaszkodik egy nagy köteg szőnyegnek: - Alszik, de jobban lesz - nyögi. - Már túl van a nehezén. De pihennie kell. Sok vízre és aszalt gyümölcsökre lesz szüksége a következő napokban. Meg alvásra. Megmarad - ismétli meg a biztonság kedvéért. Közel fél percen át síri csend borul a táborra, végül a zavarodott anya előreront, térde hull és a fiú lábát csókolja, térdét öleli, szavait ki sem lehet venni. Bastien csak üggyel-bajjal tudja talpra rángatni. Az apa igyekszik megőrizni a méltóságát, de a szemei minden szónál beszédesebbek. Keresztezi karjait a felső teste előtt és meghajtja magát derékból, majd úgy is marad hosszasan. Ibrahim úgy mered a franciára, mint aki most látja először. Végül előre lép, megragadja a vállait, majd döbbent-megkönnyebbült hangon kiált fel: - Te... Te varázsló vagy! Allahtól is visszakértél egy életet! - ordítja örömében. - Tartoztam neked egy élettel. Most tartozok neked mindennel. Mindennel! - Nyugodj meg Ibrahim... - kezdi fáradt mosollyal a fiatalember, de a karaván főnöke közbe vág. - Nem érted mit tettél ma! Nem érted. Még nem - rázza a fejét. - Az én népem szemében három dolog szent. A víz, mely nélkül meghalunk. A teve, mely nélkül nem jutunk el sehová. És a gyermekek, mert nélkülük nincs jövő. Ők a jövő. Ma megmentetted a jövőnk egy darabját! Nem csak Jamart! A népem jövőjének egy részét. Testvérem vagy Bastien, Julien fia. A testvérünk vagy! Ma ünnepelünk! A emlékkép megint kicsit későbbre ugrik, Bastien csendesen néz maga elé egy ponyva alatt ülve fürkészi a látóhatárt magába mélyedve. Halkan reccsen meg a mellette lévő ülőpárna, ahogy a vén Omár leereszkedik rá s a hangjában bújkáló vidámsággal kérdezi: - Csak nem levelet vársz Bastien, Julien fia? A francia hökkenten mered az öregre, majd gyorsan elvicceli a kérdést: - Ugyan kitől is várnék levelet a sivatagban? - nevet erőltetetten. - Gondolom azoktól, akik megtiltják nektek, hogy nyíltan varázsoljatok - von vállat a vénember. A fiatalember szemei elkerekednek: - Te bűbájos vagy Omár? - tátogja döbbenten. - Vagy kvibli? - Bűbájosnak utoljára anyám nevezett úgy öt éves koromban - hunyorog kedélyesen az arab. - De annak igen sok éve már. A másikról azt sem tudom micsoda. - De... honnan tudsz te erről? - nyögi a fiatalember. - Ez nem Franciaország, nem is Európa fiam - rázza a fejét az öreg. - Ez Afrika. Akik itt élnek ugyanazon nap fénye alatt nyögnek és ugyanazt a homokot lélegzik be. Itt nincs elég víz, nincs elég étel. Az élet rövid és nehéz. Mi mindig is egymásra voltunk utalva, kevesebb a titkunk egymás előtt. Azok, akik a nagyvárosokban élnek európai módra mesének tartják a régi történeteket, de minden mesében ott az igazság - néz el Omar is a messzi láthatárra. - Még kölyök voltam, mikor kiszáradt egy kút a sivatagban. Az ilyen mindig bajt jelent. Egy törzs felkerekedik és ölre egy másikkal a vízért, egy még meglévő kútért, oázisért. De eljött egy vénséges asszony. Annál rútabbat sosem láttam. De elővett egy pálcát és megnyitotta a föld méhét, amelyből újra előtört a víz. Aztán megkért minket, hogy ne szóljunk róla senkinek. Tudom, hogy léteztek. Sokan tudják. Ibrahim sem véletlen ismert fel. Ez Afrika fiam. A meglepetések földje. - De... - fürkészi az öreg arcát az ifjú. - De... nem féltek most tőlem Omar? Ha odahaza derülne ez ki, ez lenne az első reakció, azt hiszem. Rettegnének, hisz aki gyógyíthat, az ölhet is... - Miért féljek? - vonja meg vékony vállait az öreg. - Nyolcvanhárom esztendő múlt el a fejem felett. Nem panaszkodhatom, ha elveszed azt a keveset, ami vissza van, jó életem volt. De nem hiszem, hogy így lenne. Ha valaki vizet ad egy törzsnek amire szomjhalál vagy harcok pokla várna... ha valaki megment egy gyermeket... miért bántana engem? Vagy az enyéimet? - tűnődik hangosan. - Mikor kölyök voltam magam is elképzeltem, hogy majd én is megnyitom a kutakat. Én is inni adok a szomjazóknak. De rá kellett jönnöm, ehhez belőlem hiányzik valami. Irigy voltam-e? Ha te azt tudnád - kuncog öregesen. - De még mennyire! Féltem-e az ismeretlen erőtöktől? Hajjaj! Volt pár nehéz éjjelem ezzel kapcsolatban. De egyik sem béníthat meg, mert ez a Szahara. Megvan a magad baja minden napra. Bűbájos helyett kardforgató és sivatagi ember lettem. Három feleségem tizenkilenc gyönyörű gyereket és azok negyvenkilenc unokát, azok meg eddig öt dédunokát ajándékoztak nekem. Nem nyitok meg kutakat a szomjazóknak Bastien, de megtalálom a vizet, ami eredendően ott van Allah akarata szerint. Jó élet volt ez - sóhajtja. - Talán nem vagyok oly művelt és bölcs mint mentoraid, de hasznomat vették az évek során. Akinek ez nem elég, az sosem éri el a boldogságot. - Azt hiszem... nagyon sok európai embernél, muglinál vagy bűbájosnál bölcsebb vagy Omar dey - mormolta a fiú. Aznap estére fordul az emlékezet. A vezéri sátorban körbe rakott párnákra, az egyszerű, mégis ínycsiklandozó ételekre, a vízipipák nehéz, édeskés illatára s a főhelyen fekvő Bastienre. Nevetve hallgatja a mellette heverő Ibrahim hetvenkedő történeteit és barátságosan bólint a hálás Kassadnak. Tekintetét megragadja a hastáncot lejtő lányok egyike. Láttad magad is délután, neki tette a szépet a sivatagi legény. Bastien arcáról nem nehéz leolvasni érzelmeit, nyilván tetszik neki a produkció és főként annak előadója. Ibrahim nevetve megjegyzi: - Nocsak! Ennyire magával ragadott volna Leyla előadása? - villantja ki fogsorát. - Az is... - biccent barátságosan a fiú, Ibrahim amolyan mindent értő mosollyal bólogat. Éjszaka, a hosszú ünnepség után. Bastien fáradtan hever le a sátrában. Lényegében csak egy alsónadrág van a fiún, amint kinyújtóztatja tagjait s nyilvánvalóan pillanatokon belül el fog aludni. Ám az események más fordulatot vesznek. Halkan lebben a sátorponyva s egy igen jellegzetes alak körvonalai jelennek meg. Egy igen szemre való alak, konkrétabban Leyla, ezt a sötétben sem nehéz felismerni. Bastien is azonnal felfogja a helyzetet: - Leyla? Dehát... mit... mit szeretnél? - kérdezi meglepetten. - Megmentetted az öcsémet ma - jelenti ki a lány édes, búgó hangon. - Ibrahim elárulta nekem, hogy észrevetted a ma esti táncom. Itt vagyok. - Itt vagy..? - pislog a fiatalember zavartan. A lány válasz helyett egyszerűen megold egy kapcsot a ruháján, mire úgy ahogy van az egész lehull róla. A francia döbbenten és talán egyéb felhangoktól sem mentesen nyög fel. - De... - Csss - suttogja a lány, majd lassan a fiú felé indul. Lévén férfi ember, elég látványos jelei vannak annak, hogy Bastient sem hagyja hidegen a közeledése, ellenben hátrál egy keveset, az arab szépség erre finoman megrázza a fejét: - Tudom, hogy kell örömet szerezni neked. Ismerem a rumik titkait, anyám beavatott ezekbe. Ha szeretnéd megteszem szájjal is, ahogy szeretitek - nyúl Bastien egyetlen ruhadarabja felé. A fiú kétségbeesetten nyög egyet, majd a fejét rázza: - Értékelem Leyla, de ezt nem szabad - sóhajt fel. - Még nem volt dolgod lánnyal? - kérdezi a hölgyemény minden gúnytól vagy ilyesmitől mentesen, abszolút érdeklődő hangnemben. - Ez nem ilyen egyszerű - rázza a fejét a fiú, eltolva a lány kezét, majd mutatva, hogy üljön mellé. - Nézd Leyla, ez nem ezen múlik. Amúgy egyszer volt már, de... Mindegy, nem ez a lényeg. Nekem egy menyasszonyom van, aki otthon vár rám, tudod? (Itt Amanita érzékelheti az erős lelki fájdalmat ezen említés kapcsán a professzor jelenlegi énjéből). Nem szabad. Elárulnám vele őt, érted? - Nem baj, akkor a második feleséged leszek - feleli egyértelműen Leyla. Bastien a fejét csóválja: - Értelek Leyla, de én képtelen vagyok megosztani a szívemet. Az egyetlen nőé lesz. Mindig. Ha valakibe szerelmes vagyok, akkor csak őt szeretem. Mármint "úgy" - magyarázza kínlódva. - Nekem ezt kell tennem - vágja ki dacosan a lány. - Megmentetted az öcsémet és bármit mondasz is, a tested elárul - mutat az alsónadrág felé. - Nem vagyok ellenedre. - Úristen... - pillant a sátortető felé a férfi. - Nem, valóban nem vagy ellenemre. De értsd meg, hiába vagy gyönyörű nő, az a fájdalom, amit ezzel a menyasszonyomnak okoznék, az sokkal nagyobb mint akármilyen öröm, érted? Ráadásul az érzéseid nem szerelemből, hanem hálából fakadnak. Nem, nem kell ezt tenned Leyla. Nem is szabad. - A szerelem tünékeny érzelem - feleli a lány nyugodtan. - Ez kötelesség, amit meg kell tennem, mert tetszem neked. - Mi van? - rázza a fejét értetlenül Bastien. - Szeretni a férfiak kiváltsága. Az asszonynak kötelességei vannak - magyarázza az arab lány türelmesen. - Amit teljesítek is. Ráadásul... kérlek ne taszíts el - néz a fiú szemébe. - Ha megkorbácsolnak, akkor... nem biztos, hogy bírni fogom a menetet holnap. - Ki korbácsolna meg? És miért? - értetlenkedik a fiú. - Hát Ibrahim. Ha nem találsz elég szépnek, az az én hibám és akkor bűnhődnöm kell, mert mihaszna vagyok. - Anyjának az a... - harapja el a férfi. - Na és Juszuf? Láttalak titeket délután. - Juszuf... Ő... Ő kedves fiú - mormolja most zavarodottan Leyla. - Szereted? - érdeklődik Bastien. - Azt hiszem, igen. De ez nem számít - magyarázkodik a lány idegesen. - Egy francot nem. Gyere, elmegyünk együtt Ibrahimhoz. Csak... azért öltözz fel, jó? Nagyjából egy óra múltán kisebb veszekedésbe kapcsolódsz be. Ibrahim dühösen mered Leylára: - Szégyent hoztál a családunkra - sziszegi dühösen. - Hogy lehettél ilyen ostoba?! Eltaszított, aki megmentette az öcsédet! Jamar viszi majd tovább a család nevét. Neked csak annyi a dolgod hogy jó feleség, addig pedig odaadó lány légy és erre se vagy képes? - Csillapodj le Ibrahim - lép közbe Bastien. - Leyla mindent megtett, amit tehetett. Én ezt nem tehetem meg. Asszony vár rám a hazámban, akit nem bánthatok meg, nem érted?! Mi csak egyszer házasodunk, egy nőnek adjuk oda a szívünket az oltár előtt. Leyla gyönyörű lány, de nekem ez tilos. Ibrahim dühösen morog valamit, de mivel viszonylag jól ismeri az európai szokásokat végül belenyugszik. A lányra még ráförmed: - Tűnj el innen, amíg a férfiak beszélnek! A lány rémülten slisszolna is kifelé, de a francia mellé lép és a vállait átkarolva ott tartja. Ibrahimra néz: - Neki nincs mersze ehhez, de ma esti táncáért tartozom neki, megteszem helyette én. Leyla szereti Juszufot, Abdullah fiát. Azt akarja, hogy add hozzá Ibrahim. - Juszuf csak két tevét tudna adni érte - legyint a férfi. Újabb párbaj kezdődik köztük a szemek szintjén, de a beduin ezúttal nem hátrál meg. Végül Bastien lassan biccent: - Legyen. Nem akartam felhozni de legyen. Két élettel és egy jövővel tartozol nekem Ibrahim, Szelim fia. Két életet és egy jövőt várok cserébe. Leyláé és Juszufé a két élet, amit egymáshoz köthetnek. A gyermeküké a jövő, amivel tartozol. Válassz hát Ibrahim, Szelim fia. A hagyományok a tevékkel, vagy a férfiúi becsületed? Látod, hogy a két arab remeg már a sátorban. Ibrahimban érzelmek tucatjai kavarognak, a lány csak retteg. Végül a törzsfő fejet hajt: - Ám legyen. De ezzel megfizettem az adósságom. Tűnjetek el a sátramból. Kilépve onnan a fiú biztatóan néz a lányra, aki egy ideig még remeg, majd érzéseit a lehető legősibb módon fejezi ki. Vadul szájon csókolja a férfit, aztán elrohan. Az utolsó emlékképen látszanak a távolban Kairó házai. Bastien szomorkásan és örömtelien pillant körbe egyszerre a karavánon, mit elhagyni készül éppen. Búcsúintését a vén Omar dey szakítja félbe. Elé lépve megöleli: - Azt mondtam nincsenek bölcsességeim fiam, de... egy azért akad - mosolyog. - Ne mondj most búcsút, mert nem érdemes. Aki életében belélegezte Afrika levegőjét, az mindig visszavágyik majd ide. Találkozunk még hidd el. Leyla bátortalanul megszólal: - Akkor hozd el az asszonyt is, kihez a hűség aranylánca köt - suttogja. - Nem tudom megköszönni, amit tettél, de... mostantól a bátyám vagy és az az asszony az én nővérem lesz, míg csak úgy akarja. Ha kell a könnyeimmel mosom meg a lábait s saját ételem és vizem adom neki oda. Bastien válasz helyett megöleli a lányzót, majd utána az újdonsült férjet is. Lerángatja a karjáról értékes aranyóráját és Juszuf kezébe nyomja: - Add el a bazárban, aztán vegyél pár tucat tevét annak a morgós vén oroszlánnak - nevet. A fiatalember ellenkezik: - Tudod mit tettél értünk, ezt nem... - De igen! Semmire se megyek azzal, amit tettem, ha utána haragban vagy az apósoddal. Na vedd már el, te mamlasz! A karavánozó beduinok és a francia útja lassan szétválik, de pár kilométerre a város falaktól egy jellegzetes, szikár, szakállas férfi keresztezi az útját. Puskát és handzsárt nyújt felé: - Vidd ezeket magaddal. Bármilyen is a hazád, ha kellenek, ha nem, rájuk pillantva jusson eszedbe valami... - Ibrahim én... - nyel egyet a fiú. - Nem érdekelnek az adósságok. A testvérem vagy! - öleli meg a fiatalembert. Önmagában eddig tartanak az emlékeke, ha nem turkálsz mások után.
Ahogy véget ért a varázs kinyitottam a szememet Nitára mosolyogva: - Érted már, miért mondtam, hogy inkább látni kell? - érdeklődtem. - Vagy, hogy miért tekintem azt a karavánt második hazámnak? - vigyorogtam.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Csüt. Aug. 08, 2013 7:09 am
A tánccal kapcsolatos fejtegetésén csak a szemeimet forgattam ám az utolsó kis megjegyzését, nem bírtam megállni szó nélkül főleg mivel akkora volt a vigyor azon a magabiztos, önelégült képén… - Sajnálhatja is prof, mert ütős volt. De tudja mit? Talán majd egyszer tartok magának egy privát előadást. - kacsintottam rá s ezzel úgy vélem a magas labdát is sikeresen leütöttem. Igaza van, tényleg nem vagyok prűdnek mondható, legalábbis nagyon reménykedem benne.
Elgondolkodtam néhány percig a professzor szavain majd halkan a padlót bámulva kibukott belőlem egy vallomás, amire a nyakamat teszem a kutya sem számított, volna tőlem nem, hogy Lascar. - Az a diák önmaga ostobaságának köszönhetően maradt magára az eseményekkel professzor, éppen ezért csakis saját magát hibáztathatja a dolgok későbbi alakulásáért senki mást. Maga még nem annyira ismeri, lévén csak néhány napja tartózkodik az iskolában, ám higgye el én, már ismerem őt jól, akár a saját tenyeremet. Hagy meséljek egy kicsit róla, talán a hallottak alapján Ön is belátja majd, hogy igazam van. - sóhajtotta, miközben a szoba sarkában tanyázó apró kis pókot kezdtem szuggerálni a tekintetemmel. - Tudja az a diák egy roppant megátalkodott, nagyszájú kis csitriként érkezett meg a Roxfortba ahol már rögtön a nyitó éjszakán sikerült bajba keverednie néhány kekec háztársa és a büszkesége miatt. Nem tudom mennyire, ismeri a szokásokat, de a Hugrabug háznak is megvannak a maga hagyományai, amiket minden frissen érkezett diáknak igyekeznek átadni. Ilyen volt például a beavatási ceremónia is mikor az akkori hetedévesek magukkal, vitték őket a roxforti tóhoz, hogy bemutassák nekik az iskola polipját. Maga a ceremónia egyszerű volt, mindenkinek ki kellett vennie egy előre elkészített vödörből egy kisebb halat, amivel a poliphoz kellett úszni és megetetni vele azt, majd vissza, ki a partra a többiekhez. Bár első látásra az óriási állat félelmetesnek hatott a nagyok biztosították az újoncokat arról, hogy nem lehet semmi baj. Két - három próbálkozó után már simán mentek a dolgok egészen addig, míg a fent említett kisdiákhoz el nem értek a névsorban. És akkor jött a baj… - keserűen mosolyodtam el az emlék hatására. - A kislány ugyanis kijelentette, hogy nem hajlandó a tóba menni sem pedig hallal megetetni azt a fene nagy úszó izét, szóval, ha őt is be akarják avatni valami mást, kell kitalálniuk. A nagyok persze morcosak lettek a nagyszájú kis pattogógépre és kijelentették, hogy nem folytatják addig a beavatást, míg a lány meg nem teszi, amit kell. Persze az hajthatatlan volt, leült a tó partjára karba font kézzel és csak rázta a fejét. Megvolt ugyan a maga jó oka arra, hogy azt tegye amit, ám ahhoz túl büszke volt, hogy ezt a felsősökkel is tisztázza. Nem akart gyengének, betojinak látszani sem, előttük sem pedig az évfolyamtársai előtt. Inkább csak ült és játszotta a keményet egészen addig, míg két srác meg nem elégelte a makacsságát és bele nem hajította a kislányt a vízbe. - ráztam meg a fejemet kissé, mivel a kép kezdett ismét megelevenedni előttem ezt pedig nem akartam. Nem véletlenül beszélek egyes szám harmadik személyben… - A lány sokkot kapott mivel évekkel azelőtt kis híján belefulladt a birtokukon álló hatalmas tóba épp a születésnapján, a történteken pedig egyszerűen nem tudta túltenni magát. Ledermedt, képtelen volt kiabálni, csapkodni olyannyira megbénította őt a félelem, s az újra élt borzalmak. Túl sokra már nem emlékszik, de arra igen, hogy a társai csak álltak ott, kiabálva neki a partról, ám ő nem tudott visszaszólni, segítséget kérni. Elvesztette az eszméletét, épp ahogy akkor régen, pontosan öt évvel azelőtt. Mikor magához tért megtudta, hogy ha a háztársain múlik a tóba veszett, volna, egyik sem mozdította magát, hogy segítsen rajta. Vicces, de egyedül a polipnak volt annyi esze, hogy érte nyúljon, és szép finoman kitegye őt a partra. A kislány ettől a ténytől felszívta magát és úgy, ahogy volt csurom vizesen a hálókörletébe baktatott, magában elkönyvelve azt, hogy bekaphatja az egész Hugrabug. Piszok kis pukkancs volt, holott ha időben kinyitja a pici száját, és nem csak ellenkezik ez az egész meg sem történt, volna vele. - vontam meg a vállam néhány másodpercnyi szünetet tartva csak, hogy egy kicsit rendezni tudjam a gondolataimat. - A kis ostoba ahelyett, hogy végig gondolta volna a dolgokat magába fordult, elhatározta, hogy az édesapján kívül nem bízik meg senkiben és semmiben. Ha valaki közeledni kezdett hozzá akár barátilag akár máshogy azt igyekezett szinte azon nyomban ellökni magától, ha pedig az nem hagyta magát, meghagyta a kapcsolatot a tessék - lássék szinten. Igaz barátai, bizalmasai sosem lettek, épp csak amolyan haver féléi, akikkel néha napján múlatja az időt. A titkait, a bajait többnyire megtartotta magának, vagy leült az ágyára és szerencsétlen macskáját, Harlekint és kuvikját Zephyrt nyomasztotta velük. Míg az apja nem volt házas volt, hogy hosszú - hosszú leveleket küldött neki haza, azokban taglalva gondolatait ám mióta felbukkant a színen az a nő… - szorult ökölbe a kezem hirtelen. - Khm… szóval azóta leszokott erről és csak az állatkáit nyekteti olykor - olykor. Szegények lassan öngyilkosságba menekülnek, van egy olyan gyanúm. Na, de lényeg, ami a lényeg, az a bizonyos diák a saját döntése miatt maradt magára, Ő intézte úgy, hogy ne maradjon a közelében egy erős váll, sem amin néha napján kisírhatja magát, vagy szomszédos ágy az övé mellett, aminek a tulajdonosához át - átsuttoghat az éjszaka folyamán mikor a többiek már mélyen, alszanak. Ő nem kért mások segítségéből, ő nem akart mély barátságokat kötni, ő távolodott el mindenkitől. De ha ezt nem is nézi, vizsgálja meg a dolgot másik szemszögből. A történetnek négy szereplője volt. Az első, mint mondta a gyengélkedőn aludt, őt kilőhetjük, de még is lett volna két másik személy, akikhez a lány fordulhatott volna segítségért, esetleg csak azért, hogy ne maradjon magára a gondolataival, mégsem tette meg. Ehelyett lement vedelni Roxmortsba aztán feljött és megmutatta milyen ügyes kislány, aki még csak a saját lábán sem képes megállni magától vagy elmenni az ágyáig, hogy kialudja magát. Érti, már miért mondtam, hogy nem érdemes őt ennyi védeni? - tártam szét a karjaimat egy savanyú mosoly kíséretében. - Egyszerűen csak ostoba, én pedig azt az elvet vallom, hogy aki hülye haljon meg. - magyarázta majd az ügyvédes kirohanásán, felnevettem úgy igazán, tiszta szívből. - Miért a politikus mennyivel jobb? - csipkelődtem egy, kicsit aztán elmosolyodtam. - Maradjon meg inkább a katedránál, esetleg csapjon hozzá egy pszichológus diplomát is a készletéhez, mellettem már számtalanszor bizonyította úgyis, hogy tökéletesen alkalmas rá.
- Szóval a tej… - bólintottam nagy komoly képpel ám aztán nem bírtam ki halkan kuncogni kezdtem. - Hát igen, végül is a jó kisfiúk többnyire megmaradnak annál. - cukkolódtam egy picit, hiszen ez már úgy is jó szokásommá vált főleg mostanában Vele. - Én, amúgy ha már tej, akkor csak és kizárólag kakaóporral felkeverve sehogy máshogy. Ne kérdezze, miért sosem szerettem még úgy sem, hogy egyszer a házvezetőnőnk fehér csokit rakott bele nekem. Jobb volt ugyan, de még úgy sem az igazi. - vontam meg a vállam. Tudom, tudom fura madár, vagyok, hallottam már párszor.
- A világ folyton változik prof, ahogyan az emberek is. - mutattam rá majd kortyoltam egy keveset a teámból. - A szimpátia többnyire kialakul két ember között, ha azoknak van ideje megismerni egymást és nyitottak olykor más nézőpontokra is nem csak a magukéra. - bagoly mondja, haha. Ja nem, az azt mondja, hogy hú, de mindegy. - A tanárság pedig… - vontam meg a vállam. - Kinek mi tetszik. Valaki gyanítom már most is, imádja magát, más inkább a pokolba kívánja Binns mellé, megint más érdektelenül szemlélődik „majd csak lesz vele valahogy” felkiáltással. Én még kivárok mielőtt komolyabban is, belemerülök az elemezgetésbe, amiket pedig mondtam többnyire csak dühömben tettem. Akik ide járnak és ismernek, azok már tudják, hogy dühömben sok mindent mondok de, keveset gondolok komolyan. Idővel majd belerázódik az itteni helyzetbe, megszokja, hogy van egy plusz, hangos, nagyszájú kis kolonc a nyakában és kész. Megy az élet tovább. - s lám milyen bölcs is vagyok én egy „átdajdajozott” éjszakát követően. Basszus és ilyenkor nincs itt senki, aki Nobelt vághatna hozzám. Hol igazságos ez? - Örülök, hogy elfogadta, szerintem maga is imádni fogja a helyet nem csak én. - mosolyogtam, a puszira adott reakcióján pedig nevettem egy jót. - Ne is, úgy sem, hinné el magának senkinek sem.
Mikor végeztem a reggelivel kicsit meglepett azzal, hogy már rutinból megtörölgette a számat és csak nehezen nyeltem vissza a megjegyzést arról, hogy a partedlis korszakomból néhány éve már kinőttem. Helyette csak figyeltem csendesen, hallgatva a felvetését. - Ez most komoly? - csillantak fel a szemeim. - Tényleg megmutatja nekem? Hűha… - lelkesedtem, az intelmeire pedig csak bólintottam majd eljárva a múltkor tanultak szerint fel is készültem a „leskelődésre”. - Biztos kezdhetjük? - vártam picit majd a pozitív megerősítés után alámerültem a prof emlékeiben.
Ellentétben több iskolatársaim hiedelmeivel melyeket a tanárokkal kapcsolatban fejtettek ki, ahogy Lascar gondolataiba csöppentem nem egy hideg és sötét helyre vezetett az utam ahol csak a szigorra és fegyelmezésre tanító irodalmak gyűjteményére bukkanhattam némi szadista képzelgések mellett, hanem valami egészen másra. ( Most komolyan ki hitte volna? ) Ahogy körül pillantottam a tekintetem hirtelen megakadt egy tizenhét éves forma srácon, aki elég érdekes öltözetben parádézott a sivatag kellős közepén. Első ránézésre talán a „gyík” jelző juthatott volna eszembe, ám ahogy kicsit közelebb léptem hozzá és alaposabban is, szemügyre vettem egyből leesett kivel is van dolgom. Nidda ilyen volt hát, a fiatal Sebastien. Lássuk be nem épp a lányok álma, mégis… van benne valami érdekes. Csak tudnám mi. Figyeltem, ahogy integetni kezd a közeledő tevés csapatnak, akik hamarosan el is értek hozzá. Érdekes módja a bratyizásnak mit ne mondjak, dumcsi 100 fokban, árnyék nélkül.
A csoport vezetője érdekes alak volt, így első ránézésre amondó vagyok az iskola lánycsapatának legalább fele olvadt, volna utána, ám a tekintete, az arckifejezése mind - mind ridegséget, könyörtelenséget, sugallt, ami számomra nem épp a vonzó tulajdonságok egyvelege. Ahogy elkezdtem hallgatni a kis társalgásukat a „rumi” szónál valahogy elakadtam. Gyanítom valami olyasmit, jelenthet, hogy „szerencsétlen marha európai”, de valószínűleg én tévedek. Szerencsére igen hamar angolra váltottak így nem kellett a feliratos verzióért folyamodnom a profhoz, hogy értsem is azt, amit látok. Bár a Lascar szénája nem indult túl jól úgy tűnt azzal, hogy ellátta a szerencsétlen, sérült arabot és nem félt visszadumálni a beduin vezérnek végül csak bevágódott náluk. Ügyes, le a kalappal. Már - már büszke tekintettel figyeltem, ahogy az ifjú Sebastien kiegyezik a csoport vezetőjével és csatlakozik a bandához, ám amikor hősünk eljutott a tevéig és a rá való felszállás kisebb komikus jelenetbe torkollott szinte majd elpatkoltam a röhögéstől. 1 - 0 a tevének, legközelebb több szerencsét. Szerencsére Bastien nem adta fel, másodjára már vigyorogva szállt fel s indult el a beduinok után.
Érdeklődve követtem a professzor vezetését a rövid képeken s figyeltem, a lepénysütést, azt, ahogyan a vízkeresést, a csillagos tájékozódást, a tevegelést magyarázták, mutatták meg neki mikor, pedig eljutottunk a handzsárhoz újfent kacagásban törtem ki. Szegényt de megszívatták tanítás közben, esküszöm épp, mintha csak valami amerikai filmet néznék, azokban szoktak ilyen jeleneteket összevágni a béna tanítványokról, akik idővel aztán megmutatták mire képesek, ha igazán akarnak. Természetesen csak azután, hogy néhányszor komplett hülyét csináltak magukból mások előtt. Eddig, stimmt prof, de a próbálkozás aranyos. Csórikám, hogy kipurcant a végére, a puskáról pedig jobb nem is beszélni. Íííí… fájdalmas megtapasztalások.
Ahogy eltelt egy kis idő a profon végbement változások nem kicsit döbbentettek le. A kis, béna nyápicból igen csak hamar férfi vált, aki már szépen megüli a tevét, könnyedén alkudozik a helyi kereskedőkkel, remekül vív és lő, könnyedén talál, vizet vagy tájékozódik a csillagok alapján a fizikai változásokat már meg sem említve. Azt a rohadt élet, egy ilyennel bizony már én is kezdenék. Hupsz… remélem, ezt nem hallotta meg.
Hosszabb emlék következett ahol a prof vízipipázás közben egy idősebb férfival beszélgetett a tekintete pedig el - elkalandozott egy egész csinos, kedvesnek látszó lány irányába, akinek épp egy másik srác tette a szépet. Ch… férfiak. No comment. Az öreg hamarosan egy mesébe kezdett én pedig leülve a férfi mellé, törökülésbe vágtam magam, majd a combomra könyökölve hallgatni kezdtem a történetet. Rövid volt ám annál elgondolkodtatóbb sajnos azonban nem maradt időm, hogy jobban is belemerüljek a tanulság felkutatásába, mivel egyszer csak nagy hangzavar támadt a táborban majd egy rémült illető esett be hozzánk, aki össze - vissza hadovált egy bajba jutott fiúról. A két férfinak nem sok kellett, már pattantak is fel a helyükről, hogy megnézzék, mi történhetett. Persze erről az egészről én sem akartam lemaradni így hát csatlakoztam hozzájuk, ám a szemem elé táruló látványtól kis híján sokkot kaptam.
Szegény kisfiút vélhetőleg a kiterített skorpió csípte meg, minek következtében bokája csúnyán elszíneződött, kékes - fekete színt öltött s feldagadt, hű de még mekkorára. Összeszorult a szívem hát még mikor szerencsétlen anyja felé siklott a pillantásom, akit három férfinak kellett lefognia, hogy ne ugorjon egyből a kisfiához, hiszen csak akadályozta volna az érkező segítséget a ténykedésben. Ch… miről is beszélek, hiszen az öreg szinte egyből letett a gyerekről, egyedül Bastienen látszott, hogy komolyan töri a fejét valamiben. Az ajkaimba haraptam, úgy figyeltem Őt s reménykedtem abban, hogy végül kitalál valami okosat. Persze tudom ez csak egy emlék, változtatni már nem lehet a történéseken, de akkor is… Szerencsétlen asszony, könyörögve, fohászkodva fordult az öreg és Ibrahim felé mikor Bastien végül úgy döntött megpróbálna valamit. Szerencsére a jó öreg Lascar már akkor is jó beszélőkével és éles ésszel bírt így végül, ha nehezen is de hagyták, hagy próbálkozzon, veszíteni valójuk úgy sincs alapon.
Hamarosan a prof és a kisfiú magukra maradtak a ponyva hűvösében én pedig tisztes távolból figyeltem az eseményeket. Épp ahogyan azt sejtettem, miután Bastien gondosan kiszívta a mérget végül a mágiát, hívta segítségül dacára annak, hogy muglik között volt. Lám csak, lám hiába a varázslók törvényei a szívének mégsem tudott parancsolni. Tényleg nem is olyan rossz arc, bravó prof minden elismerésem. Ujjongva ugráltam egy párat mikor már biztos volt, hogy a kisfiú megmenekült, hiszen úgy sem, látja ezt a kutya sem, nem szükséges hát megjátszanom magam. Mosolyogva követtem Lascart vissza a kis társasághoz ahol elújságolta a nagy hírt az anya és Ibrahim, pedig majd ledöntötték a lábáról szerencsétlent örömükben. Nem hiába, hiszen hatalmas dolgot tett, megmentette egy ártatlan kisfiú életét.
Újabb emlékbe csöppentem, ahol Bastien egy ponyva alatt kuksolva bámulta a tájat s kihez nem sokkal később az öreg Omar is csatlakozott. Nem csak a srác, de még én is majdnem dobtam egy hátast döbbenetemben mikor kiderült, hogy az idős férfi tisztában van Lascar képességeivel, s a varázslók létezésével, ahogyan Ibrahim is. Érdeklődve hallgattam, ahogy a kiszáradt kútról mesélt és a randa, vénasszonyról, aki egyetlen pálcaintéssel vizet fakasztott megelőzve ezzel a hadakozást egy újabb oázisért. Elképesztő. Meghatódva hallgattam, ahogy az öreg elmeséli Bastiennek milyen boldog, és elégedett az életével, mikor pedig a népes családjáról tett említést egy - két könnycsepp is legördült az arcomon. Hát igen, ritkaság számba mennek az ilyen emberek a világban, ám valahol mégis szívmelengető a tudat, hogy azért akadnak, még ha Afrikában is.
Újabb emlék következett ezúttal az esti ünneplésről és a hastáncoló lányról, akit az ifjú Sebastien olyan nagyon megbámult, megint… Öcsém a srác tiszta kakukk, fene se érti, miért tartja olyan nagy számnak ezt az egészet. Oké, oké, persze, persze biztos csábító valahol, de amilyen fejjel ez bámul… Jesszusom öreg csukd már be a szád, mert berepül rajta egy légy! Szem forgatva sóhajtottam várva a folytatást, ami hamar el is következett ám mikor megláttam az ágyon fekvő alsónacis srácot a homlokomra, csaptam. Néhány óra alatt másodjára látom így, behalok. A sok Roxis csitri tutira ölne, hogy akár csak néhány pillanatra is, de a helyembe kerülhessen. Na vajon itt mi lesz? Leültem az egyik sarokba várakozásteljesen, néhány pillanattal később pedig már fel is bukkant a fent említett csajszi. A srác reakcióján, kis híján felsikítottam. Na vajon mit akar? Sakkozni te barom… Istenem. Honnan szalajtották ezt, de most komolyan? Mikor a ruha lehullt a lányról azon nyomban eltakartam a szemeimet egy apró, fájdalmas nyögés kíséretében. Hahó, és a tizennyolcas karika? Basszus megállok a fejlődésbe, ne szívassatok már. Most komolyan végig kéne néznem, hogy ezek ketten mit művelnek?
Nesze ez még sátrat is állított. Fúj! Valaki, kérnék egy váltást, ha lehet. Hahó! De nem, a prof nem váltott én pedig kétségbeesetten hallgathattam, ahogy a lány felajánlkozik. A reakció azonban nem az volt, mint vártam, ez pedig igen csak meglepett. Sebastien Lascar hárított, mindenfajta közeledést, érvet azzal, hogy neki menyasszonya van, akihez hűséges marad. Éreztem a prof lelki fájdalmát, ahogy jelenlegi állapotában újra éli az emlékeit ettől pedig összeszorult a szívem. Szegény és én mennyit bántottam. A lány végül csak megosztotta Bastiennel, hogy fél, megkorbácsolják, ha a srác elutasítja, de én már valahogy előre sejtettem a folytatást. Bizony - bizony ha nem is látom a következő 5 - 10 perc eseményeit még úgy is megmondtam volna, hogy Lascar segít a lánynak, hogy az szíve választottjával lehessen, és ennek érdekében még Ibrahimmal is szembeszáll, behajtva rajta annak tartozásait. Nocsak, nocsak kezdem megismerni professzor? Mire legközelebb becsatlakozhattam a képbe csakugyan a számításaim szerint alakultak a dolgok. Bastien Ibrahim szemére vetette annak adósságait, amit az leróttnak is nevezett amint áldását adta a lány és Juszuf házasságára. Áldását? Na jó, ez erős kifejezés. Elfogadta. Nem volt ugyan túl boldog, de hát ez van, ezt kell szeretni nincs igazam? Lascar újfent nagyot alakított, amivel még egy fokot ugrott a szememben.
Az utolsó emlékképben Bastien már búcsúzkodik Omartól, Laylától, Juszuftól sőt ahogyan arra számítani is lehetett Ibrahimtól, akin látszott, hogy nem neheztel már a fiúra a döntéséért, az adósság behajtásáért, épp ellenkezőleg. Aranyos kis záró jelenet volt ez ám ekkor szembe találtam magam egy hatalmas dilemmával. Vajon most, hogy a mutatni kívánt emlékeknek már vége megpróbáljak még egy kicsit kotorászni a prof emlékei között, felkutatni milyen volt például a gyerekkora, az iskolás évei, a menyasszonya, a szakítása vagy épp az útja a Roxfortba már tanárként vagy legyek jó kislány és szépen térjek vissza a jelenbe? Ő mondta ugyan, hogy a hatalommal mely megadatik az ember számára bármilyen formában is, élni kell ám arra is emlékszem, hogy visszaélni viszont nem szabad. Ő bizalommal felelt a felé táplált bizalmamért, kár volna hát ezt felrúgni még akkor is, ha a kísértés olyan erős. Te szent ég, de még mennyire, hogy erős.
Végül megráztam a fejem és véget vetettem a varázsnak megőrizve ezzel a tisztességemet, a becsületemet és a professzorra mosolyogtam. - Igen már értem, és szörnyen irigylem. Olyan jó lenne egyszer mindezt élőben is látni nem csak emlékeken keresztül. Igaz biztos én sem mutatnék szebben, mint maga az első néhány napban, hétben, de utána… Te jó ég! Maga nagyon szerencsés ember és… - arcom teljesen elpirult miközben közelebb hajoltam hozzá és újabb puszit nyomtam az arcára. - Hatalmas szíve van. - hát igen, sokat változott a véleményem róla a kezdetekhez képest. Nagyon sokat.
Outfit:This - Notes: Szívem, lelkem, mindenem benne van... :$
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Pént. Aug. 09, 2013 12:09 am
Vállat vonva kuncogtam: - Sajnos elég sok mindenről lemaradtam már a világ számos csodája közül - feleltem. - Szerencsére egy részük nem pótolhatatlan - nevettem fel. Csendesen hallgattam végig Nita meséjét korábbi rossz élményeiről az úszás kapcsán és hogy még mindig önmagát hibáztatja a tegnap esti eseményekért. Legszívesebben magamhoz karoltam volna közben, automatikusan de odafigyelve a reakciójára. Ha akárcsak minimálisan is elhúzódott, akkor csak a lábát simogattam közben, ha azt is felhúzta, akkor végképp hagytam neki a magába merülést, bár szívesebben éreztettem volna vele: igenis nincs egyedül. Viszont erőszakoskodni e tekintetben nem lenne értelme nyilván. Figyeltem, majd elmerengtem egy kissé, tekintetem elidőzött a plafonon, ahogy magamban összegyűjtöttem a gondolataimat. - Rettentő szigorú vagy azzal a kislánnyal, még az én mércémmel nézve is - feleltem halkan. - Egy kislánnyal, aki alig tizenegy éves, életében először szakad el nagyon hosszú időre az édesapjától, teljesen idegen környezetben kell teljesen új emberekkel megismerkednie. Hogy várhatod el tőle, hogy az első napon bizalmába fogadjon idegen embereket, akiknek meséljen élete addigi legnagyobb traumájáról? Az nem jut eszedbe, hogy a beavatás rendben történő elvégzésével megbízott prefektusok némileg nagyobbat hibáztak nála? Illetve a felsőbb évfolyamos diáktársai? - csóváltam a fejemet. - Hogy várod el, ha még önhibájukon kívül is, de őt életveszélyes szituációba hozó idegen emberekben megbízzon? Akárcsak később is? - fejtettem ki neki. - Ez nem gyávaság és nem is ostobaság Nita. Komoly trauma, főleg gyermekkorban... nos... az esetek többségében fóbiához vezet. Ismertem, sőt talán még ismerek is egy fiút, aki anno itt mardekáros volt később meg történelemtanár lett belőle. Szóval ez a fiú még kiskorában rossz fát tett a tűzre, amit az aktuális nevelője azzal torolt meg, hogy hat óra hosszára leengedte egy sötét lyukba, ami tele volt pókokkal. Jó nagy pókokkal. Persze nem volt halálos a csípésük, de igen fájdalmas. Az a négy éves kisfiú összegömbölyödött, sírt, zokogott, miközben érezte ahogy a pókok ott mászkálnak rajta s minden hirtelen mozdulatnál belemarnak ijedtükben. Később a nevelő, aki amúgy a nagybátyja volt kiszedte persze és egy varázzsal tovább mélyítette a csípéseket gennyes kelésekké, míg végül estefelé eltüntette azokat. Az a kisfiú ugyan megtanulta ezzel, hogy ebédnél mikor és milyen sorrendben használja a kanalat, kést, villát, de utána irtózott a pókoktól. Hiába tudta ésszel, hogy nem veszélyesek, hogy jobban félnek tőle mint ő tőlük, de reszketett, ha csak egy körömnyi méretűt is látott. Később úrrá lett a félelmén. Nem szűnt meg, de ma már kézbe is vesz akár egy ilyen ízeltlábút, mert le akarta győzni az értelmetlen rettegését. De nem tizenegy évesen Nita - néztem a szemébe csendesen. - Szereted a kviddicset? - bólintása után kesernyésen elmosolyodtam. - Gondolom sokat pucoltad te is a kupákat. Sokat nyert a Mardekár Ház, de annak a fiúnak a nevét nem találod meg rajta. Pedig játszott ő is, de tökéletesen tehetségtelen volt hozzá. A neve és a vére miatt bevették, szerencsére csak tartaléknak. Ügyetlen volt és nem is szerette. Adtak neki egy terelő botot és valószínűleg a mai napig ő az egyetlen a Roxfort történetében akinek leghíresebb megmozdulása, hogy sikeresen elütötte az aranycikeszt a saját fogója elől. Nem akart játszani. Nem örült neki, nem élvezte. Azt végképp nem, mikor az egész iskola rajta nevetett, pedig ellenkezni sem volt joga, hisz megérdemelte ügyetlenségéért. De nem merte bevallani otthon, hogy nem akar játszani. Ugyanis sokszor gondolt erre lefekvés előtt. Álmában pedig pókok jöttek. Hatalmas pókok. Körbe fogták, belemartak a csáprágóikkal, a fejük helyén pedig Francois bácsi arca terpeszkedett, aki éppen úgy üvöltött vele, mint mikor négy éves volt. Nem hozhatsz szégyent a családodra. Nem hozhatsz szégyent a nevedre. Megtanulta koordinálni magát. Megtanulta magába fojtani a legelemibb érzéseit is. Mint a rettegés. De addigra tizenöt éves volt. Nem tizenegy éves Nita - ráztam meg a fejemet. - Ne csodálkozz, ha az a kislány nem bízott meg senkiben. Ne is hibáztasd érte. Ép lelkületű ember ugyanígy tett volna azt hiszem. Az a kislány, igaz-e vagy csak ábránd én nem tudhatom, úgy érezte egy idegen nő elvette tőle az apukáját. Azt az embert, akit a leginkább szeretett, akiben megbízott. Ráadásul mély barátságokat rajta kívül nem is kötött, hiszen kivel? Akik hagyták volna megfulladni? Maximum a polippal haverkodna ilyenkor valaki, de nem a háztársaival. Inkább értsd meg őt, ha úgy hiszed tévúton jár, akkor fogd a kezét és segítsd más ösvényre, ne ítélkezz felette. Ha erőmből telik és ha hagyja az a kislány, segíteni fogok neked vezetni őt - mosolyogtam rá végül megszorítva a vállát/megsimítva a lábát/nagyot kacsintva. Megrántottam a vállamat elengedve ehhez persze a vállát/lábát ha tartottam eddig: - Kinevethetsz, de én hiszek benne, hogy a politikus, bár gerinctelen fajta sokszor, ellenben igenis sokat tehet másokért, óriási felelősség nyugszik a vállain, ugyanakkor, ha él a lehetőségeivel, komoly változások eszköze lehet - merengtem. - Nem minden politikus gazember véleményem szerint. Legalábbis nem mindegy, mennyire az. Ez persze magánvélemény. A katedra meg... Fogalmam sincs Nita. Elválik. Nem mondom, hogy nem vonz a pálya. Ellenben még az elején vagyok. Kiderül mennyire vagyok alkalmas rá. - Igen, a tej - vontam a szemöldököm feljebb. Na már megint mibe köt bele? Ja, már értem. - Igen, a jó kisfiúk ilyet isznak - feleltem. - Meg mindenki más is, aki szereti. Bár kakaó verzióban is finom - ismertem el. Megcsóváltam a fejemet: - Félreértesz Nita - válaszoltam. - Nem célom népszerűségi versenyt vívni a kollégáimmal a katedrán. Nem vágyom rá különösebben,hogy körülrajongott tanár legyek. Aki engem oktatott pl mugliismeretből, nem is tudom még téged is tanított-e... talán elsőben igen... vagy már nem? Fene tudja. Na szóval Lindberg professzorról van szó. Kedves ember volt. Kiment velünk kviddicsezni, nyugodtan lehetett az óráin készülni másra, mindenkinek jó jegyeket adott csak úgy puszira ahogy mondani szokás. Mindenki szerette. De senki sem akart nagy vizsgát tenni a tárgyából. Mert semmit sem tanultunk meg. Ellenpélda Vainwright professzor, akit szerintem a diákjai 80%-a utált, a többi elviselt. De rúnaismeretből vizsgáztak vagy húszan. Mert tanítani, bármilyen szigorú és kemény is volt az öreg, azt azért nagyon tudott. Inkább ő lebeg példaképnek a szemem előtt mint Lindberg professzor - vallottam be őszintén. - Elsősorban a tudásom szeretném átadni. Ha ehhez fegyelmezni kell, akkor az lesz. Ha bele kell tiporni valakinek a kis lelkivilágába, mert csak így tudom felkelteni a dacból is megmutatom életérzést, akkor az lesz. Az én tanári képességeim a diákok tudásszintje fogja megmutatni, nem más, úgy hiszem. A Szükség Szobája, mivel sosem jártam ott bizonyosan érdekes lesz a számomra - nevettem. Elvezettem Nitát az emlékeimben Afrikába. Számomra gyönyörű és kedves mindegyik, noha mikor, ha csak nagyon áttételesen is szóba került Rita, nem tagadom olyan volt, mintha egy kellemes, langyos fürdőben lettem volna... amelybe váratlanul beleöntenek egy fél hordó erős savat. Alig bírtam úrrá lenni az érzéseimen. De aztán ez is véget ért s kuncogva figyelhettem Nita reakcióját. Mikor újabb puszit kaptam, már nem lepődtem meg annyira, helyette megfogtam a hátát, hogy ne tudjon olyan gyorsan visszahúzódni és lágyan, mély tisztelettel viszonoztam én is az arcára: - Te még nem tudod, neked mekkora szíved van, de idővel rá fogsz jönni - mosolyogtam s hagytam most már elhúzódni. - Afrika gyönyörű. Számomra örök szerelem. A múltkor ebédre hívtalak. Oda akartalak vinni. Kairóba. Egy elegáns mágusétterembe, hisz azért jobb ha kis lépésekkel ismered meg. De... a meghívásom most is áll amúgy. Szívesen megmutatom neked azt a vidéket a valóságban is. Elmerengtem egy kissé: - Tudod, tarts szentimentális bolondnak, de bármerre jártam eddig, éreztem az adott nép, az adott kultúra tanítását. Franciahon kedélyes s olykor gőgös dekadenciája, a németek szigorú és kérlelhetetlen fegyelme, Anglia hűvös udvariassága vagy éppen a mediterrán vidékek pezsgő életvidámsága. Egyiptom... azthiszem az vonz benne, hogy egyszerre értem is és nem is. A titkok földje, a megelevenedett történelem egy kis darabja. De a valós érzésvilágot, az igazi tanítást még nem tudtam megmondani - mosolyogtam újfent a lányra. - Ez van. Ilyen oldalam is van, bár ritkán jön elő - kacagtam fel.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Pént. Aug. 09, 2013 3:30 am
Miközben megosztottam a professzorral életem… khm… vagyis a kislány életének két igen csak traumatikus emlékét hagytam, hogy átkaroljon mivel - bár eszem ágában sincs ezt neki elismerni - jól esett néhány röpke percig úgy érezni mintha nem lennék egyedül a nagyvilágban, mintha akadna a földön legalább egyetlen személy, aki megért, aki felnőtt számba vesz, s akit valóban érdekel mindaz, amit mesélek nem csak udvariasságból, hallgatja végig a szavaimat. Meglehet illúzió csupán, holmi gyermeteg ábránd, ami hamarosan szerte is foszlik, mihelyst befejezem a történetemet mégis… önző mód legalább addig élvezni akartam, míg tart. Olyan nagy bűn volna ez? Végül elhallgattam, véget ért az én kis mesém én pedig csak vártam, hogy a prof elengedjen ez, azonban mégsem következett be. Helyette csak a plafonra függesztette a tekintetét, hallgatott néhány pillanatig, majd elkezdte megosztani velem a gondolatait a hallottakkal kapcsolatban. Hogy igazat adok e neki? Nem tudom. Talán tényleg túl szigorú voltam ahhoz a kislányhoz, talán nem, lévén, hogy elfogult vagyok e kérdésben, úgy érzem, sosem fogok tudni teljesen tisztán látni. Mindenesetre jóleső érzés számomra, hogy akad valaki, aki kiáll azért a kislányért, még ha épp velem szemben teszi is azt. Alaposan megdöbbentett mikor a férfi egy bizonyos négy éves kisfiúról kezdett mesélni nekem, akit büntetésből pókok közé engedett le hat óra hosszára, a nevelője, a tulajdon nagybátyja, aki aztán nem, hogy megkegyelmezett volna szegény szerencsétlennek, hanem felhúzva őt a lyukból tovább mélyítette, súlyosbította annak sebeit. Belesápadtam, ahogy a történet megelevenedett a szemeim előtt, s láttam, ahogy a kisfiú szenved, gyötrődik a pókokkal teli veremben. Önkéntelen reakció volt részemről ám annál őszintébb, hogy a bal kezemmel megkerestem az Ő szabad kezét és finoman megszorítottam, hogy érezze nincs egyedül, és ha fájdalmas neki erről beszélnie miattam nem szükséges, nem akarom feltépni a múlt sebeit. Eleget bántottam már a meggondolatlan szavaimmal, az ostoba kívánságommal, a kekec kis megjegyzéseimmel, holott nem ezt érdemelte volna tőlem. Többé nem akarok ártani neki, főleg mivel a jóságát, a gondoskodását sosem fogom tudni meghálálni neki.
A kviddicses kérdésére egy apró bólintás volt csupán a feleletem, nem akartam belemerülni a részletekbe főleg mivel éreztem, hogy még bőven akad mondanivalója a számomra. Gondoltam egyszerűbb neki, ha gyorsan végigpörgetheti a gondolatmenetét, mintha megakasztom bármiféle ostobasággal. Ez olyasmi lehet, mint a ragtapasz, gyorsan kell letépni, és úgy nem fáj soká. Figyelmesen hallgattam, ahogy a prof elmesélte kviddicses élményeit, vagyis… a kisfiúét kinek nevét sosem fogom megtalálni egyetlen kupán, trófeán sem ettől a történettől pedig csak még inkább elszomorodtam. Szerencsétlen, mennyit kellett szenvednie pusztán csak, azért mert abba a családba született amelyikbe. Elvárások, megfelelési kényszer, rettegés… Édes Merlin, hogy bánhattál így el vele? Továbbra sem eresztettem el a kezét, ám ahogy hallgattam, ahogy eljutottunk odáig, hogy 15 éves korára megtanulta elfojtani magában minden érzését az ajkaimba kellett harapjak, nehogy eleredjenek a könnyeim. A tegnapi kekec Nita biztos nem bírta volna megállni szó nélkül, legalább olyasmit elsütött volna erre az egészre, hogy „Ó így már értem mitől látszik állandóan egy karót nyelt gólemnek!” ám a mai, a magát mélységesen szégyellő, és megvető Nita, a lány aki - sosem fogja beismerni mások előtt, hogy - kezdi megkedvelni az okoskodó, olykor piszok bosszantó mégis aranyszívű professzort, csak hallgatott és figyelt a férfi minden egyes szavára. - Van egy olyan érzésem prof, hogy magának hagyni fogja. - motyogtam egy halvány mosollyal, majd ahogy egy kép átcikázott a gondolataim között ez a vérszegény, parányi mosoly cseppet megerősödött. - Tudja… valami azt súgja nekem, hogy ha annak idején ez a kislány és az ön által bemutatott kisfiú egyszer találkozott volna egész jóba lettek, volna egymással. Azt sem tartom kizártnak, hogy ha már egyszer a srácnak, muszáj volt kviddicseznie a lány kiszökdösött volna vele éjszakánként gyakorolni. - zavartan engedtem el a kezét mihelyst észbe kaptam, s az arcom akár csak a hajam és a szemeim rózsaszín árnyalatot öltöttek. Megint… Ilyen nincs. Hogy lehet, hogy a közelében folyton bőgök vagy zavarba, jövök? - Lehet még a polipot is, vitték volna magukkal. - vontam meg a vállam kuncogva.
Mikor Lascar kifejtette gondolatait a politikával kapcsolatban, a nézeteit arról, hogy a kapott lehetőségekkel egy - egy politikus képes lehetne változtatni a dolgokon akaratlanul is kibukott belőlem egy kérdés, ami már a múlt alkalommal is foglalkoztatott. - És mit szeretne Ön elérni professzor? - komolyan érdekelne ugyanis, hiszen bár ha jól emlékszem az apja szánta őt erre a pályára, a férfi megnyilvánulásai, a gondolatai mind - mind arra engednek következtetni, hogy neki sincsen éppen túlzottan ellenére a dolog. Bár meglehet, hogy tévedek, ám ha mégsem, biztos megvannak a maga tervei, céljai, amikre kíváncsi lettem. - Hé… azt már mindenképpen sikerült elérnie, hogy az iskola egyik leghírhedtebb növendéke vevő legyen a gondolataira, ráadásul újra és újra felkelti a kíváncsiságát, többet és többet akar tudni ez, pedig egy tanárban nagy erény. Ha velem boldogul nincs olyan rosszcsont bajkeverő, aki kifogna magán. - tártam szét a karjaimat. - Hisz, tudja nálam elvetemültebb nincs a Roxfortban. - kacsintottam rá biztatóan.
A tejes dolognál szimplán csak megvontam a vállam, ez nála olyan szent dolog lehet, mint nálam Mrs. W barackos teája így hát nem is oltogattam tovább. Gyanítom minden embernek, megvan a maga kedvence, esetében épp a tej. Bár kissé mókás, de hát istenem, tulajdonképpen egész aranyos. - Nem, Lindberg professzor sosem tanított engem, de ahogy így elhallgatom, azt kell, mondjam nem is baj. Nekem már Abrams professzor jutott, akinek a mániájává váltak a 8 pergamentekercs terjedelmű beadandó munkák. Hogy miért épp annyi fene se tudja, de egy biztos, amennyit küszködtünk egy - egy példány elkészítésével az egy életre belénk véste a tudást. - a képét látva arcomon tetetett morcos arckifejezés jelent meg. - Nem röhög, együtt érez! - koppintottam az orrára. - Az már csak hab a tortán, hogy többnyire az én dolgozataim E - nél vagy V - nél jobbak nem igazán lettek, ám az RBF vizsgám alkalmával így is elértem a K minősítést. Így utólag elismerve, hála Abrams professzor szigorúságának. - ilyet se gyakran hallani tőlem. Ez ma úgy látszik a bölcselődéseim napja.
Az emlékeket követően puszit adtam Bastien arcára, amitől már önmagában is sikeresen zavarba jöttem, ám mikor még viszonozta is… Te jó isten! A hajam és a szemeim színe olyan erős pinkre változott, mint még soha azelőtt mikor pedig ezt észrevettem a szemein át visszatükröződve majd elsüllyedtem zavaromban. Jesszusom, de kínos. Űber, mega, giga ciki! - Izé… - húzódtam el majd a padlót, kezdtem szuggerálni, hogy lehetőség szerint nyíljon meg alattam miközben a szavait, hallgattam. - Szerintem egyáltalán nem szentimentális bolond… - böktem ki néhány perccel, később mikor már kezdtem visszanyerni a nyugalmamat. - Inkább érdekesen hangzik, amit mond, ettől pedig csak még kíváncsibb lettem. Szóval… ha tényleg szeretné megmutatni nekem azt a vidéket én, bármikor ráérek. De! - szögeztem le gyorsan. - Csak és csakis abban az esetben, ha a hastáncosokat kihagyjuk… - nem bírtam ki halkan felnevettem, ahogy eszembe jutott a fiatal Sebastien arca az iménti emlékképből. Ó te jó ég, az a fej…
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Pént. Aug. 09, 2013 6:57 am
Ellágyultam egy kissé, mikor megszorította a kezemet. Abban volt némi bátorítás is, hogy el tudjam mondani ezt a régi esetet, amit anyáék sem tudnak, egyedül Isa, na meg a féltés is. Megértettem. Ha nem akarom, nem kell, de hittem benne, hogy kell. Nem annyira magam miatt, hanem Nitáért. Éreznie kell, hogy más is megküzdött már a saját démonaival. Neki is sikerülhet. Bár az övé összehasonlíthatatlanul nehezebb helyzet. Egyrészt valós életveszélyben volt, másrészt nekem voltak barátaim. Csendesen simogattam a hátát, tartottam a vállát míg hallgattam és míg beszéltem. Az első mondataira melegség öntötte el a szívemet. Valamivel perzselőbb és sokkalta kellemesebb fajta mint a Szahara legkeményebb napjain. Párat pislogtam, hogy most ne törjön elő az én szememből is egy könnycsepp, majd a visszafojtott könnyektől rekedtes hangon válaszoltam egy bólintás kíséretében: - Kérlek, majd köszönd meg neki a nevemben - feleltem csendesen, hogy aztán hamar jó kedvre derítsenek a szavai. - Tizenkét évesen már elég vásott volt az a kölyök, új... pontosabban az első barátokra lelve. És szép élményeket is vitt magával a Roxfortból. Például, hogy képviselhette az iskolát a Trimágus Tusán. Igaz csak második lett és összeszedett egy nyílt alkarcsont-törést, de azért fene büszke volt arra a nagy fejére - nevettem. - Igen, lehet még a polippal is meghaverkodtak volna - kuncogtam. - Mit szeretnék elérni? Feltetted az évszázad kérdését Nita - feleltem elheveredve egy kissé az ágyon. - Erre a legtöbb ember valamilyen szakmát jelöl meg, esetleg egy személyt, akivel házasságot szeretne, vagy gyermekeket, aztán gazdagság vagy hatalom is szóba jöhet és még sok ilyesmi is. Esetleg bár agyamentnél a háború eldőlése erre vagy arra az oldalra. Én... Nekem ilyen igazán nincs - feleltem halkan. - Vagy túl sok van, de önmagában azok egyike sem világmegváltó cél. Csak... emberi. Szeretném minél többször látni a testvérem boldog mosolyát, hallani a nevetését. Szeretnélek látni hastáncolni. Szeretnék újra kis mosolyt látni az arcodon, mint a tegnapi talpmasszázs elején. Szeretnék büszke lenni rád, mikor lerombolod az elmepajzsaimat, mert kitanultál mindent, amit taníthattam. Szeretném egyszer meghallani McGalagony szájából, hogy "Lascar kolléga, maga jó munkát végzett". Szeretném ha a tanítványaim profitálnának abból, amit elmondok nekik. Szeretnék gratulálni a Mardekár kapitányának a kviddics kupához, hiszen csak-csak az én házam. Szeretnék... szeretnék egyszer újra rátalálni a szerelemre. Már nyilván nem Ritával, de valakivel akit nem csak szeretni, hanem tisztelni is tudok. Szeretném ringatni a gyermekemet. Szeretnék újra olyan édes lepényt enni a beduin karavánnal. Ha tanár vagyok... szeretném elérni, hogy a diákjaim majd évtizedek múlva még néhányszor azt mondhassák: tényleg, erről az a vén gazember Lascar már mesélt. Ha pedig néhány év múlva itt hagyom a katedrát és elmegyek a politikai pályára? Akkor szeretném ha azt írná az újság hogy egy Sebastian Lascar nevű diplomata is segített asztalhoz ültetni a feleket egy tárgyaláson, amellyel végre lezárhatjuk ezt az idióta háborút. Mit szeretnék? Hogy majd évtizedek múlva, mikor én fekszem a halálos ágyamon, mint most a vén Vainwright, akkor legyen valaki, akivel együtt leéltem jóban-rosszban, szeretetben és olykor persze veszekedésekben is egy életet. Szeretném ha vele ellentétben engem nem hagynának magamra a gyermekeim. Esetleg unokáim. Szeretném, ha úgy tekinthetnék vissza az életemre, hogy abban van jó pár dolog amire rámutathatok és azt mondhatom: ezt itt én értem el, nem az őseimtől örökölt vérem, vagyonom, társadalmi rangom még csak nem is a mágiám. Hanem én magam. Sebastian Lascar. És igenis, mocsok büszke vagyok rá! Hát ennyi... - pirultam el kissé. Elkuncogtam magamat: - A tanári katedrához állítólag egy dolog kell nagyon. Türelem - feleltem. - Vannak nehéz diákok, ez igaz. De egyeseknél az a türelem borzasztóan kifizetődő. Mert ha van türelmünk megvárni az agyagkorsó törését, akkor a mélyén egy igazi ékkő vár ránk és azt hiszem ennél többet egy tanár se tud elérni. Abrams professzor kapcsán csak vigyorogtam, mire kaptam is egy kis fejmosást, de láttam, hogy el-elkalandoznak a gondolatai, így végül a következő feleletet adtam Afrikára: - Elviszlek oda este. Kairóba - mosolyogtam. - De jól sejtem, hogy most máshová szándékozol leginkább? - kérdeztem komolyan. A válaszára bólintottam: - Jól van. Fuss el átöltözni, én is azt teszem, aztán itt találkozunk. Ajándékon ne gondolkodj, Vainwright professzornak már csak te magad leszel az, igaz az a legnagyobb - mosolyogtam egy pillanatra szelíden, kicsit szomorkásan, kicsit megbékélve. Azt már nem állhattam meg, hogy míg kifelé tartott ne lessem egy kissé az arcát, észreveszi-e a kipucolt kabátot és cipőket. Kezd fontos lenni nekem az öröme, bármilyen apró is. Furcsa... Elegáns öltönyt vettem fel, félcipőt, nyakkendőt, a mellemre pedig feltűztem a Mardekár jelvényét. Megfésülködtem s kézbe vettem a sétapálcámat is, Majd nyugodtan megvártam a lány visszatértét. Kis üvegszobrot vettem elő és nyújtottam felé: - Induljunk... - s amint ő is megragadta, a zsupszkulcs már repített is minket.
Dover, Vainwright professzor otthona
Jobb napokat is látott családi ház mögötti kis utcában kötöttünk ki. Vainwright mindig is szegény ember volt, ezt tudtam eddig is, de Amanita érdeklődő tekintetére el is magyaráztam: - Nem, nem fizeti ennyire rosszul a Roxfort a tanárait, de a professzornak négy lánya van. Mindenét a felnevelésükre és a taníttatásukra költötte, nem a házra - magyaráztam el. Az alacsony, de amúgy tágas épület külső vakolása már megkopott, a kert elgazosodott, nyilván évek óta nem bírta már az öreg, de a falakat befutó repkény adott egyfajta bájt a helynek. Besétáltunk az ajtón, ahol két ápolónő szorgoskodott éppen illetve szemből érkezett az orvos is, aki rögtön hozzám sietett, két kézzel ragadva meg az enyémet: - Dr Lascar! Megtiszteltetés! A Szent Mungó Intézet nagyon hálás az adományáért és... - Szóra sem érdemes Dr Hellman - ráztam a fejemet. - Mit tud nekünk mondani a pácienséről? - Nos... - hervadt vissza a gyógyász mosolya, - sajnos nem sok jót. Figyelembe vettem az Ön által megadott költség nem számít paramétert, de még így is csupán könnyíthetünk az állapotán. A fájdalmát csillapítjuk, időnként elaltatjuk, ha rohama várható. Felolvasunk neki, ha kéri, illetve biztosítom az állandó orvosi felügyeletet. Ő maga is csak néhány csokor virágot kért, hogy vigyünk be. Azt mondta hogy a szirmuk a harag vöröse vagy a zavar rózsaszíne legyen. Tartok tőle félrebeszél már olykor... - Nem hiszem... - dörmögtem Nita hajkoronájára pillantva. - Folytassa csak doktor úr, kérem. - A kór teljesen felemésztette dr Lascar. Igazán sajnálom - rázta a fejét. - Mennyi? - sóhajtottam. - Legfeljebb egy hét. De feltehetően annyi sem. Tulajdonképpen bármikor eltávozhat... - Szeretnénk meglátogatni - néztem a lányra. - Hogyne, parancsoljon dr Lascar - intett az ajtó felé. Előre sétáltunk, majd a kilincsre tettem a kezem, automatikusan nyitni akarván a lány előtt, de végül ránéztem: - Előre menjek? - kérdeztem csendesen. - Ha nem vagy biztos magadban felkészíthetlek, hogy... hogy mi vár odabenn... Vagy jössz? Biztosan?
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Pént. Aug. 09, 2013 9:43 am
Mivel szerettem volna, hogy a prof egy kicsit jobb kedvre derüljön, és a figyelme elterelődjön a szörnyű emlékeiről, igyekeztem minden létező úton - módon kerülni a témát, helyette pedig inkább a pozitív élményeibe kapaszkodtam. - Maga indult a Trimágus Tusán? - pislogtam rá hatalmas szemekkel, a döbbenettől pedig szinte majd’ leesett az állam. Ha igazán őszinte akarok lenni el, kell, hogy ismerjem, ki sem néztem volna belőle, a második helyezés pedig elképesztő. Persze nem első, de egy ekkora versenyben ahol a többi varázslóiskola legjobbjaival kellett összemérnie a tudását, olyanokéval, akik talán picit még erősebb iskolában is képeződtek, mint a Roxfort… Hű az anyját! - Remélem, tudja, hogy most csak azért nem nyúzom a részletekért, mert a tegnap éjszaka folyamán minden bizonnyal alaposan megcincáltam az idegeit, amiknek kell egy kis időt hagynom, míg regenerálódnak, ám amint ez bekövetkezik, addig lógok magán, míg mindent el nem mesél, vagy meg nem mutat nekem. Amennyiben eddig mégsem volt tisztában sanyarú jövőjét illetően, így most megkapta tőlem a megfelelő tájékoztatást, szóval készüljön fel lelkiekben. - kacsintottam rá nagy vidoran. Úgy is tudja, hogy tisztában vagyok a határokkal, így pofátlan semmiféleképpen sem leszek majd, mesél, amikor úgy tartja kedve. Történelmi pillanat emberek, Amanita Mulchany figyelmes. Vigyázat jön a világvége!
Drága jó professzor… szerencsétlen annyira fáradt lehet már, hogy a kérdésemet is alaposan félreértette annak rendje s módja szerint, nem csak a politikai pályára fókuszálva, ahogyan azt én eredetileg terveztem, hanem úgy abszolút az egész életére. Ennek fényében pedig, hogy úgy mondjam betekintést, nyerhettem Sebastien Lascar már igencsak magánéletébe. Nem tudnám már megmondani miért nem javítottam ki rögtön, ahogy észrevettem a tévedést, s tettem fel neki másként a kérdést. Talán csak, azért mert nem volt szívem félbeszakítani? Vagy, mert annyira érdekeltek a gondolatai? Furcsa, de valahogy inkább az utóbbi felé húz a szívem. Mosolyogva hallgattam hát végig a szavait miközben önkéntelenül dőltem el mellette az ágyon és figyeltem az arcát félre billentett fejjel. - Hűha… szép tervek. - ám több kommentárt már nem fűztem a dologhoz, mivel a gondolataim egy része egészen másfelé kalandozott. Mikor a prof szóba hozta az öreg Vainwrightot és, hogy nem akar úgy járni, mint ő, összefacsarodott a szívem. Szegény öreg… jó lenne már újra látni.
Úgy tűnt a gondolataim ki is ültek az arcomra, mivel Afrika szóbajövetelekor csak bólintani tudtam, a korábbi lelkesedés némiképp alábbhagyott ez pedig Lascarnak is azon nyomban szemet szúrt. - Lebuktam igaz? - motyogtam zavartan. - Komolyan elvisz? Most? - pislogtam rá döbbenten. - Nem akar pihenni vagy ilyesmi? - bárhogy hajtogatja is, hogy mennyit elbír, látszik az arcán, hogy ő is csak ember, s mint olyan neki is van egy tűréshatára. Vártam, míg azt nem mondta, hogy biztos, tényleg elvisz, utána már pattantam is fel az ágyról, hogy szaladjak ki a cuccaimért. Meglepődtem, hogy a székre terítve egy tiszta kabátot, mellette pedig kitisztított cipőket találtam, amin nem bírtam megállni teljes szívből elmosolyodtam. Tuti, hogy Ő volt és nem Kulgan. Ez a pasi tiszta dinka. Visszaszaladtam hozzá egy gyors, hálás puszira majd már el is tűntem egy jó 20 - 30 percre készülődni. Igyekeztem, ahogy csak tudtam, nehogy megvárassam, majd már robogtam is vissza hozzá a szobájába. - Jelen! Kész vagyok! - magyaráztam kapkodva a levegőt, majd miután egy kissé kifújtam magam meg is ragadtam a zsupszkulcsot ami, már repített is minket Vainwright házához.
*** Ahogy megérkeztünk a tekintetem egyből megakadt a kis házon, ami minden valószínűség szerint jobb napokat is látott már a prof szavaira pedig a kezeim ökölbe rándultak. Szerencsétlen öreg négy hálátlan gyermek édesapja, akik kihasználták a férfi szívjóságát, elvettek mindent, amit az csak eléjük tárt majd mikor a leginkább szüksége lett volna rájuk, a lányaira, a törődésükre, a szeretetükre azok hátat fordítottak neki, hogy aztán egyedül haljon meg, szegényen és magányosan. Ha volna igazság ezen a földön hasonló kínok között vergődve, pusztulnának el egytől egyik.
A ház felé vezető úton alaposabban is szemügyre vettem a professzor kertjét, melyet már ellepett a gaz s mely egykoron egészen biztos vagyok abban, hogy gyönyörű lehetett. De elpusztult, ahogyan nemsokára a gazdája is elfog… Kegyetlen az élet, nem irgalmaz senkinek sem, hiába érdemelne szebbet, vagy jobbat. Besétálva az ajtón azon nyomban két szorgoskodó ápolónő és az idős professzor orvosa tűnt fel a színen, én pedig csak fél füllel hallgattam Lascar és a doki kis párbeszédét. A torkomban már most fojtogató gombóc keletkezett pedig még csak nem is láttam Őt, mi lesz vajon később, ha már beszélhetek is vele? Gyorsan erőt kell vennem magamon, visszatartani a könnyeimet, a szomorúságomat, ne úgy lásson utoljára az idős úr, mint egy két lábon járó bőgőmasinát. Nem ezt a képet akarta megőrizni rólam az emlékezetében, hát a legkevesebb a sok éves szemétkedés, kekeckedés után az, hogy valahogy szebbé varázsolom azt a keveset neki, ami még hátra van. Gyerünk Nita, most szükség lesz minden erődre.
Elcsíptem az orvos mondatát, melyet a virágokról mondott, Lascar tekintete pedig megerősítette bennem a gyanút. Miattam kérte Vainwright ezt a két színt… miattam. Egy hete van már csak vissza a legjobb esetben is… egy hét, míg a kór teljesen fel nem emészti, és el nem ragadja őt az élők sorából. Néhány virág, ennyi maradt neki csupán és az emlékei. Hát legyen, ha többet is, nem is tehetek, visszaadom neki azokat. - Tudja mit? - szólaltam meg kissé rekedtesen a visszafojtott könnyektől. - Menjen előre, de ne szóljon neki arról, hogy én is itt vagyok. 10 perc múlva húzza el a professzor függönyét és nyissa ki az ablakot, addigra remélem, elkészülök. - ezzel meg sem vártam a férfi reakcióját csak kisiettem a házból egyenesen a kertbe.
- Hát akkor lássuk… - vettem egy mély levegőt majd elővéve a táskám zsebéből a pálcámat körülpillantottam. Az első dolgom az volt, hogy egy pálcaintéssel az összes gazt eltüntessem a kertből, az elhalt, élettelen fákról, növényekről már nem is beszélve. Miután a terep megtisztult jöhetett a kertrendezés. Sajnos e téren sosem voltam kiemelkedő tehetség, talán, azért mert nem volt kitől tanulnom. Mindenesetre megpróbáltam felidézni mindazt, amit csak annak idején a kertészünktől hallottam, majd a mágia segítségével új, életerős fákkal, virágokkal, bokrokkal népesítettem be az egész udvart. Pici lett, de szép, legalábbis remélem nem csak én gondolom majd így, de a professzor is. Szeretném, ha jó kedve lenne a látványtól. Mikor kinyílt az ablak épp a pálcámat tettem vissza a zsebembe majd ezzel végezve, mosolyogva fordultam feléjük, integetve Vainwrightnak. - Ne higgye, hogy megúszott azonnal ott vagyok. - ezzel már el is tűntem s megindultam befelé.
Az ajtó előtt megállva vettem egy utolsó mély levegőt, elrendeztem a vonásaimat felkészülve mindenre, ami csak odabent várhat rám, majd Lascar kölyökkori emlékképére gondolva, egy apró, de annál Nitásabb mosollyal léptem be a szobába. - Ejnye - ejnye Vainwright professzor, lustálkodunk, lustálkodunk? És még maga mondta nekem annak idején, hogy a felmenőim között biztosan akad egy - két mormota. - incselkedtem kedvesen, óvatosan leülve az ágya szélére. - Eljöttem, mert kiakasztott a levelével. Komolyan azt gondolta maga vén gazember, hogy megúszhatja ennyivel? Egy vacak kis búcsúlevél aztán már itt sincs? Na még mit nem. Ez nem Vainwrightos húzás, ne most változzon, meg ha lehet. - fogtam meg a kezét óvatosan, miközben újra és újra felidéztem magamban a vicces emlékeket csak, hogy ne bőgjem el magam. Most nem szabad sírni, csak mosolyogni.
Outfit:Mostmár ez! - Notes: Ne haragudj hazudtam, ez sem lett jobb mint az előző.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Szomb. Aug. 10, 2013 1:41 am
- Igen, indultam - biccentettem. - A Drumstrangban volt a verseny és meglehetősen... khmm... mély nyomokat hagyott bennem. Érdekes az a varázslóiskola is, na meg ez valóban egyedi és megismételhetetlen élménye az életemnek. Egy feltétellel el fogom mesélni majd neked. A tanórán kívül a továbbiakban tegezel. Nem vagyok én olyan öreg még - mosolyogtam. - Igen, mehetünk - bólintottam, majd amint elkészült elteleportáltunk a zsupszkulcsom segítségével.
Biccentettem a lánynak a kérésére, bár sejtettem mire készül. Határozottan léptem be az ajtón és igyekeztem megacélozni a lelkemet, bár én egy picivel felkészültebb voltam már, szegény lányt nem irigylem, mikor először láttam meg a vénembert ilyen állapotban, azt hittem megnyílik a föld is alattam. Most sem fogadott szebb látvány. Gyakorlatilag napról-napra épül le az idős tanár. Egy másodpercre megálltam az ajtóban és onnan mértem fel az ágyban fekvő öregurat. A csíkos pizsama mögött szinte eltűnt az egykor életerős, szigorú férfi. A hasa ugyan elképesztő módon fel volt püffedve, de amúgy... édes Merlin... olyan vékonyak voltak a végtagjai, hogy még egy öt éves is alig merte volna megérinteni, hisz leheletre is eltörnének így ránézésre. Horgas orra állt már csak ki az arcából, amúgy ezer és ezer ránc szabdalta, májfoltos arc meredt csak a plafonra, sárgás, egészségtelen fényű szemekkel. Cserepes ajkai szélén vékony nyálcsík csordogált lefelé. Megmaradt kevéske haja csapzottan tapadt a koponyára, a jobb keze kontrollálatlanul remegett. Halk, fájdalmas nyögései szívet tépően csendültek a verejték és betegség szagától kesernyés levegőben. Halkan közelebb léptem, hogy nagyon finoman megfogjam a remegő kezet. Érdekes, az a kiskölyök, aki remegve nézett néha a professzor szemébe emlékezett a hatalmas tenyerére, amellyel odacsapott az asztalra, most meg már Nita tenyerében is eltűnne talán az aszott csukló. - Professzor úr... - suttogtam nehéz érzelmekkel telt hangon. Meg-megrebbenő szempillák voltak eleinte csupán a válasz, majd lassan felém fordult a lázas szempár s kisvártatva erőtlenül, csendesen szólított meg: - Sebastien Lascar - suttogta. - El... elvitte a levelemet? Odaadta... oda... - Igen, professzor úr, továbbítottam - biccentettem. - Átadtam Amanitának. - Értem... - zihálta fájdalmaival küszködve. - Még... még olyan, mint... mint amit... - Még olyanabb - biccentettem halvány mosollyal. - Nem hibázott az emberismerete professzor úr. Nagyon különleges lány. Halvány mosoly ütközött ki az öregúr arcán, majd nehéz sóhajjal reagált: - Hallgatom... az északi szelet... de... néma maradt... - gondolkodott hangosan szörcsögő lélegzettel, valami világokon túli keserűséggel a hangjában. Csendesen felálltam és az ablak felé lépdelve válaszoltam: - Az északi szél lassú professzor úr - feleltem. - Van, aki előtte jár annak - húztam el a függönyt. Vainwright elakadó lélegzettel, szólni képtelenül bámulta a kertből integető lányt. Lázas pillantása követte az ablakból immár eltűnő egykori tanítványát és levegőért kapkodva várakozott, mígnem újra feltárult az ajtó. Jól láttam, hogy míg az öreg látóterébe nem kerül, igyekszik erősen fegyelmezni a vonásait, de mire odaért már nem voltak ilyen problémái, könnyednek, feldobottnak látszott. Máz, amit úgy gyűlöl, most mégis magára öltötte. Természetesen megértettem, bár kétlem, hogy végig meg tudja őrizni. Ahogy évődve a haldokló ágyára ült, igyekezve még egy kis mosolyt csalni az életébe, hát... nem irigyeltem. Főleg mert alig több mint egy hete én is ezt csináltam. Ostoba gondolat ilyenkor, mégis az merült fel bennem milyen magas emberre emlékszem az órákról. Vajh a fogyás, az öregség töpörítette össze így össze, vagy csak a gyermekkor emlékezete mutatja szálasnak az alakját? A ráncos kéz először szinte eltűnt a lány tenyerében, de aztán erőtlenül ráfogott Nita kezére és próbálta maga felé húzni a remegő kis öreg. Nyilván össze sem hasonlítható most a testi erejük, de ha Ama hagyta, akkor Vainwright el tudta még húzni a kecses kis kezeket. Csókok tucatjait adta rájuk, miközben, ahogy életemben nem hittem volna, hogy a szigorú, kemény rúnaismeret professzort látni fogom, patakozottak a szeméből a könnyek. A szemeiből amik... Lassan megkapaszkodtam egy szék háttámlájában. Abból a tekintetből annyi hála, annyi megkönnyebbülés és annyi szeretet, büszkeség sütött, amit nem sokszor tapasztaltam életem során. Éreztem, minden háttérismeret nélkül is tudtam volna mi vezérli az idős tanárt. Egy csendes, kemény férfi, akinek élete során megadatott, hogy egy számára valóban különleges diákot oktasson. Talán szigorral. Talán keményen. De minden szívével, minden lelkével. Egy ember, akinek a betegsége előtt még eltervezte talán, hogy annak az egy diáknak majd elmegy a végző ünnepségére, bocsánatot kér a múlt hibáiért, büszkén nézi majd, ahogy elindul az a tanítvány a maga élete útján és tudni fogja akkor: az első lépésekhez a kiscipőt még ő adta rá, ő tanította meg megkötni, az első göröngyök után még ő fogta a kezét. Egy ember, akit ezer diák kívánt a pokolba s még földi életében el is jött az neki. Akit elhagytak, eldobtak mint rossz, elnyűtt kabátot a saját gyermekei. Aki fájdalmak közepette, magányosan agonizált s nem tudta, legalább egy valakitől elnyeri-e a bocsánatot, ha már a saját húsa és vére megtagadta. Most eljött hozzá az, akinek az emléke még életben, ebben a nyomorú fájdalomban tartotta. Talán műmosoly villan az ajkain, talán csipkelődőek a szavai, de a szemét nem tudja megváltoztatni, arra a legjobb metamorf se lenne képes. Úgy nem, hogy ne a valós érzelmeit tükrözze. Láttam, ahogy mint fuldokló a végpercben odavetett övet tartja a "vén varjú" Nita két kezét, ahogy rázza a görcsös zokogás. Forró könnyek mosták a lány csuklóit, a hálától, megkönnyebbüléstől oly nehéz csókok számát már nem is tudtam volna számolni. A szemei valami egészen más dimenzióra nyitottak kaput. Egy olyan világra, ahol az eldobott, megalázott emberek éltük végén még kapnak egy apró fénysugarat. Nem volt már nyilván abban az állapotban, hogy felvehesse a csipkelődés fonalát, ahogy a lány szerette volna. Sírástól, levetett fájdalom s megkönnyebbülés, beteljesült remény fakasztotta könnyektől torzult arcából két világító, lázas, a szeretet máglyáján égő szívtől gyújtott szempár meredt a lányéba s két szót hajtogatott zokogva, olyannyira, hogy én is csak nehezen sokadjára tudtam kivenni őket: - Bocsáss meg... bocsáss meg nekem... - zihálta a halódó tanár.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Szomb. Aug. 10, 2013 3:12 am
Talán jobb lett volna, ha hagyom Lascarnak, hogy felkészítsen mindarra, ami odabent várhat rám, akkor talán nem sokkolt volna le a látvány olyannyira. Szegény, szerencsétlen öregúr, szent ég mi lett vele. Emlékszem még első éveimből mennyire gyűlöltem, amiért folyton folyvást megbüntetett, leszidott és pluszmunkákra kötelezett, a pokolba kívántam ostoba fejjel, s lám, a kívánságom teljesült. Egy parányi szobában, egymagában, magányosan, fájdalmaktól elgyötörten vergődve várja a megváltó halált. Ó, bárcsak visszapörgethetném az időt, bárcsak újra kezdhetném. Fele ilyen rossz, gonosz nem lennék vele, mint amilyen voltam, fele ennyi átkot sem szórnék a nyakába. De nem lehet, tudom én, hogy nem, ez pedig egy életen át nyomni fogja a lelkemet.
Ahogy közeledtem Vainwright ágyához úgy tárult fel szemeim előtt egyre jobban és jobban a szörnyű valóság. A férfi hasa felpuffadt, ám a végtagjai vékonyabbak voltak még a ceruzánál is. Arcát májfoltok borították, a szemei pedig… Nem fogom kibírni. Azok a szemek melyek néhány évvel ezelőtt még szigorúságtól, keménységtől villantak meg felém valahányszor csak rossz fát tettem a tűzre most egy gyenge, magatehetetlen, haldokló professzor szemei, melyekben alig van már élet. A fojtogató gombóc tovább növekedett a torkomban miközben helyet foglaltam Vainwright ágyának szélén s a professzor a kezeim után nyúlt. Hagytam neki hagy, húzza magához őket miközben Lascar felé pillantottam. Szerencsétlen szemmel láthatóan meg van rendülve, hiába próbálja megőrizni Ő is a látszatot. Ezek vagyunk mi, két színész, kiknek leghőbb vágya némi mosolyt és egy kis boldogságot csempészni egykori professzoruk utolsó napjaiba. Két színész, akik közül egyikük egészen biztosan könnyekben törik, majd ki mihelyst elhagyták a házat, ám addig nem, míg bent vannak. Addig csak mosolyogni szabad semmi mást. Hiába gyűlölöm magamra ölteni mások előtt a mázat, az álarcot, ezúttal mégis kénytelen vagyok, mert szegény öreg megérdemli.
Közelebb húzódtam az idős professzorhoz majd miután egy apró, óvatos puszit adtam az arcára finoman, megráztam a fejem. - Nem üzenhettem az északi széllel, mert tudja, nem bízom bennük. Ezek a szelek nem valami megbízhatóak így hát magam szerettem volna eljönni, hogy elmondjam, nincs miért megbocsátanom, hiszen nem tett ellenem semmi rosszat. Bár igaz, gyermekfejjel nagyon morcos voltam magára a rengeteg büntetőmunkáért, amit kaptam, idővel, ahogy jobban átgondoltam a dolgokat rájöttem, hogy igaza volt. Nem voltam könnyű eset már akkor sem, most pedig… - hamiskás mosoly jelent meg az arcomon, igazi, szívből jövő. - Maradjunk annyiban, hogy a tanári kar háromnegyed része, Friccsel együtt egészen biztosan pezsgőt bont mihelyst kiteszem a lábam az iskolából. Szerintem már az emlékplakett is készül valami olyasmi felirattal, hogy: „Itt tanult Amanita Mulchany 2018 - 2025” zárójelben pedig kisebb betűkkel a megjegyzés „A Roxfort épp, hogy csak túlélte.” - kuncogtam a gondolatra.
Ez az, eddig jól mennek a dolgok. Remélem Vainwright is, felderül egy kicsit, nem akarom, hogy miattam, sírjon hisz én voltam ostoba, én gondoltam csak úgy kiskoromban, hogy ártott nekem, holott ez nem így történt. Azt tette, csupán amit az iskola minden tanárától elvár, fegyelmezett, igyekezve fenntartani a rendet. - Én… - köszörültem meg egy kicsit a torkom. - Én szeretnék bocsánatot kérni, amiért annyiszor megnehezítettem a dolgát… - éreztem, ahogy a sós könnyek készülnek utat törni maguknak ezért gyorsan a nyelvembe, haraptam. - Talán már nem emlékszik… de egyszer nagyon szépen kiosztott, amiért pusztán a lustaságom miatt kaptam T - t egy dolgozatomra. Hát… alaposan felszívtam magam a dolgon és még aznap délután a könyvtárba, csattogtam, hogy utána kutassak a hiányosságaimnak. Egész estig ott dekkoltam és vagy 15 oldalt jegyzeteltem a témáról mindenféle könyvből. Másnap persze nem szóltam, de… - apró mosoly kúszott az ajkaimra. - mikor az RBF vizsgáimat tettem le, épp abból a témából kellett szóbeliznem. K - t kaptam, hála Önnek és a leszúrásának professzor. - Óvatosan megszorítottam az öregúr kezét, ügyelve, hogy még csak véletlenül se okozzak fájdalmat neki. - Akkor határoztam el, hogy leszek olyan elvetemült, hogy csatlakozom a másik 7 tanulóhoz, akik így döntöttek és én is leteszem a R.A.V.A.SZ - t rúnaismeretből. Persze nem reklámozom a dolgot, mert akkor a többi tanár is elvárná, hogy ne csak a padokat koptassam az órájukon, hanem figyeljek is. Hiányzik ez nekem? - próbáltam meg viccelődni, fél szemmel pedig Lascar felé sandítottam.
- Most épp az Ő életét nehezítem meg egy kicsit. - böktem a prof felé a fejemmel. - Bár még csak néhány napja tanít az iskolában, nekem aztán elhiheti szerintem, már kezdi megbánni a dolgot. Egymagam űberelem rosszaságban az egész hatodik - hetedik évfolyamot. Szép kis prefektus az ilyen, nincs igazam?
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Szomb. Aug. 10, 2013 9:03 am
Vainwright Amanita szavai után szépen lassan megnyugodott. Nyugalomnak nevezni talán túlzás lenne azért, de már nem tomboltak olyan erővel az idős úriember érzelmei, mint mikor megpillantotta a lányt. Elcsendesedve figyelte a szavait. Úgy itta őket, hogy komolyan mondom, a fél karomat adnám oda, ha ezt a figyelmet egyetlen órámon elérném az elkövetkező negyven évben. Reszketegen próbálta megrázni a fejét Nita finom puszija után s végül nagyon csendesen megszólalt: - Tudom... tudom, hogy túlságosan szigorú... szigorú voltam... - nyögdécselte, nyilván fájdalmak közepette. - Én emlékszem rád... emlékszem mikor a fejedre tették a süveget, pedig szinte senkire sem emlékszem ilyen élesen a diákjaim közül... Sok... nagyon sok minden elveszett... Zihálva kapkodott egy kicsit levegő után, majd folytatta: - Amanita... nem is tudom, hány órán voltunk túl... kettő vagy talán három... már akkor láttam hogy különleges vagy... nagyon különleges... az a diák, amelyből egy tanárnak élete egészében sem biztos, hogy megadatik. Én... láttam mi van benned... és ennek semmi köze a rúnákhoz... ostobaság... - nyögte, - ahogy az... az életem jó része is, de... hasznos ostobaság, ha ráérzel, hidd el... Viszont, neked a lelked... nem a mágiád... nem a metamorfizmusod... nem a szépséged, hanem... Kolléga, segítsen... - nyögte felém kérőn. Biccentettem és Amanitához fordultam. - A tisztaságod az, ami különlegessé tesz - összegeztem. - Makacs vagy, önfejű, meggondolatlan, de kitartó és őszintén szerető is. Nem tudod magad sem, mekkora szíved van. Úgy vagy őszinte és egyenes, hogy tudod is mivel jár és fel is vállalod. Nem csak erőd és eszed van. Hanem szíved is - bólintottam. - Volt alkalmam rájönni nekem is, ebben egyetértek Vainwright professzorral. - Én... tiszteltelek és tisztellek téged... - nyögte az öreg. - Azt akartam elérni... hogy könnyebb legyen majd... majd az életed, olyan... amit megérdemelsz... Talán... ha már nem gyűlölsz... mégis sikerült valamit... elérnem... - csillogtak nedvesen a szemei. Nita szavait követve felém fordult és elmosolyodott a maga reszketeg, torz módján: - Sebastien... - suttogta. - Az örök bajkeverő... mégis a Trimágus Tusán az iskola bajnoka... Nem volt olyan különleges, mint te... de azt hiszem mindene adott a katedrához... - zihálta. - És segíteni fog az... életedben, amennyire teheti... ezért pedig nagyon hálás... hálás vagyok fiam... - Szükségtelen professzor úr - feleltem csendesen és meghatottan. - Nem mondom, hogy Amanita mintadiák, vagy könnyű eset egy kezdő tanárnak, de... hálás vagyok Merlinnek érte, hogy ilyen fiatalon megtalálhattam azt a bizonyos tanítványt. Mellette leszek professzor úr. Azt nem mondom, hogy megvédem, mert nincs rá szüksége, de olykor egy kis támaszt nyújtani fogok neki. - Köszönöm... - suttogta, majd visszafordult Amanitához s úgy egy percen át csak gyönyörködött a lányban. Végül hangot is adott neki: - Felnőttél... - közölte. - Már egy... egy pár hónapja... nem hittem, hogy... láthatlak így... felnőttként.... - egy pillanatra köhögőroham rázta meg, ám hamar úrrá lett felette ez a szívós vén csont. - Megengeded... megengeded, hogy egy pillanatra megérintsem a... a hajad? - kérdezte. Ha a lány így tett, akkor elgondolkodva mesélte el, miután párszor reszketegen megsimította a hajkoronát: - Furcsa... mikor kicsi... kicsi voltál... mindig kíváncsi voltam... Emlékszem mennyire meglepő volt látni... ahogy változik a színe... tudtam mi az... mégis kíváncsi voltam... hogy más-e a tapintása... egy titokkal kevesebb... - próbált egy kis vidámságot vinni talán ő is a beszélgetésbe. - Csak a szíved... különleges... nem a... a hajad... - mosolygott bágyadtan, aztán felém nézett: - Van egy... egy kép az asztalon... kérlek add ide azt... Sebastien... Rögvest felvettem a mondott képet, amin a professzor és a négy akkor már felnőtt lánya volt látható. Fekete hajuk és mandulaszín szemük mindenkinek elárulta a rokonságot első pillantásra. Én is az ágy túlnani szélére telepedtem s segítettem felülni az öregnek, hogy elmagyarázhassa amit szeretne Amanitának: - Háború dúl... eszmék harca, amely... kegyetlen... - suttogta fájdalmasan. - Én... lassan eltávozom... napok vagy... vagy órák kérdése... meg se szólaljatok! Az eszem... az még a helyén van... Nem is bánom már, sőt... várom... most már - nézett a lányra, - talán megfizettem... megfizettem minden bűnömért... de... előbb... Ő itt - bökött a baloldalon lévőre, - ő Miranda. A minisztériumban dolgozik... az ikrek... Charlotte és Catherine... az egyik egy gazdag mágus felesége... a másik meg... ő újságíró... a legkisebb... Naomi... ő kviddics sztár lett... A háború és annak eszméi... kegyetlenek... A lányaim nem látogattak meg és... nem engedték, hogy... hogy lássam az unokáim... hogy a karomba vegyem őket, mert... mert az én édesapám becsületes... vasgyári munkás volt, az édesanyám pedig... ő pedig csak egy általános iskolai tanárnő... Közel fél percig próbáltam értelmezni a szavait. Nem mintha nem lett volna világos, mindössze az agyam nem tudta befogadni, vagy még inkább nem akarta elfogadni a keserű szavak mélyén az igazságot. Nagyon lassan, majdhogynem szótagolva kérdeztem vissza: - Azért tagadták meg a tulajdon gyermekei és azért nem láthatja az unokáit, mert... mert mugliszületésű? - kérdeztem meg végül elképedve. Az öregúr fáradtan bólintott, majd halkan beszélt: - Igen. Ők már... már félvérnek születtek... elfogadhatatlan és lealacsonyító tehát... ha egy sárvérű... az... az apjuk... "beszennyezi őket a jelenlétével"... - dünnyögte, miközben eleredtek a könnyei s Amanitára nézett: - Tudom, hogy... a Mulchanyk vére színarany... mégis eljöttél... hozzám... és napfényt hoztál egy haldokló utolsó napjaiba... szerettem volna ha tudod... mivé válhat egy jó ember, ha... megfertőzik olyan... olyan tanár nézetei, aki... aki tévútra viszi... remélem legalábbis, hogy... az a tévút... - nézte megtörten a fotót az ott még együtt mosolygó család képét. - Önre is vonatkozik... kolléga... - nézett felém. Még mindig elképedve a szánalom és a harag érzéseivel küszködve néztem vissza. Komolyan mondom ezt az emléket szívesen megmutatnám annak a négy rib@ncnak és a hajuknál fogva rángatnám el őket az apjuk temetésére. Nagyon lassan megráztam a fejemet: - Ez még a legsznobabb aranyvérű köröket nézve is... gusztustalan professzor úr - szakadt ki belőlem. - Évszázadokkal ezelőtti nézetek ez... - Ez a... az eredménye, ha eszmék... háborúznak... - felelte. - Már nem tudlak... tanítani titeket... de ez is... hasznotokra válik... talán... A lányra emelte a tekintetét: - Van egy régi... varázsdoboz az... asztalomon... ami benne van... az a tiéd... ha... ha elfogadod tőlem... másra nem hagyhatom... - suttogta. - Csak mond neki a neved és... megnyílik előtted... kérlek... Amennyiben Amanita felvette és kinyitotta a jellegtelen kis dobozkát s kiemelte a tartalmát elképedve nyögtem fel. Vékony, de színarany gyűrű volt, rajta öt kicsi, de elképesztően szépen csiszolt smaragddal. Még innen is éreztem a hatalmát, a mágiát ami körüllengi. Ösztönösen hordoztam körbe a tekintetem a lelakott épületen, a szegényes bútorokon a... - Meglepődtél Sebastien... - suttogta. - Régi emlék, amit... amit a lányaim valamelyikének... szántam, de... nem adhattam el... ők a véreim... viszont a hatalma... nem illeti őket... A tiéd Amanita... jól használd fel... - zihálta legyengülten, kérve felém, hogy én beszéljek róla. Bólintottam majd a lányra néztem: - Az a kezedben Hippokratész gyűrűje - mormoltam. - Bármilyen mérgezést, betegséget, sebet beforraszt és meggyógyít egy órán belül. De egy smaragd fénye akkor kihuny. Mikor ötödszörre is használod, már csak egyszerű ékszerré válik. Öt ilyet készítettek az ókorban Hellász földjén s ma már senki nem lenne rá képes. Lassan Vainwrightra néztem: - Professzor úr... a gyűrű hatalma az ön betegségén is... - Tudom... - zihálta. - De... minek? Minek? Hisz... a gyermekeim mosolya... az unokáim nevetése nélkül... egyedül... megfáradtan és... - megrázta a fejét. - Talán igazuk volt... akik elátkoztak... elhagytak és eldobtak... a lányaim megvetnek... erre tanítják az unokáim is majd... Minek? Várom már... a távozást. Fáradt vagyok - suttogta erőtlenül.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Szomb. Aug. 10, 2013 11:56 am
- Ha ez vigasztalja professzor úr azóta akadtak Önnél jóval szigorúbb tanáraim is, akiket talán épp amiatt tudok még elviselni, mert Ön mellett megedződtem az első négy év alatt. McGalagony, és Norgrove professzor akár hiszi akár nem már - már művészi szinten űzik a fegyelmezést, olyan kreatív büntetéseket kitalálva, hogy szerintem még Dumbledore esze is megállt volna, ha meghallja őket. Tavaly például a Hugrabug - Hollóhát mérkőzés végén mikor a csapatom gratulálni ment az ellenfél játékosainak nagyon csúnya verekedésbe keveredtem az egyik Hollós hajtójátékossal. Az a liba nem viselte túl jól a rájuk mért vereséget és azt állította, hogy csak azért nyertünk mi, mert valahogy megbundáztuk a meccset. Én próbáltam… annyira próbáltam visszafogni magam, de amikor a kis tyúk azt mondta csalás nélkül semmire, sem vinném az életben, mert lássuk be csak a nevem és a vérem nyom folyton előre… Nos nekiugrottam. Mit szépítsem, megtéptem de jó alaposan, hogy megmutassam pálca, név, vér és segítség nélkül is el tudom hallgattatni. Persze McGalagony tetszését nem nyerték el a módszereim így büntetésből... – a fürtjeim akár csak az íriszeim rózsaszín árnyalatot öltöttek, ahogy az emlék felelevenedett bennem. - vállalnom kellett, hogy segítek a javasasszonynak a gyengélkedőn mikor, nos… khm… szexuális felvilágosítást tart a fiúknak és a lányoknak. A professzor azt mondta ez a kis foglalkozás, segít majd nekem abban, hogy elsajátítsam a türelmet, fegyelmezettséget, és azt, hogy hogyan kell tálalni másoknak a saját véleményünket. Ha igazán őszinte akarok lenni a dolog még mindig nem állt össze nekem fejben, szerintem szimplán csak szívatás volt az egész, de hát… - vontam meg a vállam. - lehet, hogy megint tévedek.
Érdeklődve hallgattam nem csak az idős professzor, de azt követően Lascar szavait is, majd, hogy egy kicsit oldani tudjam a saját zavaromat, melyet a szavaik keltettek bennem az ágytakaróba fúrtam a tekintetem vidoron elmosolyodva. - Röviden tömören összefoglalva nálam őszintébb és makacsabb idiótát még nem hordott hátán a föld, de ez még bocsánatos bűn számomra, mivel van szívem. - kuncogtam, saját leírásom pedig eszembe juttatta édesapámét mely, valahogy ekképpen hangzott egykor: „Te olyan hülye vagy édeslányom, hogy azt már szeretni kell.” - Ezt a gyűlölet dolgot pedig verje ki a kobakjából prof, mert szó sincs ilyesmiről ezt teljesen őszintén, mondom. Két személy van, csupán akit tiszta szívből gyűlölök, ha Mrs. Norrist nem említjük, ők pedig az anyám… - haraptam az ajkaimba, nehogy eleredjenek a könnyeim. - khm… és a nevelőanyám. Senki más. - néztem az idős úr szemeibe mélyen, hogy lássa valóban őszinték a szavaim.
Természetesen hagytam, hogy az öreg megérintse a hajamat miután leküzdöttem a köhögő rohama, kiváltotta aggodalmaimat, sőt egy kicsit még közelebb is hajoltam hozzá, hogy el tudjon érni, a mondókája után pedig halványan elmosolyodtam. - Tényleg semmi extra nincs benne. Reggelente kesze - kusza, kócos lobonc amivel csak a baj van, amúgy pedig egy piszok kis spicli mivel mindig mások tudtára adja az épp aktuális lelkiállapotomat. De a szemeim sem jobbak, azok is árulók. Kicsit szégyellem is magam, hogy még mindig képtelen vagyok őket kordában tartani, mikor ennyi idősen más metamorf mágusok már réges-rég megtanulták ennek a trükkjét. - ismertem be halkan. Hát igen, jócskán van még mit tanulnom.
Érdeklődve pillantottam a képre, amiért Vainwright Bastient küldte miközben hallgatni, kezdtem az idős rúnatan professzor szavait. Majd megszakadt a szívem, ahogy a professzor elmesélte nekünk, hogy a lányai, az a négy hálátlan, alamuszi ri*anc azért fordított neki hátat, azért nem engedte, hogy Vainwright az unokáival lehessen, mert mugliszületésű. Hányinger, harag, gyűlölet, undor, kétségbeesés, sajnálat s még számtalan kellemetlen, fájdalmas érzés árasztotta el hirtelen a lelkemet mely nem csak az arckifejezésemben, de a hajam és a szemeim változásában is megmutatkozott. Az eddigi halványrózsaszín színt a vérvörös, a zöld, a lila, a fehér, és a szürke árnyalatai váltották fel, olyannyira megzavarva a képességeimet, hogy az eredmény nagyjából egy bohóc színes parókáját idézhette fel a másik két jelenlévőben. A tegnappal ellentétben nem folyvást váltakozó árnyalatú hajkoronával találhatták szembe magukat, hanem egy mindenféle színűvel. Ahogy Lascar szavait elhallgattam nem csak engem, de őt is megviselték a hallottak, őt is feldühítette a négy lány hozzáállása. Nem csoda, hiszen így elbánni azzal, aki felnevelte, gondjukat viselte, taníttatta őket… Egy ember sem érdemli ezt pláne ilyen semmiségért.
Bólintottam Vainwright szavaira majd már fel is pattantam, hogy az említett dobozért menjek. Első ránézésre ugyan nem tűnt érdekesnek ám miután visszaültem a helyemre és kinyitottam kis híján tátva maradt a szám. Elképedve emeltem ki a dobozka tartalmát mely egy vékony, arany gyűrű volt öt kicsi ám annál szebb smaragddal. Akár csak Lascar én magam is ledöbbentem, hiszen a kicsi, lelakott, szegényes bútorzatú házikó és ez a gyűrű… sehogy sem fért össze a fejemben. Hogy a …. ? Mielőtt azonban bármit is kérdezhettem volna Vainwrighttól az Bastien felé pillantott, aki át is vette tőle a szót. - Hippokratész gyűrűje? - pislogtam hatalmas szemekkel, ahogy Lascart hallgattam. - De… de miért én… ? Hiszen Ő… - fordultam fél másodpercre Sebastien felé, majd újra az öregre pillantottam. - sokkal bölcsebb és és… ő biztosan több emberen… - aztán egyszer csak szöget ütött valami a fejemben, épp akkor mikor a fiatal férfiéban is. Ez a kütyü Vainwrightot is meggyógyíthatta volna, akkor meg miért nem… ?
- Ácsi! - sziszegtem indulatosan, ahogy az idős professzor magyarázkodni kezdett. - Végig… mindvégig magánál volt ez a gyűrű… ami már réges-rég kigyógyíthatta volna ebből a nyavalyás kórból erre maga… - vörösödtek el teljesen a fürtjeim. - maga… szimplán gyávaságból… - összeszorítottam a szemeimet, hogy egy kicsit meg tudjak nyugodni, majd visszatettem a gyűrűt a dobozba, nehogy baja legyen. - Maga… vén… marha! - bukott ki belőlem miközben felkeltem és Bastien kezébe nyomtam a dobozt. - Gyáva vén marha! - kezdtem el járkálni a szobában kerülve Lascar pillantását. - Mi az hogy minek? Mi az, hogy fáradt? Mi az, hogy igazuk volt? Eszénél van? Tudja maga… van fogalma róla, mégis hány szerencsétlen, ártatlan ember hal meg nap, mint nap, akik még csak nem is reménykedhetnek a gyógyulásban? Akiktől nem vették el a lányaikat, az unokáikat, egyedül csak a sors döntött úgy, hogy többé nem lehetnek a szeretteikkel. Erre magának itt a lehetőség… hogy megmeneküljön, és gyáván megfutamodik? Maga meg ne nézzen így rám Lascar mert, tudja, hogy igazam van! - sziszegtem, teljesen megfeledkezve arról, amit a tegeződésről mondott. - Az, az ember ott - mutattam Bastienre - nem sajnálva az anyagiakat, ápolókat, és egy saját orvost fogadott maga mellé, huszonnégy órás ápolást biztosított, erre kiderül, hogy semmi szüksége sem lett volna erre, ha maga használja azt az átokverte gyűrűt? - megálltam pont az öreggel szemben. - Csalódtam magában, tudja meg! Az a Vainwright akit, én ismertem egy szigorú, vén pedagógus volt, aki szívvel - lélekkel tanította a diákjait, végig szürcsölgette az összes étkezést az őrületbe kergetve ezzel az összes többi embert, de akit tiszteltek a munkásságáért, és akinek a tárgyából rengetegen vizsgáztak később. Az a Vainwright nem adta volna fel a küzdelmet holmi betegségekkel szemben, nem engedte volna, hogy egy vacak kis kór ágyhoz szegezze, hanem folytatta volna az életét és talpra állt, volna. Ellenben ez a Vainwright amivé, vált… szánalmas. - hajtottam le a fejem csalódottan.
- Magára még szükség lenne ezen a világon. Diákok százai küszködnek nap, mint nap rúnaismeret órán, akik ha olyan tanárt kaphatnának, mint maga R.A.V.A.SZ - t is tehetnének a tárgyból. Ha nem is az iskolán belül, de nyaranta segíthetne nekik. Fiatal tanárok tucatjai fordulhatnának Önhöz segítségért, hogy később aztán Ők is jól végezhessék a munkájukat és ne egy olyan, legyen a mentoruk, aki fele annyi empátiával, kedvvel, türelemmel bír, mint egy földigiliszta. Amondó vagyok egy szép napon, ha a lányai nem is, de az unokái észbe kapnak majd, és a szülői akarat ellenére is látni szeretnék majd a nagyapjukat, maga ezt mégsem akarja megvárni, inkább idő előtt lelépne. - vettem egy mély levegőt. - Én sem szeretném magát elveszíteni, ahogy lemerem fogadni dr. Lascar sem most, akar búcsút venni a legkedvesebb tanárától. Magának még van dolga ezen a földön, ha pedig valóban olyan bölcs, mint azt állítják magáról, akkor belátja és tesz a maradásáért. Használja azt az izét, maga tudja, hogy kell, ha másért nem hát az én kedvemért. Ha tényleg annyira tisztel és megkedvelt… tegye meg ezt nekem.
Tárgy: Re: Sebastien A. Lascar & Amanita Mulchany Vas. Aug. 11, 2013 4:40 am
Gyakorlatilag mintha zsinórra lett volna kötve a kobakunk, egyszerre bólintottunk Nita szavaira Vainwrighttal, a büntetés jól láthatólag mindkettőnknek tetszetős volt. Az öreg McGalagony még mindig nem jött ki a gyakorlatból, ez bizony hatalmas ötlet volt. Egy ilyen intim téma megkívánja az őszinteséget és az empátiát is. Az előzővel nincs problémája a lánynak, de a második... ott csak az van neki... Vainwright már csak korából és viszonylagos tehetetlenségéből adódóan is a legegyszerűbb verziót választotta a lány kesernyés szavaira. Megsimogatta a kezét és aprót megcsóválta a fejét: - Sokkal erősebb vagy annál, amit most hiszel - felelte. - Sokkal erősebb... Úgy hiszem még... még annál is erősebb, ami... - Óvatosan professzor úr - szóltam közbe csendesen. - Mindennek ideje van. - Igen... igazad van Bastien... - mormolta. - Mint mondtam... elég erős leszel, hogy... megbirkózz ezekkel... az érzésekkel a... a családtagjaiddal szemben... Halvány mosoly játszott a professzor arcán, ahogy megsimogatta Nita hajfürtjeit, szavaira halkan reagált: - Megint... kiragadsz példákat... néhány nagyon... nagyon tehetséges... metamorfot... - nyögte. - A legtöbbje a... a huszas évei közepére... uralja a képességét... vagy soha... Mindent akarsz... azonnal... - mosolygott.
Mikor a lány a mágikus ékszert kezében tartva felém nézett én ráztam meg a fejemet és szóltam közbe határozottan: - Az a tiéd - feleltem nyugodtan. - Nagy hatalom nyugszik benne, azé kell legyen, aki szívvel tudja azt használni, ahogy azt készítői is akarták. Szívvel és nem hűvös logikával, amit én képviselek. Ahogy kitört a veszekedés, láttam Vainwright arcát teljesen összetörni, Amanita szavai úgy martak mint maga a vitriol nagyjából, de alapvetően igazat adtam neki. Viszont megértettem a vénember indokait is. Tágra nyílt szemekkel fordította felém az arcát: - Sebastien... te... te fizeted az... ápoló személyzetet? - nyögte. - Hisz megmondtam... megmondtam, hogy... - Én csak egy komolyabb adományt adtam a Szent Mungónak és talán... khmm... közben megemlítettem, hogy itt van egy idős beteg, aki ápolásra szorul - feleltem zavartan. - Mégis mit várt tőlem professzor úr? Az igazság nagyon egyszerű. Megtehettem, mert van miből. Ennyi és nem több. Márpedig tartozom magának eggyel s mással, de most nem ez a lényeg, ez az, ami szót sem érdemel. Egy kicsit komolyabb dolgok is asztalon vannak... Professzor úr, ha nem is ilyen élesen, de... magam is úgy gondolom, hallgatnia kéne Nitára. Vainwright a plafonra emelte a tekintetét: - Nem... értitek... egyikőtök sem... Én tanítottam... Sokáig... És szerettem is... - eredtek el újra a könnyei. - De mindennek akkor van... értelme, ha... ha van célja... Erre tanítottalak mindkettőtöket, hisz... hisz annyiszor elmondtam... az én életem... ennek nincs célja már... a gyermekeim felnőttek... az unokáim pedig nélkülem fognak... a Roxfort tanári kara... híresen jó... és McGalagony igazgatónő... ő tud segíteni... bármely kollégának... A gyűrű hatalma... nagy... megmenthet embereket... akik életének célja van... még boldogság... boldogság vár rájuk... Öt töltet... nem pazarolhatok egyet magamra... Nagyon lassan a lány mögé léptem, a kezébe adtam újra a gyűrűt, majd a vállára helyezve a két tenyerem, hogy együtt, egységben lásson minket, két egykori tanítványát Vainwrightra néztem: - Nem felejtettem el a tanításait professzor. De nem csak erre emlékszem - feleltem. - Maga beszélt nekem a felelősségről. A hatalom adta felelősségről. Amint átadta az ékszert Amanitának, azzal a döntés súlyát is a kezébe helyezte. Már nem maga dönt professzor úr és nem is én. Ha a lány felhúzza a gyűrűt és magára olvassa a gyógyító igét, az ellen Ön sem tehet, én pedig nem fogok. De egy valamit megígérek magának... Elengedtem Nitát és az ágyhoz lépve a szemébe néztem: - Ha ő úgy dönt, hogy életet ajándékoz magának, segíteni fogok - jelentettem ki egyenesen. - Felkeresem azt a négy drágalátós hölgyeményt és elmagyarázok nekik néhány dolgot az aranyvérű körökről. Mennyit is számít például megfelelő fülekbe megfelelő személytől néhány csendes szó. Kapukat nyit meg azokban a társaságokban, vagy zár le örökre. Ha a kislányai ennyit adnak a vértisztaság kérdésére, nos van minimum egy régi diákja professzor, aki ha kell emlékezteti őket, hogy a félvérek felett is van egy lépcsőfok. Márpedig ha az ő köreikbe vágynak, akkor nem mindegy, hogy az ott lévők miként vélekednek róluk. Elmondanak ezt-azt, vagy eltűrik a jelenlétük, netán segítik is. Nem adhatom meg a lányai szeretetét, de... azt hiszem rohamtempóban fogják elhozni az unokáit - sziszegtem sötéten. - De... Nita... - nyögte egykori tanítványára nézve az öreg, majd rám, köztünk vergődött a tekintete. - Értsétek meg... - Megértem az érzéseit professzor úr - feleltem. - De nem értek velük egyet. Viszont a döntés nem nálam van, ezt Ön is tudja - ráztam meg a fejemet.